Απόδραση στο μέλλον με την νέα ηλεκτρική BMW iX (Pics -Vid)

492
BMW iX

Η νέα BMW iX είναι αμιγώς ηλεκτρική, πανίσχυρη με 500+ άλογα, πλούσια σε τεχνολογία και φουτουριστική σε σχεδίαση.

Στην παρουσίαση της ηλεκτρικής ναυαρχίδας της προχώρησε η BMW κάνοντας λόγο ωστόσο πως το αυτοκίνητο βρίσκεται στην τελευταία φάση της ανάπτυξής του. Το μοντέλο αποτελεί ουσιαστικά στην έκδοση παραγωγής του Vision iNext concept θα λανσαριστεί εμπορικά στα τέλη του 2021.

Η BMW iX, όπως ονομάζεται το ηλεκτρικό από SUV, βασίζεται σε μια ολοκαίνουρια πλατφόρμα από ανθρακόνημα που κατασκεύασε η βαυαρική φίρμα ειδικά για τα ηλεκτρικά οχήματά της. Το μήκος είναι περίπου ίδιο με μια X5, έχει το ύψος της Χ6 και η BMW αναφέρει πως η σχεδίασή της είναι εξαιρετικά μίνιμαλ και ταυτόχρονα φουτουριστική. Η χαρακτηριστική γρίλια «kindey» της BMW δίνει και εδώ το παρών, όχι να ψύχει κάποιο μοτέρ εσωτερικής καύσης αλλά για να ενσωματώσει μια σειρά από σένσορες, ραντάρ και κάμερες για το πλήθος συστημάτων υποβοήθησης οδήγησης και ασφαλείας που διαθέτει.

Αν και η εξωτερική σχεδίαση κάνει αμέσως φανερό και στον πιο αδαή ότι πρόκειται για κάποιο μοντέλο της BMW, η καμπίνα, από την άλλη πλευρά έχει αρκετά καινούρια στοιχεία σε ό,τι αφορά την σχεδίασή της. Το μάτι πέφτει αμέσως στο εξαγωνικό τιμόνι που κάνει πρεμιέρα σε μοντέλο της μάρκας για «να βλέπει πιο εύκολα ο οδηγός την μεγάλη και πλατιά οθόνη. Ακόμα, νέο στοιχείο είναι ότι τα κουμπιά για την ρύθμιση των καθισμάτων βρίσκονται πάνω στην πόρτα ενώ εμφανής είναι η απουσία των μπουτόν από όλο το ταμπλό.

Η ισχύς πηγάζει από δύο ηλεκτρικά μοτέρ (ένα σε κάθε άξονα) που προσφέρουν συνδυαστική ιπποδύναμη πάνω από 500 ίππους, με το σπριντ από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα να ολοκληρώνεται σε 5 δευτερόλεπτα. Χάρη στην τεράστια μπαταρία των 100 kWh, η BMW ισχυρίζεται πως η αυτονομία της iX φτάνει τα 600 χιλιόμετρα (WLTP). Όσον αφορά την φόρτισή της, με χρήση ταχυφορτιστή, χρειάζονται 40 λεπτά για το 70% της μπαταρίας ενώ με 10 λεπτά φόρτιση, η Ix μπορεί να διανύσει 120 χιλιόμετρα.

BMW iX

Η BMW θα προσφέρει την iX και σε άλλες εκδόσεις (μάλλον λιγότερο ισχυρές), οι οποίες θα παρουσιαστούν στο μέλλον.