Ξεπέρασε τις 27.000 μονάδες ο Dow Jones για πρώτη φορά στην ιστορία!

183

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ο Dow Jones έκλεισε πάνω από τις 27.000 μονάδες, στη συνεδρίαση της Πέμπτης, με βοήθεια και από τις μετοχές της UnitedHealth, αλλά κυρίως μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Fed, Jerome Powell, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι πιθανώς στο τέλος του μήνα θα μειωθούν τα επιτόκια.

Ο βιομηχανικός Dow Jones σημείωσε άνοδο 227 μονάδων ή 0,85% για να κλείσει στις 27.088 μονάδες, καλύπτοντας μέσα σε περίπου ενάμιση χρόνο μία “απόσταση” 1.000 μονάδων από τον Ιανουάριο του 2018 όταν είχε ξεπεράσει τις 26.000 μονάδες. Η μετοχή της Microsoft ήταν εκείνη με την καλύτερη απόδοση από τότε, κερδίζοντας περίπου 50%, ενώ μεγάλο ρόλο σε αυτή την άνοδο έχουν παίξει και οι Visa, Cisco Systems and Nike, που έχουν επίσης σημαντική άνοδο.

″Αυτή την εβδομάδα ενδυναμώθηκε το γεγονός ότι η αγορά δεν χρειάζεται, δεν θέλει, αλλά απαιτεί μείωση του επιτοκίου από τον Powell”, δήλωσε ο Jeff Kilburg, Διευθύνων Σύμβουλος της KKM Financial. ″Έχω λίγες επιφυλάξεις μπαίνοντας στην εποχή των κερδών, επειδή έχουμε κάποια αβεβαιότητα λόγω των εμπορικών εντάσεων, αλλά ο άνεμος στα πανιά εξακολουθεί να είναι εκείνη η dovish στάση από τον Powell”.

Κλείσιμο σε επίπεδα ρεκόρ και για τον γενικό S&P 500 που έκλεισε μια “ανάσα” από τις 3.000, στις 2.999,91 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,23% ή 6,84 μονάδες.

Ο τεχνολογικός Nasdaq, αν και κινείτο ανοδικά, έπεσε πάνω στον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος τουίταρε πως η Κίνα “μας απογοητεύει” επειδή δεν αγοράζει αγροτικά προϊόντα από τις ΗΠΑ. Έτσι, ο βιομηχανικός δείκτης που τείνει να είναι ευάλωτος σε εμπορικά θέματα, αν και κινούνταν ανοδικά, αντέστρεψε την πορεία του και έκλεισε με απώλειες 0,08%, ή 6,49 μονάδες για να κλείσει στις 8.196,04 μονάδες.

Οι μετοχές της UnitedHealth ηγήθηκαν των κερδών, καθώς σημείωσαν άνοδο 5,53%, παίρνοντας ώθηση και από την είδηση πως ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να εγκαταλείψει την προσπάθεια να καταργηθούν οι επιστροφές χρημάτων για τα ποσά που καταβάλλουν οι φαρμακοποιοί προς όφελος των αξιωματούχων που συνεργάζονται με τα προγράμματα Medicare και Medicaid. Η συγκεκριμένη είδηση ώθησε και ττις μετοχές των CVS Health και Cigna σε άνοδο 4,3% και 8% αντίστοιχα.

Η Delta Air Lines σημείωσε άνοδο 1,3%, μετά την ανακοίνωση αύξησης των εσόδων κατά 8,7% στο β’ τρίμηνο, αλλά και καλύτερων των εκτιμήσεων κερδών.

Στα μάκρο της ημέρας, o αριθμός των Αμερικανών που αιτήθηκαν επιδόματος ανεργίας για πρώτη φορά, μειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο, σε μια ένδειξη ότι οι εργοδότες είναι απρόθυμοι να απολύσουν, σε μια στενή αγορά εργασίας. Τα επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν κατά 13.000 στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 209.000 στη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι τις 6 Ιουλίου. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν 224.000 νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας.

Στο μεταξύ, άνοδο κατέγραψαν οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, σε μια ένδειξη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις ίσως σταθεροποιηθούν μετά από μια περίοδο εξασθένισης.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 0,1% τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ο δομικός πληθωρισμός σημείωσε άνοδο υψηλότερη του αναμενόμενου, κατά 0,3% από τον Μάιο, που αποτελεί την μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Ιανουάριο του 2018.