Άκης Πετρετζίκης: Εύκολη αλμυρή μπουγάτσα με φύλλο κρούστας

1617

Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε μια τραγανή κι αφράτη σπιτική μπουγάτσα με τυρί; Κανείς! Δείτε λοιπόν πώς θα φτιάξετε την πιο εύκολη αλμυρή μπουγάτσα με φύλλο κρούστας γεμιστή με φέτα και γραβιέρα ακολουθώντας τη συνταγή του Άκη Πετρετζίκη.

Συστατικά

  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 λίτρο γάλα
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 500 γρ. φέτα
  • 200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 2 κρόκους, από μεσαία αβγά
  • 450 γρ. φύλλα κρούστας για πίτες
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 10 γρ. σουσάμι, μαύρο

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το βούτυρο. Μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα χειρός μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι.
  • Βάζουμε το γάλα σε δόσεις ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να δέσει και να αρχίσει να βράζει το μείγμα.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε τη φέτα σπασμένη, τη γραβιέρα, τους κρόκους και ανακατεύουμε.
  • Λαδώνουμε ένα ταψί 25×32 εκ. και απλώνουμε δύο φύλλα φροντίζοντας να καλύψουμε τη βάση του ταψιού και να προεξέχουν περιμετρικά.
  • Βάζουμε άλλο ένα φύλλο και ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για άλλα δύο φύλλα έτσι ώστε να έχουμε στη βάση 5 φύλλα συνολικά.
  • Απλώνουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, ραντίζοντας ενδιάμεσα με ελαιόλαδο.
  • Γυρνάμε τα φύλλα που προεξέχουν για να κάνουμε τον κόθρο και χαράσσουμε σε 12 κομμάτια.
  • Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε για 40-50 λεπτά.
  • Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.