Απεσταλμένος της ΕΕ “ξεπαγώνει” τις συνομιλίες Ουάσινγκτον – Τεχεράνης για την πυρηνική συμφωνία

Ο συντονιστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις συνομιλίες για την αποκατάσταση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 του Ιράν με τις παγκόσμιες δυνάμεις θα επισκεφθεί την Τεχεράνη την Τρίτη σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση σε μια πολύμηνη αντιπαράθεση μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον.

Το Nournews, ένα μέσο που συνδέεται με το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν (SNSC), το οποίο ηγείται των διαπραγματεύσεων για την πυρηνική συμφωνία, επιβεβαίωσε το Σάββατο την επικείμενη επίσκεψη του Ενρίκε Μόρα, αναπληρωτή γενικού γραμματέα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ).

«Λαμβάνοντας υπόψη τον ρόλο της ΕΕ στην ανταλλαγή απόψεων μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον, το ταξίδι του Ενρίκε Μόρα στην Τεχεράνη μπορεί να θεωρηθεί ως ένα νέο βήμα για εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις σχετικά με τα λίγα αλλά σημαντικά εναπομείναντα ζητήματα», ανέφερε το δημοσίευμα.

Ωστόσο, τόνισε ότι το Ιράν παρέμεινε στις διαπραγματεύσεις παρά την «επιμονή εχθρικών προσεγγίσεων των ΗΠΑ εναντίον της χώρας μας» που είπε ότι αντίκειται στο πνεύμα των εποικοδομητικών διαπραγματεύσεων.

Οι συνομιλίες για την αποκατάσταση του Κοινού Συνολικού Σχεδίου Δράσης (JCPOA), όπως είναι επίσημα γνωστή η συμφωνία, ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2021 αλλά έχουν σταματήσει για μήνες καθώς το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία σε ορισμένα περιορισμένα αλλά κρίσιμα ζητήματα.

Το κυριότερο μεταξύ αυτών είναι εάν οι ΗΠΑ θα άρουν τον χαρακτηρισμό «ξένη τρομοκρατική οργάνωση» στο Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC). Το Ιράν επέμεινε επίσης ότι η διασφάλιση των οικονομικών του οφελών από μια ανανεωμένη πυρηνική συμφωνία είναι στο τραπέζι, αλλά δεν έχει διευκρινίσει τις λεπτομέρειες.

Οι δύο πλευρές, από νωρίτερα φέτος, περνούσαν μηνύματα μέσω του συντονιστή της ΕΕ, καθώς το Ιράν αρνήθηκε να διαπραγματευτεί απευθείας με τις ΗΠΑ μετά την μονομερή εγκατάλειψη της συμφωνίας από τις ΗΠΑ το 2018, επιβάλλοντας σκληρές κυρώσεις.