Υπό ”πολιορκία” ο ελληνισμός-Στη δημοσιότητα τουρκικό σχέδιο κατά της Κύπρου-Οι έξι κινήσεις που ετοιμάζονται

177

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Οι Τούρκοι αποκαλύπτουν τους σχεδιασμούς τους για την Κύπρο και πρέπει ο ελληνισμός να λάβει μέτρα πριν βρεθεί προ τετελεσμένων, καθώς Αθήνα και Λευκωσία δυστυχώς πάντα βρίσκονται πίσω από τις εξελίξεις!

Αναλυτικά:

Ο Cihat Yaycı έγραψε έξι κρίσιμες κινήσεις που μπορεί να κάνει η Τουρκία για την αναγνώριση της ”ΤΔΒΚ” (Kατεχόμενα).

Η πρώτη κίνηση

”Σήμερα, θα ήθελα να σας πω για τη στρατηγική μας των έξι κινήσεων, στην οποία έχουμε καταλήξει κάνοντας εκατοντάδες φορές αμοιβαίες προσομοιώσεις για την ενίσχυση των δικαιωμάτων της Τουρκίας, την προώθηση της αναγνώρισης και της ευημερίας της ”ΤΔΒΚ”, στην «Γεωπολιτική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου “.

Οι περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να καθιερωθούν με την ανακήρυξη της ΑΟΖ. Έτσι, με τον χάρτη που θα αποκαλύψει η Τουρκία με την κήρυξη της ΑΟΖ της Τουρκίας, γίνεται ευρέως αποδεκτό ότι κανένας από τους γείτονες της Τουρκίας (εκτός από τις περιοχές που η ελληνοκυπριακή διοίκηση έχει σφετεριστεί άδικα και δόλια) δεν εισέρχεται στις περιοχές της σημερινής θαλάσσιας δικαιοδοσίας και ότι θα κερδίσουν περισσότερες θαλάσσιες περιοχές αν πλησιάσουν ακόμη και τα σύνορα της ΑΟΖ της Τουρκίας.

Μια τέτοια κατάσταση μπορεί να αποκαλύψει τη βούληση και την επιθυμία της Αιγύπτου, της Παλαιστίνης, του Ισραήλ, του Λιβάνου και της Συρίας να συνάψουν συμφωνία με την Τουρκία, παρόμοια με τη Λιβύη το 2019 και την ”ΤΔΒΚ” το 2011.

Ως αποτέλεσμα, η Τουρκία θα πρωτοστατήσει στην απόκτηση περισσότερων περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, ενώ θα αποκαλύψει τη δική της Γαλάζια Πατρίδα με τη διακήρυξη της ΑΟΖ.

Με την υπογραφή συνθήκης με την Τουρκία, η Λιβύη είχε ήδη αποκτήσει 40.000 km2 θαλάσσιας έκτασης.

Η δεύτερη κίνηση

Η Τουρκία και η ”ΤΔΒΚ”, με την υπογραφή συμφωνίας για την κοινή χρήση των περιοχών της ΑΟΖ, θα είναι επωφελής από κάθε άποψη. Με αυτόν τον τρόπο, το τμήμα της Γαλάζιας Πατρίδας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι και η Γαλάζια Πατρίδα της ”ΤΔΒΚ”. Έτσι, η ”ΤΔΒΚ” θα έχει δικαιώματα σε μια περιοχή περίπου 20-30 φορές τη θαλάσσια έκταση που θα είχε κανονικά, και ένα μερίδιο στο ποσό που θα συμφωνηθεί από τους πόρους που θα αποκτηθούν θα συμβάλει σημαντικά στην ευημερία της ΤΔΒΚ σήμερα και στο μέλλον.

Θα παρέχει επίσης στην ”ΤΔΒΚ” νόμιμα δικαιώματα να δραστηριοποιείται και σε αυτές τις θαλάσσιες περιοχές.

Αυτό θα ενισχύσει επίσης τη σχέση μεταξύ της ”ΤΔΒΚ” και της Τουρκίας μακροπρόθεσμα.

Θα ήταν πολύ προσβλητική κίνηση για την Τουρκία να μεταφέρει ένα ή περισσότερα σκάφη σεισμικής έρευνας και/ή γεώτρησης στην ΤΔΒΚ για ορισμένο χρονικό διάστημα και να υψώσει τη σημαία της ΤΔΒΚ στα πλοία.

Η τρίτη κίνηση

Η έναρξη των δραστηριοτήτων σεισμικής έρευνας και γεώτρησης στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση με αυτό το πλοίο ή πλοία με σημαία ”ΤΔΒΚ” θα δημιουργήσει ένα τρομερό σοκ για την Ελλάδα, την ελληνοκυπριακή διοίκηση και τη Δύση.

Όπως γνωρίζετε, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση, έχουν ενεργήσει μέχρι σήμερα με το σύνθημα «Το νησί ανήκει στους νησιώτες». Λένε δηλαδή, «Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι έχουν το δικαίωμα να επωφεληθούν από τα πλούτη γύρω από το νησί της Κύπρου».

Αναμφίβολα η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Κύπρου θα φωνάξουν, αλλά τα αυτιά μας δεν θα ακούσουν αυτόν τον θόρυβο.

Ταυτόχρονα, θα γίνει πράξη ο λόγος της Τουρκίας και της ”ΤΔΒΚ” ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα σε όλα τα ύδατα γύρω από το νησί της Κύπρου.

Αυτό θα ήταν μια νόμιμη, νομική και διπλωματική προληπτική κίνηση.

Επειδή θα γίνουν γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες με πλοία με σημαία της ”ΤΔΒΚ”, αν προσπαθήσουν να απευθυνθούν στη Δημοκρατία της Τουρκίας, η Τουρκία θα απευθυνθεί στην ”ΤΔΒΚ” και θα πρέπει να αντιμετωπίσει ξανά την ΤΔΒΚ.

Σε αυτή την περίπτωση, θα έχουν πραγματικά αναγνωρίσει την ”ΤΔΒΚ”.

Η τέταρτη κίνηση

Όπως είναι γνωστό, η Τουρκία έχει πει πως: «αν πρόκειται να περάσετε έναν αγωγό από τις περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μου, φυσικά θα τον προσεγγίσω καλή τη πίστη, αλλά η διαδρομή του αγωγού θα πρέπει να αναφερθεί στην Τουρκία, η οποία είναι ένα παράχθιο κράτος σύμφωνα με τη διεθνή ναυτιλιακή νομοθεσία και θα πρέπει να ρωτηθεί αν υπάρχει αντίρρηση για αυτή τη διαδρομή. Διαφορετικά θα παραβιαστούν τα κυριαρχικά μου δικαιώματα και δεν θα το επιτρέψω».

Όπως είναι γνωστό, με την επιταχυνόμενη επίδραση του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας, η ΕΕ έχει αναζητήσει εναλλακτικές πηγές και οδούς προμήθειας φυσικού αερίου που θα μειώσουν την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Άλλωστε, ένας από αυτούς τους πόρους είναι οι πόροι φυσικού αερίου που βρίσκονται στα νοτιοανατολικά της Κύπρου, ειδικά στη λεκάνη του Λεβιάθαν του Ισραήλ.

Καθώς η δυτική διαδρομή του έργου EastMed. Η νέα διαδρομή του αγωγού προς την ΕΕ σχεδιάζεται να περάσει από τα ανατολικά της Κύπρου και να φτάσει στην Τουρκία και από την Τουρκία στην Ευρώπη. Αυτό το αέριο πρέπει να μεταφερθεί στην ΕΕ με κάποιο τρόπο και γρήγορα.

Σε αυτήν την κατάσταση, έχουμε μια σημαντική ευκαιρία στρατηγικού κέρδους για να αναγνωριστεί η ”ΤΔΒΚ” και να αποκτήσει μόνιμο εισόδημα.

Σε αυτό το σημείο, η Τουρκία θα πρέπει να ζητήσει να διέλθει η νέα διαδρομή του αγωγού μέσω της ΤΔΒΚ ή/και των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας που οραματιστήκαμε με τη Συρία και τον Λίβανο στα ανατολικά της νήσου Κύπρου και πάνω από τη χερσαία χώρα της ΤΔΒΚ. Αυτό είναι ένα απολύτως εύλογο αίτημα, διότι είναι επίσης η φθηνότερη και συντομότερη διαδρομή της διαδρομής του αγωγού. Ακόμα κι αν δεν είναι, η Τουρκία θα πρέπει να υποβάλει ένα τέτοιο αίτημα.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το Ισραήλ πρέπει να ζητήσει έγκριση συμμόρφωσης ενημερώνοντας την ΤΔΒΚ και την Τουρκία για τη διαδρομή του αγωγού, και πάλι στο πλαίσιο του διεθνούς ναυτικού δικαίου.

Αυτό σημαίνει την de facto αναγνώριση της ΤΔΒΚ, και των Τουρκικών Περιοχών Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας.

Η πέμπτη κίνηση

Η Τουρκία έχει δημιουργήσει πολλές πρωτοβουλίες στη Μαύρη Θάλασσα που έχει ξεκινήσει στο πλαίσιο της αρχής της «περιφερειακής ιδιοκτησίας», δηλαδή «η Μαύρη Θάλασσα ανήκει στα κράτη της Μαύρης Θάλασσας» και διατηρείται με επιτυχία για πολλά χρόνια.

Μιλάμε για τους:

– Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ)

– Operation Black Sea Harmony (KUH)

– Ομάδα Εργασίας Ναυτικής Συνεργασίας Μαύρης Θάλασσας

– Φόρουμ Συνεργασίας Οργανισμών Συνόρων των Παράκτιων Κρατών της Μαύρης Θάλασσας (BSCF)

– Μέτρα Εμπιστοσύνης και Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Τουρκία, η οποία διαθέτει μεγάλη εμπειρία και ικανότητα στην ανάπτυξη της περιφερειακής συνεργασίας, θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τα μοντέλα που δημιούργησε στη Μαύρη Θάλασσα έως και την Ανατολική Μεσόγειο.

Για παράδειγμα, μπορεί να ξεκινήσει την πρωτοβουλία για την ίδρυση του «Οργανισμού της Περιφερειακής Οικονομικής Συνεργασίας της Ανατολικής Μεσογείου» . Στο πρώτο στάδιο, είναι πιθανό να συναντήσετε διάφορους δισταγμούς και αντιστάσεις για να γίνετε μέλος αυτής της πρωτοβουλίας. Για το λόγο αυτό, καταρχάς, θα πρέπει να ξεκινήσει μια πρωτοβουλία με κράτη όπως η Λιβύη, η ΤΔΒΚ και η Παλαιστίνη, με τα οποία έχουμε καλές σχέσεις, και να δηλωθεί ότι αυτός ο οργανισμός είναι ανοιχτός σε όλα τα παρόχθια κράτη.

Στο επόμενο στάδιο, η Τουρκία μπορεί να ενσωματώσει την πρωτοβουλία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας της Ανατολικής Μεσογείου στην Ανατολική Μεσόγειο με την Οικονομική Συνεργασία της Μαύρης Θάλασσας.

Έτσι, η Τουρκία θα έχει ανταποκριθεί στις λεγόμενες περιφερειακές δομές και φόρουμ που αποκλείουν άλλους παρόχθιους και περιλαμβάνουν μεγάλους μη παρόχθιους παράγοντες στο πλαίσιο της αρχής της περιφερειακής ιδιοκτησίας, με μια ρεαλιστική και ειλικρινή δομή περιφερειακής συνεργασίας.

Η έκτη κίνηση

Η έκτη στρατηγική κίνηση είναι να γίνει η ΤΔΒΚ σημαντικό κράτος που συμβάλλει στη θαλάσσια ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου και το κέντρο θαλάσσιου εμπορίου του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών στη Μεσόγειο.

Για το σκοπό αυτό, η ΤΔΒΚ θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην Επιχείρηση Μεσογειακή Ασπίδα, η οποία ιδρύθηκε για την εγκαθίδρυση και προστασία της ενεργειακής και θαλάσσιας ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ΤΔΒΚ έχει τη θέση να είναι το εμπορικό κέντρο και το κέντρο συνδέσμου του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως γνωρίζετε, το Ουζμπεκιστάν, το Τουρκμενιστάν, το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Κιργιστάν είναι κράτη που δεν έχουν ακτή σε ανοιχτές θάλασσες (η Κασπία Θάλασσα είναι κλειστή θάλασσα) και είναι «κλειδωμένα» στη θάλασσα.

Εδώ αναδεικνύεται η γεωστρατηγική, γεωοικονομική και γεωπολιτική σημασία της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ.

Το σημείο πλεύσης των τουρκικών κρατών είναι η Τουρκία και η ΤΔΒΚ. Αυτά τα τουρκικά κράτη, που διαθέτουν πλούσιους πόρους, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν την ΤΔΒΚ σημείο σύνδεσης στην Ανατολική Μεσόγειο με διάφορες συμφωνίες που θα κάνουν. Το 90 τοις εκατό του παγκόσμιου εμπορίου διεξάγεται δια θαλάσσης.

Το γεγονός ότι η ΤΔΒΚ είναι το κομβικό σημείο αυτών των κρατών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τα τουρκικά κράτη. Εισαγωγές και εξαγωγές εταιρειών αυτών των κρατών. Η ΤΔΒΚ έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει μια εξαιρετική εμπορική βάση για να πάρουν το δρόμο τους προς την Ανατολή μέσω του Σουέζ και προς τη Δύση μέσω της Μεσογείου.”

Πηγή: directus.gr