4 εκ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας μέσω ΕΣΠΑ

165

Περίπου 400 μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) της Κεντρικής Μακεδονίας θα μοιραστούν τα 4 εκατ. ευρώ της νέας δράσης του ΕΣΠΑ που αφορά τη στήριξη της καινοτομίας.

H μέγιστη επιχορηγούμενη αξία των υπηρεσιών αυτών (κουπόνια καινοτομίας) είναι 10.000 ευρώ, με ποσοστό επιχορήγησης 100%. Οι δαπάνες που χρηματοδοτούνται είναι για την αγορά-λήψη υπηρεσίας, από Φορέα Καινοτομίας, για την εκπόνηση Σχεδίου Μεταφοράς Τεχνογνωσίας. Οι δαπάνες είναι επιλέξιμες από την ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης της Δράσης.

Στόχος της δράσης, η οποία θα ανοίξει για υποβολή αιτήσεων στις 17 Δεκεμβρίου, είναι η ενίσχυση των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μέσω της αγοράς υπηρεσίας που θα παρασχεθεί από φορείς καινοτομίας. Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη δράση, θα πρέπει να έχουν κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα του οποίου η αντιμετώπιση απαιτεί την τεχνογνωσία που διαθέτει κάποιος φορέας καινοτομίας.

Στους επιμέρους στόχους της συγκεκριμένης δράσης είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας / τεχνολογίας από τους φορείς καινοτομίας προς τις επιχειρήσεις με σκοπό:

– την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, υπηρεσιών από αυτές. Ως καινοτόμα θεωρούνται τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες που παρουσιάζουν νέα ή σημαντικά βελτιωμένα χαρακτηριστικά ή τρόπους χρήσης

– την ανάπτυξη καινοτόμων διαδικασιών παραγωγής ή λειτουργίας επιχειρήσεων

– την επίλυση προβλημάτων στην παραγωγική διαδικασία με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων

– την ενίσχυση της συνεργασίας των επιχειρήσεων με ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς

– την προώθηση Ε&Τ δραστηριοτήτων από τους φορείς καινοτομίας προσανατολισμένων προς τις ανάγκες των επιχειρήσεων.