Διεθνής Τύπος: Οι απαιτήσεις για αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία δεν βρήκαν ομόφωνη στήριξη

337

Ο διεθνής τύπος σχολιάζει σκωπτικά το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής, γράφοντας πως η Τουρκία «γλύτωσε με αμυχές» τις κυρώσεις από την Ε.Ε., όπως γράφει η Bild καθώς υιοθετήθηκε μια πιο μετριοπαθής στάση.

«Οι κυρώσεις σε βάρος του οικονομικού κλάδου της Τουρκίας ή εμπάργκο όπλων από την πλευρά της ΕΕ δεν θα ισχύσουν προς το παρόν. Τέτοιες απαιτήσεις δεν βρήκαν την απαραίτητη ομόφωνη υποστήριξη», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα. Η Bild τονίζει ότι τυχόν αυστηρότερες κυρώσεις θα εξεταστούν τον Μάρτιο, τονίζοντας πως προτιμήθηκε μια «θετική ατζέντα» απέναντι στην Τουρκία.

Δίλημμα ΕΕ-ΗΠΑ «βλέπει» η WSJ

το ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Wall Street Journal επισημαίνοντας το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ: Πώς να συγκρατήσει την επιθυμία της Τουρκίας να απελευθερωθεί από τα δεσμά του Βορειοανταντικού Συμφώνου και να γίνει μια πιο αυτόνομη περιφερειακή δύναμη, χωρίς να ωθήσουν τον κ. Ερντογάν στα χέρια της Ρωσίας.

Η ΕΕ ενδέχεται να χρειαστεί να επανεκτιμήσει τη θέση της, γράφει η WSJ, καθώς η διοίκηση του εκλεγμένου Προέδρου Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ακολουθήσει μια πιο σκληρή προσέγγιση στην Τουρκία. Η απόφαση της ΕΕ την Πέμπτη διαίρεσε τη διαφορά μεταξύ των εκκλήσεων της Γαλλίας, της Ελλάδας και της Κύπρου για αναθεώρηση των δεσμών της ΕΕ με την Άγκυρα, συμπεριλαμβανομένης πιθανής απαγόρευσης όπλων και της προσεκτικής προσέγγισης της Γερμανίας, των Κάτω Χωρών, της Ισπανίας και άλλων που ευνόησαν ελάχιστες κυρώσεις εναντίον μερικών αξιωματούχων .

Η τελική απόφαση για έναν κατάλογο κυρώσεων πρέπει ακόμη να ληφθεί, αλλά οι διπλωμάτες έχουν δηλώσει ότι θα μπορούσε να χτυπήσει μισή ντουζίνα αξιωματούχους που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις και θα πρέπει να εγκριθεί επίσημα τις επόμενες εβδομάδες. Η ΕΕ επέβαλε το Φεβρουάριο δύο αξιωματούχους από την κρατική εταιρεία ενέργειας TPAO στο πλαίσιο ενός νέου καθεστώτος κυρώσεων που εγκρίθηκε πέρυσι.

«Περιορισμένες κυρώσεις» κατά το Anandolu

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε νωρίς την Παρασκευή ότι αποφάσισε να επιβάλει νέες περιορισμένες κυρώσεις σε Τούρκους υπό το φως των δραστηριοτήτων εξερεύνησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Καθώς η Διάσκεψη Κορυφής των Ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες συνεχίστηκε, η ένωση μοιράστηκε το σχετικό σκέλος της τελικής δήλωσης για την Τουρκία καθώς κατέληξαν σε συναίνεση μετά από πολλές ώρες διαπραγματεύσεων.

Η δήλωση ισχυρίζεται ότι η Τουρκία προέβη σε μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις και κλιμάκωσε τη ρητορική της εναντίον της ΕΕ.

Η ΕΕ σημείωσε την απόσυρση του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στηη Τουρκία και επέμεινε στη συνεχή αποκλιμάκωση που θα ακολουθήσει για την έγκαιρη επανάληψη και την ομαλή συνέχιση των άμεσων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», καταλήγει το πρακτορείο ειδήσεων Anandolu.