Με 173 ψήφους παραπέμφθηκε σε Προανακριτική ο Παπαγγελόπουλος

190

Με 173 ψήφους βουλευτών της ΝΔ και του ΚINAΛ παραπέμπεται σε Προανακριτική Επιτροπή ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος.

Στη μυστική ψηφοφορία η ‘γραμμή’ για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κατά. Συνολικά ψήφισαν 261 βουλευτές ενώ αποχώρησαν το ΚΚΕ, η ‘Ελληνική Λύση’ και το ‘Μέρα25’. Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν οι βουλευτές Ν. Φίλης, Θ. Τζάκρη, Γ. Κατρούγκαλος και Ν. Σαντορινιός, ενώ από τη ΝΔ ο Γ. Αντωνιάδης.

Βάσει του αποτελέσματος ωστόσο, σημειώνονται “διαρροές” στις ψήφους Ν.Δ-ΚΙΝΑΛ, καθώς έξι βουλευτές δεν τήρησαν την κομματική γραμμή για παραπομπή Παπαγγελόπουλου σε προανακριτική επιτροπή.

Στην κάλπη βρέθηκαν 256 έγκυρα ψηφοδέλτια, 83 κατά, 4 άκυρα και ένα λευκό ψηφοδέλτιο, ενώ εξαιτίας λάθους στην καταμέτρηση εκφωνήθηκε αρχικά ως αποτέλεσμα 172 υπερ και 84 κατά από την έδρα. Ωστόσο το λάθος διορθώθηκε περίπου στις δύο μετά τα μεσάνυχτα.

Η Προανακριτική Επιτροπή η οποία έχει ρόλο εισαγγελικής αρχής θα ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες της μετά τη σύστασή της σε σώμα. Οι εργασίες της είναι κεκλεισμένων των θυρών, ενώ αναμένεται να γίνει κλήτευση πολλών και σημαντικών μαρτύρων. Αντικείμενο της προανακριτικής είναι η διερεύνηση τεσσάρων φερόμενων αδικημάτων, που σύμφωνα με τη δικογραφία η οποία διαβιβάστηκε στη Βουλή, υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις –σύμφωνα με τον εισηγητή της ΝΔ Θ. Πλεύρη- για εμπλοκή του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης. Ο πρώην υπουργός, Δ. Παπαγγελόπουλος από την πλευρά του υπογράμμισε ότι πραγματικός στόχος είναι ο πρώην Πρωθυπουργός “στον οποίο θέλετε να πετάξετε λάσπη” όπως είπε. Η συζήτηση έγινε χωρίς την παρουσία υπουργών καθώς η πλειοψηφία ήθελε να υπογραμμίσει πως η συζήτηση και ψήφιση της προανακριτικής επιτροπής αφορά θεσμικά μόνο το Κοινοβούλιο. “Όχι όπως εσείς είχατε τους υπουργούς σαν τον κ. Καμμένο να παρεμβαίνουν” όπως τόνισε ο Σπήλιος Λιβανός κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ. 

Κ