Χρήστος Στυλιανίδης στους FT: Το καλοκαίρι θα είναι δύσκολο

Για ένα δύσκολο καλοκαίρι, κάνει λόγο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Ειδικότερα, ο κ. Στυλιανίδης, σε συνέντευξή του στους  Financial Times αναφέρθηκε  στην προοπτική πυρκαγιών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Θανάση Γκαβού στο skai.gr, η βρετανική εφημερίδα σημειώνει πως οι ισχυρότεροι καύσωνες και τα μεγαλύτερης διάρκειας και ξηρότερα καλοκαίρια προξενούν πιο έντονες πυρκαγιές, που εξαπλώνονται ταχύτερα και είναι πολύ πιο δύσκολο να κατασβεστούν.

Επικαλούμενη στοιχεία από την οργάνωση WWF για τη Φύση, η εφημερίδα αναφέρει πως το 80% της καμένης γης στην Ευρώπη βρίσκεται σε μεσογειακές χώρες.

Γίνεται δε αναφορά στα 152 εκατ. ευρώ επιπλέον του περσινού κρατικού προϋπολογισμού που έχουν δεσμευθεί φέτος για πυροσβεστικά αεροσκάφη και καθαρισμό και συντήρηση δασών.

«Πέρυσι το καλοκαίρι βιώσαμε πρωτοφανείς υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα φωτιές 600 βαθμών Κελσίου. Αυτό μας έδειξε με τον πιο σκληρό τρόπο ότι πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις φυσικές καταστροφές» λέει ο υπουργός.

Αναφέρεται στη συνέχεια στην αλληλεπικάλυψη αρμοδιοτήτων που καθιστούσε περίπλοκη τη λήψη αποφάσεων και στο ελλιπές και στο γηράσκον πυροσβεστικό προσωπικό, θέματα που ο ίδιος έχει επιχειρήσει να επιλύσει.

Μεταξύ άλλων κάνει αναφορά στους 500 «δασοκομάντος» με ειδική εκπαίδευση που έχουν επιστρατευθεί, στην αναβάθμιση των πυροσβεστικών αεροσκαφών και στην έμφαση στην πρόληψη των πυρκαγιών. «Αυξάνουμε πολλές δασικές περιπολίες και για πρώτη φορά εμπλέκουμε τον στρατό και εθελοντές», λέει ο κ. Στυλιανίδης.

Επίσης, γίνεται αναφορά στην πίεση του κ. Στυλιανίδη για την εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος στο πλαίσιο του οποίου η Ελλάδα θα φιλοξενεί περίπου 250 πυροσβέστες από έξι ευρωπαϊκά κράτη ώστε να παράσχουν βοήθεια κατά τους κρίσιμους θερινούς μήνες. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μετά από την πρώτη δοκιμή στην Ελλάδα θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες.

«Κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις καταστροφικές φωτιές μόνος του πλέον. Στις μέρες μας το θέμα υπερβαίνει τις εθνικές δυνατότητες», σημειώνει ο κ. Στυλιανίδης.