Σαξονία: Μαθητές πήραν βαθμό κάτω από τη βάση και χαρακτηρίστηκαν «ναζί», επειδή ήθελαν να τραγουδήσουν τον… εθνικό ύμνο

267

Το AfD δημοσιοποίησε ένα σκάνδαλο γύρω από τον γερμανικό εθνικό ύμνο σε σχολείο της Ρίζα στη Σαξονία με ερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο της Ρίζα. Η δημοτική σύμβουλος Ούτε Χάινε ήθελε να μάθει από το δημοτικό συμβούλιο αν απαγορεύεται να ψάλλεται ο εθνικός ύμνος στο σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης «Am Sportzentrum».

Ιστορικό: Οι μαθητές της 8ης τάξης είχαν λάβει βαθμό κάτω από τη βάση επειδή είχαν επιλέξει τον γερμανικό εθνικό ύμνο όταν τους ζητήθηκε να επιλέξουν ένα τραγούδι στο μάθημα της μουσικής. Οι γονείς επικοινώνησαν επίσης με τον πολιτικό της AfD μετά το περιστατικό. Οι προσπάθειες να μιλήσουν με τον καθηγητή είχαν αποτύχει και ο διευθυντής δεν ενδιαφερόταν για την υπόθεση. Σύμφωνα με την έρευνα, ο δάσκαλος είχε επίσης χαρακτηρίσει τους νέους «ναζί».

Ο διευθυντής μιλάει για «άλλες λεπτομέρειες»

Η διοίκηση της πόλης δεν ήταν σε θέση να απαντήσει στο ερώτημα της AfD. Ο δήμαρχος Μάρκο Μίλερ (CDU) εξήγησε ότι δεν μπορούσε να φανταστεί ότι απαγορεύεται να τραγουδήσει κανείς τον ύμνο, ειδικά σε ένα δημόσιο κτίριο. Δεν έγινε γνωστό ποια ήταν η αποστολή εργασίας για τους μαθητές.

Ο διευθυντής Έντμουντ Βάιγκλ παραδέχτηκε το περιστατικό στην εφημερίδα Sächsische Zeitung. Κατ’ αρχήν, η περιγραφόμενη κατάσταση υπήρχε πράγματι, «αλλά με αποφασιστικά διαφορετικές λεπτομέρειες». Πρώτον, συζητήθηκε η ιστορία της δημιουργίας του εθνικού ύμνου και εξηγήθηκε ότι ο πρώτος και ο δεύτερος στίχος αποδοκιμάστηκαν.

Στη συνέχεια δόθηκε στους μαθητές η αποστολή να επιλέξουν οι ίδιοι ένα τραγούδι με δύο ή τρεις στροφές για να το τραγουδήσουν. Κι εκεί προέκυψε η επιθυμία τους να τραγουδήσουν τον εθνικό ύμνο. Δεν μπορούσε να πει αν αυτό αφορούσε και την πρώτη και τη δεύτερη στροφή. (σ.σ. Αναφέρεται στους γνωστούς στοίχους «Deutschland über Alles, über Alles in der Welt» που σημαίνει «η Γερμανία πάνω απ’ όλα, πάνω απ’ όλα στον κόσμο» και οι οποίοι καταργήθηκαν από τον γερμανικό εθνικό ύμνο μεταπολεμικά).

«Εθνικός ύμνος μόνο σε ειδικές περιστάσεις»

Ωστόσο, ο δάσκαλος το είχε απορρίψει αυτό κατ’ αρχήν, «καθώς η αναπαραγωγή και το τραγούδι του εθνικού ύμνου προορίζεται για ειδικές περιστάσεις και τελετές (διδακτική γνώση από την Ε τάξη) και δεν προορίζεται για ψαλμό στην τάξη». Ωστόσο, ο Βάιγκλ αρνήθηκε ότι ο συνάδελφός του είχε αποκαλέσει τους μαθητές «ναζί».

Όσον αφορά τους βαθμούς που απονέμονταν στους μαθητές, ο διευθυντής εξήγησε ότι επρόκειτο για μια μεθοδική διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι οι βαθμοί είχαν καταχωρηθεί μόνο με μολύβι. Αυτό σήμαινε ότι οι ενδιαφερόμενοι μαθητές είχαν ακόμη την ευκαιρία, «η οποία δεν θα έπρεπε να υπάρχει πλέον, να ολοκληρώσουν τελικά την εργασία».

Η υπόθεση οδήγησε σε συζητήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους. Και, σύμφωνα με τον διευθυντή, υπάρχει και αποτέλεσμα: «Οι εκπρόσωποι της τάξης ζήτησαν συγγνώμη από τον καθηγητή μουσικής για την παρεξήγηση».