Ζελένσκι: Έντιμες συνομιλίες τώρα -Η Ρωσία θα έχει τέτοιες απώλειες που θα της πάρει αρκετές γενιές να συνέλθει

Έκκληση για ουσιαστικές ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία απηύθυνε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ειδάλλως, όπως είπε η άλλη πλευρά θα χρειαστεί ολόκληρες γενιές για να συνέλθει από τις απώλειες που υφίσταται από τον πόλεμο.

Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους διαβεβαίωσε ότι το Κίεβο πάντα προσέφερε λύσεις για την ειρήνη και τασσόταν υπέρ ουσιαστικών και έντιμων διαπραγματεύσεων για την ειρήνη και την ασφάλεια χωρίς καθυστέρηση.

«Θέλω να με ακούσουν όλοι τώρα, ειδικά στη Μόσχα. Είναι ώρα για μια συνάντηση, είναι ώρα να μιλήσουμε», είπε.

«Έχει έρθει η ώρα να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα και να αποδοθεί δικαιοσύνη για την Ουκρανία. Σε διαφορετική περίπτωση οι απώλειες της Ρωσίας θα είναι τέτοιες που θα σας πάρει αρκετές γενιές να συνέλθετε», πρόσθεσε ο Ζελένσκι σε βίντεο που γύρισε σε έρημο δρόμο στη διάρκεια της νύχτας στο Κίεβο.

Οι δύο πλευρές διεξάγουν συνομιλίες εδώ και εβδομάδες, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη σημαντικής προόδου, πέρα από τις επιμέρους συμφωνίες για την απομάκρυνση αμάχων από πολιορκούμενες ουκρανικές πόλεις.

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι εμποδίζουν εσκεμμένα την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε αστικά κέντρα που έχουν βάλει στο στόχαστρο.

«Αυτή είναι εσκεμμένη τακτική», υποστήριξε, «πρόκειται για έγκλημα πολέμου και (οι Ρώσοι) θα λογοδοτήσουν για αυτό, 100%», επέμεινε.

Ηγέτες της Δύσης κατηγορούν τις τελευταίες ημέρες τη Ρωσία και προσωπικά τον Ρώσο πρόεδρο για «εγκλήματα πολέμου», κάτι που η Μόσχα απορρίπτει ως «απαράδεκτο».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ζελένσκι δεν υπάρχουν ακόμη σαφείς πληροφορίες για το πόσοι είναι οι νεκροί σε θέατρο της πόλης της Μαριούπολης που καταστράφηκε την Τετάρτη. Οι δύο εμπόλεμες πλευρές αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή του θεάτρου, όπου είχαν καταφύγει εκατοντάδες άνθρωποι. Έχουν διασωθεί πάνω από 130 άνθρωποι ως τώρα, είπε πάντως ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.

Κίεβο: Αμετάβλητες οι θέσεις μας στις διαπραγματεύσεις

Νωρίτερα μέλος της αντιπροσωπείας της Ουκρανίας στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία δήλωσε με ανάρτησή του στο Twitter, ότι οι θέσεις τους παραμένουν αμετάβλητες, αφού προηγουμένως ο διαπραγματευτής της Μόσχας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, είχε πει ότι οι δύο πλευρές είναι «στα μισά του δρόμου» για να συμφωνήσουν στο θέμα της αποστρατικοποίησης της Ουκρανίας και ότι οι απόψεις τους ευθυγραμμίζονται κυρίως στο ζήτημα της ουδετερότητας της Ουκρανίας και της εγκατάλειψης της πρόθεσης για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, ο σύμβουλος του Ζελένσκι και διαπραγματευτής του Κιέβου, Μιχαήλ Ποντόλιακ, με ανάρτησή του στο Twitter φρόντισε να «βάλει τα πράγματα στη θέση τους», λέγοντας ότι η Ρωσία επιχειρεί να «προκαλέσει ένταση στα μέσα ενημέρωσης» και ότι η θέση της Ουκρανίας παραμένει αμετάβλητη.

Τόνισε δε ότι οι δηλώσεις της ρωσικής πλευράς αφορούν μόνο τις δικές τους θέσεις και αιτήματα. «Όλες οι δηλώσεις έχουν σκοπό, μεταξύ άλλων, να προκαλέσουν ένταση στα ΜΜΕ. Οι θέσεις μας είναι αμετάβλητες. Κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση στρατευμάτων και ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας με συγκεκριμένες φόρμουλες», έγραψε ο Ποντόλιακ.