Βίζερ: Συντηρητικό ότι χάθηκαν 200 δισ. ευρώ την περίοδο Βαρουφάκη

301

O πρώην επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ μιλώντας στο 3ο οικονομικό forum των Δελφών, χαρακτήρισε συντηρητική την εκτίμηση ότι το κόστος για την ελληνική οικονομία μπορεί να φτάνει και στα 200 δις. ευρώ ενώ ανέφερε ότι η χώρα βρέθηκε πολύ κοντά στο Grexit το καλοκαίρι του 2015 κάτι που ενδεχομένως ήταν και «επιδίωξη» συγκεκριμένων στελεχών της κυβέρνησης. 

Σε συζήτηση με τον διευθυντή της εφημερίδας Καθημερινή, Αλέξη Παπαχελά ενώ πρόσθεσε ότι η εφαρμογή των μέτρων για το χρέος θα είναι σταδιακή μέσα στα επόμενα χρόνια ενώ θα είναι συνδεδεμένη με την υλοποίηση συγκεκριμένων στόχων (conditionalities) τόσο από τη σημερινή όσο και από την επόμενη κυβέρνηση.

Πάντως, ο κ. Βιζερ εξέφρασε την πρόβλεψη ότι οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν νέα κεφαλαιακή ενίσχυση αν και, όπως ανέφερε, αυτό θα έχει φανεί πριν ολοκληρωθεί η 3η δανειακή σύμβαση.

Όσον αφορά στην προληπτική γραμμή στήριξης ο κ. Βίζερ αναγνώρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει την προληπτική γραμμή στήριξης θεωρώντας ότι αυτή ισοδυναμεί με ένα νέο πρόγραμμα. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η γραμμή δεν είναι πρόγραμμα αλλά ένα δίχτυ ασφαλείας το οποίο βέβαια έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για τη χώρα που ζητάει το άνοιγμά της.