CNBC: Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι θα υπάρξει συμφωνία για ελάφρυνση χρέους

223

Σε σημερινό δημοσίευμά του το CNBC επικαλούμενο ελληνικές πηγές, αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους της αυτόν τον μήνα παρά τα δημοσιεύματα που θεωρούν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι απίθανο να εκταμιεύσει περισσότερα χρήματα για την χώρα.

“Το γενικό κλίμα είναι ότι θα υπάρξει συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup του Ιουνίου”, δήλωσε στο πρακτορείο Έλληνας αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομαστεί. Όπως υπενθυμίζει το πρακτορείο, κατά την συνεδρίαση του Απριλίου το Eurogroup είχε καταστήσει σαφές ότι οι όποιες αποφάσεις για το ελληνικό χρέος δεν επρόκειτο να ληφθούν πριν από την συνάντηση της 21ης Ιουνίου. 

Ωστόσο, δύο μόλις σχεδόν εβδομάδες πριν από το κρίσιμο Eurogroup, η Ελλάδα φαίνεται να μην γνωρίζει ακόμα ποια θα είναι αυτά τα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους. 

Αυτό είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για το ΔΝΤ, το οποίο έχει επανειλημμένως ξεκαθαρίσει ότι θα εκταμιεύσει χρήματα στην Ελλάδα μόνο εάν υπάρξουν σαφείς παρεμβάσεις στο θέμα του χρέους που θα το καταστήσουν βιώσιμο. Μέχρι στιγμής, όλα τα χρήματα που έχει λάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος διάσωσης προέρχονται από την Ευρώπη, σημειώνει το CNBC. Σημειώνεται ότι το ελληνικό χρέος ανέρχεται στο 180% περίπου του ΑΕΠ της χώρας. 

Πριν από λίγες ημέρες ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος δήλωσε ότι το Ταμείο μπορεί τελικά να αναλάβει ρόλο τεχνικού συμβούλου στο τρίτο πρόγραμμα, καθώς τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει και οι διαφορές για το χρέος ανάμεσα στον διεθνή οργανισμό και τους Ευρωπαίους παραμένουν ανοιχτές.

Στο ίδιο πνεύμα και δημοσίευμα των FT την Παρασκευή που θέλει την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να έχει αλλάξει στάση όσον αφορά την συμμετοχή του ΔΝΤ και να μην την θεωρεί πλέον προϋπόθεση. 

Σε ερώτηση του CNBC αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Ψαλιδόπουλου, το ΔΝΤ δήλωσε ότι δεν θέλει να τις σχολιάσει προσθέτοντας ωστόσο ότι οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος θα συνεχιστούν. 

“Η κρισιμότητα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν έχει να κάνει με την οικονομική συνεισφορά του, που  ούτως ή άλλως είναι πολύ μικρή, αλλά με την αξιοπιστία που θα παρείχε στους επενδυτές μόλις η Ελλάδα έβγαινε από το πρόγραμμα”, σχολίασε ο Joan Hoey του Economist Intelligence Unit. 

Σημειώνεται ότι η δόση του ΔΝΤ στο τελευταίο ελληνικό πρόγραμμα διαμορφώνεται σε 1,6 δις. ευρώ στο σύνολο των 86 δις. ευρώ που ανέρχεται συνολικά το πακέτο βοήθειας.