Eπιστρεπτέα προκαταβολή: Σε λειτουργία η εφαρμογή my Business Support – Η προθεσμία για την υποβολή των δικαιολογητικών

255

Έως τις 31 Μαΐου μπορούν οι υπόχρεες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να υποβάλουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ “myBusiness Support” τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τις ενισχύσεις που έλαβαν από τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Αυτό αφορά σε 10.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που θα πρέπει να καταβάλουν έως τις 30 Ιουνίου τα ποσά που βεβαιώθηκαν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα μέχρι και τις 2 Νοεμβρίου 2022.

Εάν όμως οι υπόχρεες επιχειρήσεις δεν καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έως την παραπάνω ημερομηνία αλλά και όσες δεν τήρησαν τη ρήτρα της απασχόλησης τότε θα κληθούν να πληρώσουν εφάπαξ και με τόκο ολόκληρο το ποσό του κρατικού δανείου μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2023.

Η απόφαση για τις επιστρεπτέες προκαταβολές

Αναλυτικά, η νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για τις επιστρεπτέες προκαταβολές αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

Εάν οι υπόχρεες επιχειρήσεις δεν έχουν υποβάλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τις ενισχύσεις του μέτρου, τότε μπορούν να το κάνουν μέχρι και τις 31 Μαΐου 2023 μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «mybusinesssupport».

Η προθεσμία καταβολής για τα ποσά που βεβαιώθηκαν είναι μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023.

Εάν βεβαιώνονται αχρεωστήτως τα καταβληθέντα ποσά λόγω μη τήρησης της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων, τότε διενεργείται εκ νέου υπολογισμός με την ευνοϊκή ρύθμιση του περασμένου Νοεμβρίου.

Αυτή ανέφερε πως:

α. Θα πρέπει η διαφορά του μέσου όρου εργαζομένων κατά τους μήνες υποχρέωσης διατήρησης να είναι μικρότερη κατά λιγότερο από 1 μονάδα (έναντι του μηδενός που ίσχυε) σε σχέση με τον αρχικό αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση.

β. Εάν μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων και την παρέλευση της προθεσμίας της 31ης Μαΐου 2023 για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών προκύπτει ότι τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, τότε η ΑΑΔΕ θα εκδώσει νέο εκκαθαριστικό σημείωμα.

γ .Εάν προκύπτει ότι δεν τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, τότε το ποσό επιστρέφεται στο σύνολό του και η αρμόδια Εφορία θα πρέπει να εκδώσει απόφαση επιστροφής του ποσού ενίσχυσης και του αναλογούντος τόκου.

Οι υπόχρεοι θα πρέπει να υποβάλουν:

Υπεύθυνη δήλωση του λογιστή της επιχείρησης που να βεβαιώνει ότι η επιχείρηση την 31.12.2019 είτε δεν είχε απολέσει πάνω από το ήμισυ του εγγεγραμμένου της κεφαλαίου λόγω συσσωρευμένων ζημιών, είτε δεν είχε απολέσει πάνω από το ήμισυ του κεφαλαίου της, όπως εμφανίζεται στους λογαριασμούς της εταιρείας, λόγω συσσωρευμένων ζημιών. Διευκρινίζεται πως οι ανεξάρτητες ατομικές επιχειρήσεις αλλά και οι μικρές και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν χρειάζεται να προβούν σε αυτή την ενέργεια.

Επιπλέον, εάν πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση, να βεβαιώνει ότι τα τελευταία δύο έτη: ο δείκτης χρέους προς ίδια κεφάλαια της επιχείρησης δεν ήταν υψηλότερος του 7,5 και ο δείκτης κάλυψης χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων της επιχείρησης (EBITDA interest coverage ratio) δεν ήταν κάτω του 1,0. – Ενιαίο πιστοποιητικό δικαστικής φερεγγυότητας.