Ακάρ: «Οι Έλληνες πολιτικοί είναι υποκριτές – Η Τουρκία επιθυμεί ειρήνη στο Αιγαίο»!

Χθες ήταν οι θρασύτατες δηλώσεις κατά της Ελλάδας από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Ομέρ Τσελίκ, σήμερα πήρε τη σκυτάλη ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος σε ένα νέο κρεσέντο προκλήσεων επιτέθηκε στη χώρα μας… εφ’ όλης της ύλης!

Ειδικότερα, ανήμερα της 13ης Σεπτεμβρίου, ημέρας όπου συμπληρώνονται 100 χρόνια απ’ όταν άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την Καταστροφή της Σμύρνης, ο Ακάρ «συμβούλεψε» την Ελλάδα να «ξανακοιτάξει την ιστορία», να μην την επαναλαμβάνει και «να είναι έξυπνη». Μιλώντας σε εκδήλωση, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι η Τουρκία κάνει μεγάλες προσπάθειες και… υπομονή για να λύσει τα προβλήματα ειρηνικά (!) Αλλά «παρά όλες τις καλοπροαίρετες προσπάθειές μας, δυστυχώς, η γειτονική μας Ελλάδα συνεχίζει να αυξάνει την ένταση με ορισμένες προκλητικές ενέργειες και ρητορική. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να το αποτρέψουμε», είπε.

Κατόπιν κατηγόρησε την Ελλάδα για το γεγονός ότι ενημερώνει τους συμμάχους της, αλλά και για υποκρισία! «Προσπαθούν να εκμεταλλευτούν κάθε γεγονός, να συκοφαντούν και να επηρεάσουν τρίτους με ψέματα και συκοφαντίες και να διαμαρτύρονται για την Τουρκία σε τρίτους. Υπό αυτή την έννοια, δεν είναι λάθος να λέμε ότι ακολουθείται μια υποκριτική πολιτική. Από τη μία εμείς επιμένουμε στο διάλογο και δείχνουν να ανταποκρίνονται σε αυτό, αλλά όταν είναι μόνοι συνηθίζουν να παραπονιούνται για την Τουρκία λέγοντας ψέματα», είπε σχετικά.

«Λέμε να μαθαίνεις από την ιστορία. Μην μπαίνεις σε νέες περιπέτειες. Να είστε έξυπνοι με αυτό. Υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί στην Ελλάδα που αυξάνουν την ένταση για τα προσωπικά τους συμφέροντα και την εσωτερική πολιτική. Από την άλλη, κάποιοι πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, διπλωμάτες, απόστρατοι και λογικοί Έλληνες είδαν το λάθος εδώ και άρχισαν να το εκφράζουν προφορικά και γραπτά. Θα ήταν σωστό να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό, για να λύσουμε τα προβλήματά μας ειρηνικά, μέσω διαλόγου. Ωστόσο, αυτό που λέμε δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εκληφθεί ως αδυναμία. Είμαστε αποφασισμένοι και ευτυχώς ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα, τόσο τα δικά μας, όσο και των Κυπρίων αδελφών μας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο», πρόσθεσε.

«Θα έπρεπε να ντρέπονται οι πολιτικοί στην Ελλάδα που κατηγορούν την Τουρκία για επιθετικότητα»

Για το περιστατικό με το πλοίο ανοιχτά του Τσανάκαλε, που οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι δέχτηκε πυρά από το ελληνικό λιμενικό, ο Χουλουσί Ακάρ είπε: «Οι πολιτικοί στην Ελλάδα κατηγορούν την Τουρκία για επιθετικότητα. Τι είναι αυτό αν όχι υποκρισία; Έχουν καθρέφτη στο σπίτι τους; Αν κοιτάξουν, θα δουν την αλήθεια και ίσως ντρέπονται». «Λένε ότι η Τουρκία είναι επεκτατική και επιθετική. Είναι αυτοί που πυροβόλησαν το πλοίο και δεν ήρθαν στον διάλογο», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στα ελληνικά νησιά, τα οποία η Τουρκία ανοιχτά αμφισβητεί, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είπε: «Ο εναέριος χώρος σας είναι αυτό που είναι τα χωρικά σας ύδατα. Λένε, “όχι, τα χωρικά μας ύδατα είναι 6 μίλια, ο εναέριος χώρος μας είναι 10 μίλια”. Τα προβλήματα περιμένουν ένα ένα. Αφού υπάρχουν αυτά τα προβλήματα, λέμε ας μιλήσουμε, ας βρεθούμε».

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας δεν απέφυγε, φυσικά, να επαναλάβει και τα όσα ισχυρίζεται η Άγκυρα για «λοκάρισμα» των F-16 της, που παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, με τους S-300 που διαθέτει η χώρα μας. «Αυτή είναι μια εχθρική στάση και δεν έχει να κάνει με συμμαχίες, γείτονες ή προηγούμενες συμφωνίες. Αυτό το κάνουν και δείχνουν εχθρική συμπεριφορά. Αυτά είναι απαράδεκτα. Είναι μεγάλη υποκρισία. Αυτό πρέπει να φανεί. Αυτά τα μεταφέρουμε στους συνομιλητές μας και προφορικά και γραπτά. Παρακολουθούμε αυτές τις συμπεριφορές κατά της Τουρκίας και δεν αφήνουμε καμία αυτές αναπάντητη. Έχουμε κάνει ό,τι πρέπει για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο μέλλον. Το ονομάζουμε ειρήνη, σχέσεις καλής γειτονίας, διεθνές δίκαιο και θέλουμε να συνεργαστούμε σε αυτά τα θέματα. Θέλουμε το Αιγαίο να είναι θάλασσα ειρήνης, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να βρούμε απάντηση σε αυτό», είπε σχετικά.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Reuters: Το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου στην κορυφή της ατζέντας των G7

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για το στρατόπεδο του Λαυρίου, υπενθυμίζοντάς του τις δηλώσεις ότι είχε μετατραπεί σε στρατόπεδο τρομοκρατίας, ο Χουλουσί Ακάρ είπε: «Κρύβουν FETO (Γκουλενιστές), PKK/YPG (Κούρδοι), DEASH (Ισλαμικό Κράτος), DHKP-C (Κουρδικό κόμμα) στο Λαύριο. Τους φιλοξενούν εκεί. Τους βάζουν να πάνε σε διάφορες χώρες. Ενώ φαίνονται όλα αυτά, ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο με μεγάλη υποκρισία».

«Δεν αποδέχονται τη μειονότητα στη Θράκη»

Ο Ακάρ επανέλαβε και τις κατηγορίες της Τουρκίας προς την Ελλάδα για τη μειονότητα στη Θράκη, μίλησε ξανά για «Δυτική Θράκη» και κατηγόρησε τη χώρα μας πως «σφετερίζεται» τα δικαιώματα και τους νόμους της μειονότητας.

«Δεν αποδέχονται την ύπαρξη των αδελφών μας εκεί. Λένε “είναι μουσουλμάνοι”. Είναι Κινέζοι ή Ιάπωνες; Τα ονόματά τους είναι τουρκικά, η διεύθυνσή τους είναι τουρκική, τα νεκροταφεία τους είναι τουρκικά, η ιστορία και οι τίτλοι ιδιοκτησίας είναι τουρκικά. Σφετερίζονται τα δικαιώματα και τους νόμους των αδελφών μας στη Δυτική Θράκη και το αγνοούν. Προσπαθούν να ανακατευτούν σε όλα, ακόμα και στα σχολεία τους, στην εκλογή μουφτή. Υπάρχει η Συμφωνία της Λωζάννης από τη μια πλευρά και η Συμφωνία του Παρισιού από την άλλη. Αυτά είναι τα βασικά κείμενα. Αρνούνται και απορρίπτουν ακόμη και τους όρους που προβάλλουν αυτά τα κείμενα», ισχυρίστηκε ο Χουλουσί Ακάρ.