Δίδυμη πανδημία κορωνοϊού – γρίπης: «Σπάνιο αλλά πιθανό να κολλήσεις και τα δύο» λέει ο Βατόπουλος

Για το ενδεχόμενο δίδυμης πανδημίας κορωνοϊού και γρίπης μίλησε στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστημίου Δ. Αττικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Όπως είπε: «πέρυσι δεν είχαμε καθόλου γρίπη, φέτος φαίνεται ότι έχουμε οπότε πρέπει γίνεται διάγνωση δηλαδή αν έχεις γρίπη ή κορωνοϊό. Και να κολλήσεις και τους δύο ιούς είναι κι αυτό πιθανό, είναι εξαιρετικά σπάνιο προς το παρόν, αλλά είναι κι αυτό πιθανό. Ο τρόπος πρόληψης είναι ίδιος, είναι αναπνευστικά μεταδιδόμενα και τα δύο, συνεπώς όπως προφυλασσόμαστε από το ένα προφυλασσόμαστε κι από το άλλο και υπάρχουν και τα δυο εμβόλια και της γρίπης και του κορωνοϊού».

Όσον αφορά στη μετάλλαξη Όμικρον, ο καθηγητής τόνισε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να εφησυχάζει αν διαγνωστεί με Όμικρον και τόνισε ότι ο κορωνοϊός είναι μια επικίνδυνη αρρώστια ανεξαρτήτως από την παραλλαγή που θα κολλήσει ο καθένας από εμάς.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος ανέφερε ότι «αύριο θα συνεδριάσει η διευρυμένη επιτροπή, δεν μπορώ να προκαταλάβω κάποια απόφαση. Θα πρέπει να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα κι αν θα πρέπει να υπάρξει χαλάρωση εξαρτάται από την εκτίμηση που θα υπάρχει για το πώς πάνε τα πράγματα. Ο κόσμος θα πρέπει να κάνει υπομονή γενικά. Εξακολουθούμε και είμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση, τα νοσοκομεία ασφυκτιούν, συνεπώς υπάρχει μια δυσκολία να αποφασιστεί έτσι εύκολα χαλάρωση των μέτρων. Όλα αυτά θα τα δούμε αύριο».