Εξεταστική για παρακολουθήσεις: Με Ρουμπάτη ξεκινά η εξέταση μαρτύρων

203

Με την εξέταση του Ιωάννη Ρουμπάτηδιοικητή της ΕΥΠ την περίοδο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα συνεχιστούν οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που ερευνά την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 10 το πρωί και μεταξύ άλλων ο κ. Ρουμπάτης αναμένεται να κληθεί να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις για τις παρακολουθήσεις που φέρονται να έγιναν επι δική τους θητείας και αφορούν τα στελέχη της τότε κυβέρνησης Σπύρο Σαγιά και Στέργιο Πιτσιόρλα ενώ είναι πιθανό να ερωτηθεί αν υπήρξε χρήση παράνομου λογισμικού από την ΕΥΠ την περίοδο 2015-2019.

Για σήμερα είναι προγραμματισμένη και η εξέταση του τέως διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων ο οποίος κατά την τοποθέτησή του πριν από περίπου 10 ημέρες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είχε επικαλεστεί την ρήτρα απορρήτου αποφεύγοντας να δώσει απαντήσεις για την επισύνδεση στο κινητό τηλέφωνο του κ Νίκου Ανδρουλάκη.

Να σημειωθεί πως χθες κατέθεσε στην εξεταστική ο κ. Θεόδωρος Δραβίλλας διοικητής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας την περίοδο 2012 – 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες ο μάρτυρας φέρεται να εξήγησε στα μέλη της επιτροπής πως το αίτημα παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη δεν αντιμετωπίζει ζητήματα νομιμότητας από την στιγμή που φέρει τις απαραίτητες υπογραφές των υπηρεσιακών στελεχών της ΕΥΠ και της αρμόδιας εισαγγελέως διευκρινίζοντας πως πλήρη στοιχεία απαιτούνται μόνο σε υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος. Παράλληλα, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ διέψευσε για μια ακόμα φορά πως επι θητείας, 2012 – 2015, οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας παρακολουθούσαν τα μετέπειτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρο Σαγιά και Στέργιο Πιτσιόρλα ενώ την ίδια αρνητική απάντηση έδωσε και σε ερώτηση σχετική με τις παρακολουθήσεις στα γραφεία του ΚΚΕ. Αναφορικά με την καταστροφή υλικού φέρεται να είπε πως η διαδικασία είναι τυπική, ότι συνέβαινε και επι ημερών του και πως ο ευρωπαϊκός μέσος όρος τήρησης αρχείων είναι εως 3 μήνες ενώ για την Ελλάδα η περίοδος αυξάνει από 6 εως 9 μήνες. Ο κ. Δραβίλλας φέρεται να είπε πως το καθεστώς εχεμύθειας αφορά και τον ίδιο και πως θα μπορούσε να επικαλεστεί το απόρρητο εάν το έκρινε απαραίτητο. Τέλος, φέρεται να είπε πως με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να γνωρίζει για την επισύνδεση του κ. Ανδρουλάκη.