ΗΠΑ: Ανάπτυξη ρεκόρ 33,4% κατά το γ’ τρίμηνο

286

Η αμερικανική οικονομία παρουσίασε ανάπτυξη ρεκόρ στο γ΄ τρίμηνο, τροφοδοτούμενη από ένα πακέτο στήριξης που ξεπερνούσε τα 3 τρισ. δολάρια, όπως επιβεβαίωσε σήμερα η κυβέρνηση, μοιάζει όμως να έχει χάσει την ορμή της καθώς το έτος φτάνει στο τέλος του εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων Covid-19 και μειωμένης δημοσιονομικής στήριξης.

Το ΑΕΠ σημείωσε ανάκαμψη με ρυθμό 33,4% σε ετήσια βάση στο γ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με την τρίτη αξιολόγηση του Υπουργείου Εμπορίου. Πρόκειται για μία αναθεώρηση προς τα πάνω από τον ρυθμό 33,1% που είχε παρουσιάσει το Υπουργείο τον προηγούμενο μήνα, μετά τη συρρίκνωση κατά 31,4% στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, την μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από τότε που η κυβέρνηση άρχισε να κρατάει αρχεία το 1947.

Η οικονομία παραμένει 3,5% χαμηλότερα από τα επίπεδα του τέλους του 2019.

Οι ΗΠΑ καλούνται να αντιμετωπίσουν μία νέα αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, ενώ την κατάσταση επιδεινώνει και η καθυστέρηση του Κογκρέσου να παράσχει επιπλέον οικονομική βοήθεια σε επιχειρήσεις και στους άνεργους.

Τη Δευτέρα το Κογκρέσο υπερψήφισε ένα πακέτο στήριξης σχεδόν 900 δισ. δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει άμεσες πληρωμές στους περισσότερους Αμερικανούς και ενισχυμένες καταβολές προς τους άνεργους, ενώ θα διευρύνει το δανειστικό πρόγραμμα για τις μικρές επιχειρήσεις και θα διοχετεύσει χρήματα στα σχολεία, τις αεροπορικές εταιρείες, τα συστήματα μεταφορών και τη διανομή του εμβολίου.

Παρόλο που η επιπλέον οικονομική στήριξη θα προσφέρει κάποια ανακούφιση, οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα είναι επαρκής, σημειώνοντας ότι το πακέτο δεν περιλαμβάνει βοήθεια προς τις πολιτείες και τις τοπικές κυβερνήσεις, των οποίων ο προϋπολογισμός έχει δεχτεί μεγάλη πίεση λόγω της πανδημίας.

Οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα των τριών τελευταίων μηνών. Η πίεση στην αγορά εργασίας και τα αποδυναμωμένα έσοδα των νοικοκυριών οδηγούν σε εκτιμήσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ στο δ΄ τρίμηνο στο 5% περίπου. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν μέτρια ανάπτυξη ή ακόμη και συρρίκνωση για τους τρεις πρώτους μήνες του 2021.