Eurostat: Έλληνες, Γερμανοί και Βούλγαροι οι πιο δυσαρεστημένοι λαοί στην Ε.Ε. – Πρώτοι οι Αυστριακοί και οι Πολωνοί

496

Στις τρεις τελευταίες θέσεις του δείκτη ικανοποίησης της Eurostat βρίσκεται η Ελλάδα, πάνω από τη Γερμανία και την τελευταία Βουλγαρία, μία εικόνα αυτονόητη δεδομένης της οικονομικής κατάστασης στις χώρες αυτές.

Οι Έλληνες, πέραν της αναντιστοιχίας του «οικονομικού θαύματος» Μητσοτάκη με το χαμηλότατο μέσο βιοτικό επίπεδο, εξακολουθούν να είναι, σύμφωνα με άλλη πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, οι πιο «ευρωσκεπτικιστές» μαζί με τους Κυπρίους αδελφούς τους. Παρά ταύτα το 6,7 που σημειώνει η χώρα μας δεν είναι το χαμηλότερο νούμερο, που έχει συγκεντρώσει ποτέ. Η Γερμανία βλέπει την πάλαι ποτέ ισχυρότατη οικονομία της να κατακρημνίζεται, ενώ η Βουλγαρία παρουσιάζει εξαιρετικά μεγάλες οικονομικές δυσκολίες.

Στις πρώτες θέσεις των ευρημάτων της εν λόγω λίστας, η οποία βασίζεται σε στοιχεία του 2022, είναι η Πολωνία, η χώρα που επιμόνως τα τελευταία 8 χρόνια αψηφούσε τις ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες, θέτοντας ως προτεραιότητα το εθνικό και λαϊκό συμφέρον. Δυστυχώς, οι πολιτικές δυνάμεις που δικαιούνται τα εύσημα για αυτήν την κατάσταση δε βρίσκονται πια στην εξουσία, η οποία περιήλθε στο κόμμα του κεντροδεξιού Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος ήδη προσπαθεί να ευθυγραμμίσει τη χώρα του με τη δεσπόζουσα γραμμή της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

Τα τελευταία στοιχεία της Eurostat σχετικά με την ικανοποίηση από τη ζωή εντός των χωρών της ΕΕ αναδεικνύουν σημαντικές αλλαγές. Στο πλαίσιο της έρευνας EU-SILC (στατιστικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης), ζητήθηκε από τους Ευρωπαίους να αξιολογήσουν την ικανοποίηση από τη ζωή τους σε μια κλίμακα από το 0 έως το 10, όπου το 0 δηλώνει την ακραία δυσαρέσκεια και το 10 την πλήρη ικανοποίηση.

Η μέση βαθμολογία της ΕΕ το 2022 ήταν 7,1 μονάδες. Η βαθμολογία αυτή παρέμεινε σχετικά σταθερή με την πάροδο των ετών, με 7,2 το 2021, 7,3 το 2018 και 7,0 το 2013, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα τέλη της δεκαετίας του 2010 ήταν μια περίοδος οικονομικής ευημερίας, πιθανώς οι πιο ευτυχισμένες εποχές. Σε 18 από τις 27 χώρες της ΕΕ, η συνολική ικανοποίηση από τη ζωή βαθμολογήθηκε με ή πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Αν αναλύσουμε τα στοιχεία ανά μεμονωμένη χώρα, η Αυστρία διεκδικεί την πρώτη θέση με μέση βαθμολογία 7,9, ελαφρώς χαμηλότερη από ό,τι το 2022, αλλά εξακολουθεί να είναι η υψηλότερη στην ΕΕ. Η Πολωνία και η Ρουμανία, οι οποίες προηγουμένως είχαν χαμηλότερη θέση, έχουν εκτοξευθεί στη δεύτερη θέση με βαθμολογία 7,7, ισοβαθμώντας με τη Φινλανδία, η οποία ήταν το πιο ευτυχισμένο έθνος στην ΕΕ το 2018.

Ακολουθούν από κοντά το Βέλγιο και οι Κάτω Χώρες, και οι δύο με βαθμολογία 7,6. Η Δανία και η Σλοβενία σημείωσαν από 7,5, με τη Σλοβενία να βελτιώνεται αισθητά από τη χαμηλότερη κατάταξη του 2013 (7,0) και τη Δανία να πέφτει από την πρώτη θέση (8,0).

Στον πάτο του καταλόγου βρίσκεται η Βουλγαρία, με μέση βαθμολογία μόλις 5,6, καταλαμβάνοντας σταθερά την τελευταία θέση. Περισσότερη έκπληξη προκαλεί η προτελευταία θέση της Γερμανίας, με βαθμολογία 6,5 το 2022, χαμηλότερη από την Ελλάδα, τη Λετονία και την Κροατία. Αυτό αντιπροσωπεύει μια σημαντική πτώση για τη Γερμανία, η οποία είχε την ίδια βαθμολογία με την Πολωνία (7,3) το 2013. Έκτοτε, η ικανοποίηση της Πολωνίας αυξήθηκε κατά 0,4 μονάδες, ενώ η Γερμανία σημείωσε απότομη πτώση κατά 0,8 μονάδες, τη σημαντικότερη πτώση στην ΕΕ.

Η έκθεση σημειώνει επίσης μεταβαλλόμενες τάσεις στην ικανοποίηση από τη ζωή. Ενώ η ικανοποίηση αυξάνεται ραγδαία στις μετακομμουνιστικές και νότιες ευρωπαϊκές χώρες, μειώνεται στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη. Μαζί με την πτώση της Γερμανίας, η Σουηδία και η Δανία σημείωσαν πτώση 0,5 μονάδων από το 2013 έως το 2022, ενώ αξιοσημείωτες είναι και οι μειώσεις στο Λουξεμβούργο, τη Φινλανδία και τις Κάτω Χώρες. Εν τω μεταξύ, η Κύπρος, η Ουγγαρία, η Πορτογαλία και η Βουλγαρία έχουν σημειώσει αύξηση 0,8 μονάδων ή περισσότερο. Η Εσθονία, η Ρουμανία, η Σλοβενία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ιταλία, η Κροατία και η Ελλάδα έχουν επίσης σημειώσει σημαντικές αυξήσεις.