Αμερικανός αξιωματούχος: “Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα κρατήσει μήνες”

387

Την εκτίμηση πως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα διαρκέσει μήνες έκανε μιλώντας στο εναρκτήριο δείπνο του Economist στο Βουκουρέστι, ο Αμερικανός πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών – αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές κι Ευρασιατικές υποθέσεις Wess Mitchell.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται ότι θα κρατήσει για κάποιους ακόμη μήνες, ενδεχομένως μέχρι και το τέλος του έτους» δήλωσε χαρακτηριστικά , εκτίμησε ο πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές σχέσεις, Wess Mitchell.

Όπως είπε, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήθελε ένα γρήγορο αποτέλεσμα, αλλά η αντίσταση της Ουκρανίας μετέτρεψε τα δεδομένα. Σύμφωνα με τον κ. Mitchell, τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν τους πόρους να συνεχίσουν αυτήν τη σύρραξη, και επιπλέον οι ηγέτες των δύο χωρών έχουν για διαφορετικούς λόγους ισχυρό κίνητρο να μάχονται μέχρι τέλους.

Ακόμη και αν δούμε συνθήκες για διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο μερών, το πιθανότερο είναι η Ρωσία να τις αξιοποιήσει ως διάλειμμα – ευκαιρία ανασύνταξης, για να συνεχίσει τον πόλεμο από καλύτερη θέση, σημείωσε ο κ. Mitchell, εκφράζοντας την άποψη ότι η Ρωσία έχει αναγκαστεί πλέον να εστιάσει την προσοχή της κυρίως στη ΝΑ Ουκρανία, σε αντίθεση με τους αρχικούς της σχεδιασμούς που ανατράπηκαν λόγω της αντίστασης των Ουκρανών.

Ο ίδιος διατύπωσε την πρόβλεψη ότι στο τέλος της ημέρας δεν θα δούμε από καμία πλευρά διακοπή των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας John Bruton διερωτήθηκε για το ποιος θα είναι ο ρόλος της Κίνας στο περιθώριο της ουκρανικής κρίσης, τονίζοντας ότι το Πεκίνο έχει επενδύσει και έχει κερδίσει πολλά χρήματα μέσω του εμπορικού διαδρόμου προς τις δυτικές αγορές. Ο ίδιος χαρακτήρισε επίτευγμα τον βαθμό ενότητας που επέδειξε η ΕΕ σε αυτήν την κρίση, όπως είπε, μόλις μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Τέλος, ο πρωθυπουργός της χώρας Nicolae Ciuca διεμήνυσε ότι η Ρουμανία είναι μια ασφαλής χώρα προσηλωμένη στη δημοκρατία, απευθύνοντας πρόσκληση στους επενδυτές που επιθυμούν να τοποθετήσουν κεφάλαια στη ρουμανική οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για ευρωπαϊκά κονδύλια της τάξης των 80 δισ. ευρώ που δημιουργούν μια σειρά από επιχειρηματικές ευκαιρίες στη χώρα του, σε τομείς όπως ενέργεια, υγεία, εκπαίδευση, υποδομές και περιβάλλον.

Επεσήμανε άλλωστε την πρόβλεψη για ανάπτυξη άνω του 4% στη Ρουμανία το 2022, σημειώνοντας ότι η ρουμανική κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει όσο το δυνατό περισσότερο τον οικονομικό αντίκτυπο της ουκρανικής κρίσης.

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας εξέφρασε την αλληλεγγύη της χώρας του στους Ουκρανούς πολίτες – θύματα του πολέμου και, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στους γεωπολιτικούς συσχετισμούς που διαμορφώνονται στην περιοχή, υπογράμμισε ότι η δύναμη της συνεργασίας της χώρας του με τις ΗΠΑ έχει αποδειχθεί με το παραπάνω σε αυτήν τη συγκυρία.