Εγκρίθηκε νέα θεραπεία για μία από τις μορφές καρκίνου

182

Τα νέα αυτά δίνουν ελπίδα σε όλους τους πάσχοντες.

Μία νέα θεραπεία για το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα είναι πια διαθέσιμη στους ασθενείς στην Ευρώπη. Πρόκειται για έναν συνδυασμό ανοσοθεραπείας (pembrolizumab) με την ουσία αξιτινίμπη και η έγκριση είναι για θεραπεία πρώτης γραμμής. Πρόκειται δηλαδή για θεραπεία που είναι η πρώτη επιλογή από τους γιατρούς εφόσον κριθεί απαραίτητο.

47% χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου

Η έγκριση αφορά τους ασθενείς με νεφροκυτταρικό καρκίνωμα ανεξαρτήτως ομάδας κινδύνου και βασίζεται στα ευρήματα της μελέτης Φάσης 3, KEYNOTE-426. Η μελέτη αυτή έδειξε ότι ο παραπάνω συνδυασμός μείωσε κατά 47% τον κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με τη δραστική ουσία σουνιτινίμπη (sunitinib).

Τι είναι το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα

«Το προχωρημένο νεφροκυτταρικό καρκίνωμα είναι ένας από τους πιο θανατηφόρους τύπους καρκίνου, με την πλειονότητα των ασθενών να αποβιώνουν εντός πενταετίας από τη στιγμή της αρχικής διάγνωσης», δήλωσε ο καθηγητής Thomas Powles, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης KEYNOTE-426 και διευθυντής του Κέντρου Barts Cancer Center. «Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τώρα μπορούμε να προσφέρουμε στους ασθενείς στην Ευρώπη το συνδυασμό pembrolizumab με αξιτινίμπη, ως θεραπευτική επιλογή πρώτης γραμμής». 

Η έγκριση επιτρέπει την εμπορική διάθεση του συνδυασμού pembrolizumab με αξιτινίμπη και στα 28 κράτη μέλη της Ε.Ε., συν την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία.

«H έγκριση από την ΕΕ του συνδυασμού pembrolizumab με αξιτινίμπη για τη θεραπεία προχωρημένου νεφροκυτταρικού καρκινώματος σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στις προσπάθειές μας έναντι αυτής της επιθετικής νόσου», δήλωσε ο Δρ. Scot Ebbinghaus, αντιπρόεδρος, κλινικός ερευνητής στα ερευνητικά εργαστήρια της MSD (MSD Research Laboratories). «Η παροχή μιας επιπλέον θεραπευτικής επιλογής, ως θεραπεία 1ης γραμμής είναι μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για τους ασθενείς με προχωρημένο νεφροκυτταρικό καρκίνωμα και αντανακλά τη δέσμευσή μας να διευρύνουμε τη χρήση του pembrolizumab σε περιοχές όπου υπάρχουν ακόμα ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες».