Εύκολο χριστουγεννιάτικο μενού για να εντυπωσιάσετε

228

Αν φέτος σκοπεύετε να μαγειρέψετε στο σπίτι σας και όχι να πάτε καλεσμένοι σε φίλους, τότε αυτό είναι το πιο εύκολο, γρήγορο και νοστιμότατο μενού για να εντυπωσιάσετε!

Κολοκυθόσουπα

Προετοιμασία: 20’ Μαγείρεμα: 40’

Υλικά

  • 1½ κιλό κολοκύθα καθαρισμένη, κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 2 μεσαία καρότα
  • 1 γλυκοπατάτα
  • 1 πράσο
  • 2 ½ φλιτζ. τσαγιού γάλα
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κ.γ. κάρυ σε σκόνη
  • 1 κ.σ. μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι,πιπέρι

Εκτέλεση

  • Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μία μεγάλη κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο,το κάρυ και το μοσχοκάρυδο και σοτάρουμε για 3 λεπτά.
  • Βάζουμε την κολοκύθα, τη γλυκοπατάτα και τα καρότα και σοτάρουμε για ακόμη 2 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το γάλα και συμπληρώνουμε χλιαρό νερό μέχρι να σκεπαστούν τα υλικά.Χαμηλώνουμε τη φωτιά για να μη χυθεί το γάλα και αφήνουμε τη σούπα να κοχλάσει.

  • Μόλις μαλακώσουν εντελώς τα υλικά, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και πολτοποιούμε τα υλικά στον κάδο του μπλέντερ. Συμπληρώστε σιγά σιγά κάθε φορά λίγο από το ζουμί της κατσαρόλας. Όσο υγρό μείνει το κρατάμε στην άκρη.
  • Περνάμε  τον πολτό από ψιλό σουρωτήρι και αν βγει πολύ πηχτή η σούπα συμπληρώνουμε  λίγο από το ζουμί που έχουμε κρατήσει.
  • Τέλος, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Μπορείτε να γαρνίρετε με κρουτόν και τυρί τριμμένο της αρεσκείας σας.

Δροσερή Σαλάτα με Μάνγκο, Αβοκάντο και Κάσιους

Προετοιμασία: 10’

Συστατικά

  • 2 μεγάλες πράσινες σαλάτες λόλα, πλυμένες και χοντροκομμένες
  • 1 iceberg πλυμένο και χοντροκομμένο
  • 1 ματσάκι ρόκα πλυμένο και χοντροκομμένο
  • 6 κ.σ. κάσιους
  • 2 αβοκάντο κομμένα σε κύβους
  • 1 μεγάλο μάνγκο κομμένο σε κύβους

Υλικά για τη βινεγκρέτ

  • Μισή κούπα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. κρέμα βαλσάμικου
  • Χυμό από μισό πορτοκάλι
  • 1 κ.σ. μέλι
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα σαλατικά, τα κάσιους, το μάνγκο και το αβοκάντο.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά της βινεγκρέτ και τα χτυπάμε καλά με ένα πιρούνι ή με το μπλέντερ μέχρι να γίνουν ένα μείγμα.
  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα σαλατικά, τα κάσιους, το μάνγκο και το αβοκάντο.
  • Προσθέτουμε και τη βινεγκρέτ και ανακατεύουμε καλά.

Γαλοπούλα γεμιστή με Κάστανα και Κουκουνάρι

Για τη γαλοπούλα

  • 1 γαλοπούλα φρέσκια
  • 100 γρ. βούτυρο
  • Αλάτι,πιπέρι
  • Μπέικον προαιρετικά

Για τη γέμιση

  • 10 κάστανα, βρασμένα
  • 1 χούφτα κουκουνάρι
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 χούφτα ξηρούς καρπούς
  • Λίγο σέλερι
  • 150 γρ. βούτυρο
  • Λίγο θυμάρι και ρίγανη
  • 500 γρ. ψωμί του τοστ
  • 100 γρ. νερό
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Για τη γέμιση  Μπορούμε να την φτιάξουμε από την προηγούμενη μέρα! Μαγείρεμα:25

  • Μουλιάζουμε τη τριμμένη, ξερή ψίχα σε λίγο ζεστό νερό μέσα σε ένα μπολ, μέχρι να μουλιάσει καλά.
  • Λιώνουμε το βούτυρο σε μεγάλο βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σέλερι και το σκόρδο για 4 λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
  • Προσθέτουμε τα κάστανα και σοτάρουμε μαζί για άλλα 3 λεπτά.
  • Αλατοπιπερώνουμε τη γέμιση.
  • Βάζουμε το κουκουνάρι και τους ξηρούς καρπούς στο τηγάνι να σοταριστούν για μέχρι να ροδίσουν. Το προσθέτουμε στο υπόλοιπο μείγμα μαζί με το θυμάρι και τη ρίγανη.

Για τη γαλοπούλα (45’ ετοιμασία + 3:30’ ψήσιμο + 30’ ανάπαυση = 4:45’)

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220° C
  • Με χαρτί κουζίνας σκουπίζουμε καλά τη γαλοπούλα μέσα και έξω, αρκετά καλά εκεί που θα μπει η γέμιση.
  • Γεμίζουμε την κοιλιά και τον λαιμό της με τη γέμιση, αφήνοντας κάποιο περιθώριο.
  • Κλείνουμε με οδοντογλυφίδες.

Δημιουργήστε μια “φωλιά” από αλουμινόχαρτο για να ψήσετε τη γαλοπούλα. Κόψτε 2 λωρίδες αλουμινόχαρτου ενός μέτρου η καθεμία.

Κάντε ένα σταυρό με τις 2 λωρίδες και τοποθετείστε τη γαλοπούλα στο κέντρο με την πλάτη. Βουτυρώνουμε καλά τη γαλοπούλα και αλατοπιπερώνουμε. Για περισσότερη γεύση μπορείτε να βάλετε φέτες μπέικον πάνω στη γαλοπούλα. Κλείνουμε τη γαλοπούλα μέσα στο αλουμινόχαρτο, να γίνει μια φωλιά. Προσέξτε να είναι καλά σφραγισμένη η φωλιά, να μην ακουμπάει στην γαλοπούλα για να κυκλοφορεί ο αέρας εντός.

Ψήνουμε για 3 ώρες στους 220° C και δεν ανοίγουμε τον φούρνο.

Μετά τις 3 ώρες, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά για να ροδίσει.

Tip: Μην την κόψετε μόλις την βγάλετε από το φούρνο, γιατί θα χάσει όλα της τα ζουμιά. Περιμένετε 30 λεπτά.

Τιραμισού με Κρέμα Μασκαρπόνε και Καφέ

Προετοιμασία:20 και 4 ώρες ψύξη.

Υλικά

Για το τιραμισού:

  • 3 φύλλα ζελατίνης
  • 750 γρ. τυρί μασκαρπόνε
  • 135 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 3 κ.σ. λικέρ Αμαρέτο
  • 450 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 200 γρ. μπισκότα σαβαγιάρ
  • κακάο για πασπάλισμα

Για το μείγμα καφέ

  • 500ml χλιαρός καφές φίλτρου ή εσπρέσο
  • 60 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 3 κ.σ. Αμαρέτο
  • Βάζουμε τη ζελατίνη για 10 λεπτά σε κρύο νερό. Χτυπάμε στο μίξερ το μασκαρπόνε με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα.
  • Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το Αμαρέτο και διαλύουμε μέσα τη ζελατίνη αφού πρώτα τη στύψουμε καλά. Προσθέτουμε μέσα το 1/3 της κρέμας μασκαρπόνε και ανακατεύουμε απαλά.
  • Αδειάζουμε όλο το μείγμα μέσα στην υπόλοιπη κρέμα μασκαρπόνε και ανακατεύουμε
  • Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος μέχρι να σφίξει. Όταν είναι έτοιμη την προσθέτουμε σιγά σιγά μέσα στην κρέμα μασκαρπόνε.
  • Για το μείγμα καφέ, βάζουμε σε ένα μπολ τον καφέ, τη ζάχαρη και το Αμαρέτο. Ανακατεύουμε καλά και βουτάμε μέσα τα μπισκότα ένα ένα για να μουσκέψουν καλά. Τα βάζουμε σε ένα βαθύ ταψί (30×20 εκ.) το ένα δίπλα στο άλλο ώσπου να καλύψουμε όλο τον πάτο.
  • Απλώνουμε ομοιόμορφα τη μισή κρέμα μασκαρπόνε πάνω από τα μπισκότα. Συνεχίζουμε με άλλη μία στρώση μπισκότα και τα πιέζουμε ελαφρώς πάνω στην κρέμα.
  • Καλύπτουμε το ταψί με μία μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες. Όταν είναι έτοιμο για σερβίρισμα, πασπαλίζουμε με κακάο.