Άκης Πετρετζίκης: Τούρτα εκλέρ

1441

Αφράτη ζύμη για σουδάκια και εκλεράκια και ενδιάμεσα η πιο βελούδινη κρέμα σοκολάτας! Συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη.

Συστατικά

Για τη ζύμη

  • 110 γρ. βούτυρο
  • 250 γρ. νερό
  • 1 κ.σ. κοφτή ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 130 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 5 αβγά, μεσαία

Για την κρέμα

  • 100 γρ. κορν φλάουρ
  • 1 λίτρο γάλα
  • 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 50 γρ. κακάο
  • 100 γρ. βούτυρο, παγωμένο
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 200 γρ. κουβερτούρα
  • 50 γρ. αμύγδαλα φιλέ

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη ζύμη

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα.
  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  • Βάζουμε το βούτυρο, το νερό, τη ζάχαρη, αλάτι και αφήνουμε να πάρει μια βράση και να λιώσει το βούτυρο.
  • Βάζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια για 3-4 λεπτά σε χαμηλή φωτιά με μια κουτάλα μέχρι να χάσει το μείγμα όλη την υγρασία του και να δέσει.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το σύρμα για 3-4 λεπτά για να κρυώσει.
  • Βάζουμε ένα ένα τα αβγά. Περιμένουμε να απορροφηθεί το ένα αβγό για να βάλουμε το επόμενο. Το μείγμα πρέπει να πάρει την υφή μιας παχύρευστης ζύμης.
  • Μοιράζουμε το μείγμα σε δύο φόρμες 20 εκ. βουτυρωμένες και αλευρωμένες με λαδόκολλα στη βάση τους και ψήνουμε για 30-35 λεπτά.
  • Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Για την κρέμα

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το κορν φλάουρ, 100 γρ. από το γάλα και ανακατεύουμε.
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 900 γρ. από το γάλα, τη ζάχαρη, το κακάο και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε μέχρι να πάρει μια βράση χωρίς να ανακατέψουμε.
  • Μόλις πάρει μια βράση βάζουμε το μείγμα με το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά σε χαμηλή φωτιά με ένα σύρμα χειρός μέχρι να λιώσει το κακάο, η ζάχαρη και να σφίξει η κρέμα. Δεν θέλουμε να έχει γεύση από το κορν φλάουρ. Σε περίπτωση που το νιώθουμε στη γεύση τότε μαγειρεύουμε περισσότερη ώρα.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά, βάζουμε το βούτυρο, τη βανίλια, αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
  • Σε μια φόρμα 20 εκ. στρώνουμε μεμβράνη και τοποθετούμε το ένα κομμάτι από τη ζύμη.
  • Απλώνουμε όλη την κρύα γέμιση και καλύπτουμε με την υπόλοιπη ζύμη. Καλύπτουμε με μεμβράνη και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες.
  • Σε μπεν μαρί βάζουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια και αφήνουμε να λιώσει.
  • Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και απλώνουμε πάνω από την τούρτα.
  • Απλώνουμε το αμύγδαλο φιλέ και σερβίρουμε.