Γ. Κώτσηρας: Στο Κοινοβούλιο εκπροσωπώ και τη γενιά που έμεινε στην Ελλάδα της κρίσης

337

Ο Γιώργος Κώτσηρας είναι ένας από τους νέους βουλευτές στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δικηγόρος, κάτοχος δύο μεταπτυχιακών και Διδάκτωρ της Νομικής Αθηνών, πρωταθλητής Ελλάδας στην αντισφαίριση (before it was cool), ενώ έχει διατελέσει Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος στην ΕΑΝΔΑ*. Στη τρίμηνη θητεία του ως βουλευτής έχει ήδη εισηγηθεί ένα νομοσχέδιο και συμμετέχει στην επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης. Κι όλα αυτά δεν θα ήταν αξιοθαύμαστα… αν ο ίδιος δεν ήταν μόλις 35 ετών! Σε μια εποχή που έχουμε συνηθίσει σε “επαγγελματίες – πολιτικούς”, ο νεοεκλεγείς κύριος Κώτσηρας δηλώνει υπέρ της λελογισμένης οριοθέτησης της βουλευτικής θητείας αλλά και εκπλήσσει με την επιλογή να παραμείνει επαγγελματικά ενεργός για να μην αποκτήσει σχέση εξάρτησης από το βουλευτικό αξίωμα. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που “κλώτσησε” ευκαιρίες στα 25 του και έμεινε στην Ελλάδα της κρίσης. Ξέχασα κάτι; Α, ναι! Μιλά άπταιστα δυο γλώσσες.

Συνέντευξη στην Ελένη Κριτσιδήμα.

 

Κύριε Κώτσηρα, είστε ένας εν ενεργεία δικηγόρος και νέος σε ηλικία. Γιατί ένας άνθρωπος της δικής σας γενιάς να ασχοληθεί με την πολιτική και όχι αποκλειστικά με το επάγγελμά του; Τι έχει να κερδίσει;

Είμαι του δόγματος πως με την πολιτική ασχολείσαι όχι για να αποκομίσεις, αλλά για να προσφέρεις. Μάλιστα, πιστεύω πως στις μέρες μας, για τη γενιά μας, είναι σημαντικός παράγοντας να ασχολούμαστε εμείς οι ίδιοι με τα κοινά.

Γιατί συνεχίζετε να ασκείτε τη δικηγορία;

Επειδή μου προσφέρει ανεξαρτησία, από κάθε πλευρά. Μόνο οφέλη μπορείς να έχεις όταν είσαι επαγγελματικά ενεργός. Πρώτα απ’ όλα, συνεχίζοντας να εργάζεσαι κι έτσι δεν αποκτάς σχέση εξάρτησης από το βουλευτικό αξίωμα. Δεύτερον, ασκείς τα ίδια τα καθήκοντα του βουλευτή με μεγαλύτερη ελευθερία. Τρίτο και σημαντικότερο, ως βουλευτής φέρεις την απαραίτητη εμπειρία. Όταν έχεις εργαστεί και παραμένεις ενεργός, γνωρίζεις τα κενά, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι, οι εργαζόμενοι, οι πολίτες. Αυτή η γνώση είναι απαιτητή αν θες να ασχοληθείς σοβαρά με την πολιτική.

Βέβαια, η κοινοβουλευτική δραστηριότητα είναι ιδιαιτέρως απαιτητική και, προφανώς, το βάρος πέφτει σε αυτήν διότι αποτελεί ιερή υποχρέωση που μας ανέθεσαν οι πολίτες.

Ανήκετε στη γενιά που διακαώς ζητούσε, μέχρι πρόσφατα, να εκπροσωπηθεί στο Κοινοβούλιο. Εκπροσωπείτε και αυτή τη γενιά, εκτός από τους Έλληνες πολίτες. Αισθάνεστε το βάρος της ευθύνης;

Από την πρώτη στιγμή πίστευα ακράδαντα και έλεγα πως υπάρχει ανάγκη πολιτικής εκπροσώπησης της γενιάς που “έφαγε την κρίση στο κεφάλι”. Για εμάς, τη γενιά μας, η κρίση συνέπεσε με την πιο παραγωγική δεκαετία της ζωής μας. Είμαστε μια προσοντούχα γενιά με μόρφωση και εκπαιδευτικό υπόβαθρο, αλλά τη στιγμή που μπαίναμε στην αγορά εργασίας έσκασε η κρίση.

Πολλοί μας χαρακτήρισαν ως “χαμένη γενιά”. Εγώ διαφωνώ! Δεν ήμαστε και σίγουρα δεν είμαστε “χαμένη γενιά”. Είμαστε η γενιά που άντεξε σε δύσκολες συνθήκες. Κι έχω συναίσθηση πως στο Κοινοβούλιο εκπροσωπώ και τη γενιά μου.

Ξέρετε, στην πολιτική εκπροσώπηση υπάρχουν συμβολισμοί. Προφανώς κάποιος εκλέγεται για να εργαστεί υπέρ του κοινωνικού συνόλου αλλά παράλληλα ο ίδιος φέρει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που τον καθιστά και εκπρόσωπο μιας επιμέρους ομάδας των πολιτών. Προσωπικά, αισθάνομαι πως φέρω ευθύνη και απέναντι σε όλους τους νέους ανθρώπους που έμειναν στην Ελλάδα της βαριάς οικονομικής ύφεσης, με την αναξιοκρατία να βασιλεύει σε πολλά φάσματα και, πολλές φορές, με δηλητηριασμένο το κλίμα της κοινωνικής συνύπαρξης.

Ακούμε συχνά τους πολιτικούς να μιλούν για το brain drain αλλά σπανίως τους ακούμε να κάνουν λόγο για το φαινόμενο brain remain.

Αυτοί που έμειναν εδώ – και είναι πολλοί- είναι όσοι κράτησαν την Ελλάδα όρθια πληρώνοντας την υψηλή φορολογία (ιδίως της προηγούμενης κυβέρνησης), τις υπέρογκες εισφορές. Ήρθαν αντιμέτωποι με την ανεργία και την αγωνία εύρεσης εργασίας. Δεν το έβαλαν όμως κάτω, παρά το νεαρό της ηλικίας τους. Όλο αυτό το κράμα που άντεξε είναι το συστατικό που χρειάζεται η Ελλάδα για να φτάσει ψηλά. Τους αξίζει να εκπροσωπούνται στη βουλή και ως “οι νέοι που έμειναν”.

Εσείς σκεφτήκατε να φύγετε μέσα στα δέκα χρόνια;

Ναι, οριακά, στην αρχή της κρίσης για δεύτερο μεταπτυχιακό. Μου έγιναν και αργότερα ορισμένες προτάσεις, καθώς η εξειδίκευσή μου είναι στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο που και λόγω αντικειμένου έχει μια έντονη γεωγραφική εξωστρέφεια, αλλά επέλεξα να μην το κάνω. Ξέρω πως θα ακουστεί περίεργο αλλά αποφάσισα να μείνω εδώ για συνειδησιακούς λόγους.

Επιλέξατε έναν δύσκολο δρόμο, με αντίξοες συνθήκες, χωρίς πολλές ευκαιρίες.

Δεν το μετανιώνω και σίγουρα θα ξανά έπαιρνα την ίδια απόφαση, αν ο χρόνος γυρνούσε πίσω. Πράγματι, οι δυσκολίες ήταν εξωφρενικές και οι ευκαιρίες ελάχιστες, γι’ αυτό δεν κατηγορώ κανέναν απ’ όσους έφυγαν. Λογικό ήταν. Τώρα, το ζητούμενο είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να επιστρέψουν εκείνοι που βρίσκονται στο εξωτερικό, αλλά και για να ανακουφιστούν όσοι έμειναν ώστε να παραμείνουν.

Δεκαεννέα από τους εκατόν πενήντα οκτώ βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ανήκετε στη γενιά των τριαντάρηδων. Εσείς, κυρίως, καλείστε για να βρείτε τους τρόπους να γίνουν πράξη όσα ευαγγελίζεσθε για τη γενιά μας.

Γι’ αυτό πολιτευτήκαμε, γι’ αυτό δραστηριοποιούμαστε και πάνω σ’ αυτό εργαζόμαστε. Θα κριθούμε από τους πολίτες, στις επόμενες εκλογές, για τις αποφάσεις και το έργο μας. Θα κριθούμε για το αν είμαστε άξιοι να συνεχίσουμε να εκπροσωπούμε τη γενιά μας και τους ανθρώπους που μας εμπιστεύθηκαν δια της ψήφου τους.

Ωστόσο, τίποτα από όλα αυτά δεν θα συζητούσαμε, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιζητούσε την ανανέωση. Μια ανανέωση που πολλοί επικαλέστηκαν κατά καιρούς, όμως κανείς δεν προσπάθησε να μετουσιώσει σε κοινοβουλευτικό σώμα. Έχουμε εκλεγεί επειδή ο Μητσοτάκης μας εμπιστεύθηκε και μας έβαλε στα ψηφοδέλτια με τρόπο ισότιμο.

mc kotsiras mitsotakis

Ως νέος βουλευτής, φοβάστε μην πάρετε κάποια απόφαση που αποδειχθεί εις βάρος των πολιτών;

Δεν διακατέχομαι από φόβο, παρά μόνο από την ευθύνη για την οποία μιλούσαμε πριν. Πρόκειται για ευθύνη που πηγάζει από δύο πόλους. Στον έναν βρίσκεται η τιμή που μου έκαναν οι ψηφοφόροι μου και στον άλλον η συμμετοχή μου στην προσπάθεια εξυγίανσης του κράτους. Το παν είναι πιστεύεις σε αυτό που κάνεις. Εγώ το πιστεύω! Είμαι βέβαιος πως η Ελλάδα μόνο κερδισμένη θα βγει από τον αγώνα κατά της τοξικότητας, του διχασμού, του “εμείς ή άλλοι”. Το πιστεύω πως πρέπει να επαναφέρουμε την ομοψυχία και έχω ευθύνη να είμαι συνεπής και παραγωγικός, κυρίως για τους συμπολίτες μου, τους οποίους εκπροσωπώ.

 

Θα ήθελα να επανέλθουμε στη γενιά μας και τους νεότερους μας. Από τα αποτελέσματα των εκλογών προκύπτει πως ένα μεγάλο ποσοστό στρέφεται στην αποχή και απαξιώνει την πολιτική. Εσείς, σε έναν άνθρωπο που θα σας έλεγε ότι όλοι είναι ίδιοι αλλά και αν δεν είναι θα αλλοτριωθούν μέσα στο σύστημα, τι θα απαντούσατε;

Η δυσπιστία και η επιφυλακτικότητα απέναντι στο πολιτικό σύστημα ανέκαθεν υπήρχαν από μία μερίδα κόσμου. Τα όσα συνέβησαν μέσα στην κρίση, οι αποφάσεις πολιτικών, τα μεγάλα λόγια αλλά και τα ψέματα που ακούστηκαν από κόμματα έκαναν περισσότερους ανθρώπους να θεωρούν αναξιόπιστους όλους τους πολιτικούς.

Αναφέρεστε στα ψέματα από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ;

Βεβαίως. Όταν λες στον πολίτη προεκλογικά πως θα σκίσεις τα μνημόνια με ένα νόμο κι ένα άρθρο, πως θα βαράς το νταούλι και οι αγορές θα χορεύουν… προσδοκά και έχει απαίτηση να καλυτερεύσεις την καθημερινότητά του. Όχι να τον υπερφορολογήσεις, όπως έγινε. ‘Όταν υπόσχεσαι αύξηση αφορολόγητου ορίου, ο πολίτης ελπίζει πως στη χειρότερη περίπτωση θα το αφήσεις ως έχει. Ο ΣΥΡΙΖΑ το μείωσε. Λοιπόν, εγώ κατανοώ τον συνομήλικό μου που νιώθει τσαντισμένος ή απογοητευμένος. Πρόκειται για λογική αντίδραση, αφού εξαπατήθηκε.

Όμως, η αποχή δεν είναι η λύση. Ούτε καν μήνυμα, όπως πολλοί λένε. Αντιθέτως, δίνει το δικαίωμα σε κάποιους να την ερμηνεύουν κατά το δοκούν. Η ψήφος είναι συμμετοχή και ταυτόχρονα το ύψιστο δικαίωμα που πηγάζει από τη Δημοκρατία. Μην ψηφίζοντας, απαξιώνεις το πολίτευμα και όχι το σύστημα. Ενισχύεις εκείνους που σε έχουν δυσαρεστήσει. Ως βουλευτής προβληματίζομαι για το πως θα “κερδίσουμε” τη συμμετοχή, διότι χωρίς αυτήν δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για σοβαρή πολιτική κουλτούρα.

Θεωρείτε πως υπάρχει έλλειμμα πολιτικής κουλτούρας στην Ελλάδα;

Ναι και έχει ευθύνη το πολιτικό σύστημα. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύτηκε, σε όλη τη διάρκεια της πολιτικής ανέλιξης του με άκρως διχαστικό λόγο… αποτέλεσμα ήταν να δηλητηριαστεί η κοινωνία και να εκλείψει η πολιτική παιδεία.

Δεν είναι όμως μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το πολιτικό σύστημα γεννήθηκε πριν δέκα χρόνια.

Σας είπα νωρίτερα για τους συμβολισμούς. Όλα τα κόμματα εκπροσωπούν τμήματα της κοινωνίας και η αλήθεια είναι πως -πολλές φορές- ανάμεσα στους πολίτες και τους πολιτικούς υπήρχαν “συναλλαγές” με πελατειακούς όρους. Βιώσαμε μια δεκαετή κρίση και δεν έγινε το παραμικρό για να εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα για τα οποία μιλάμε, η αποχή, η δυσαρέσκεια, ακόμη και τα ρουσφέτια.

Παρά ταύτα, έχω την πεποίθηση πως ο πρωθυπουργός θα τα καταφέρει. Έχει γνώση του προβλήματος, δεν το κρύβει “κάτω από το χαλί”, δεν εθελοτυφλεί. Δεν νοιάζεται μόνο για να κάθεται στην πρωθυπουργική καρέκλα. Από την πρώτη ημέρα μίλησε για τη “Συμφωνία Αλήθειας”. Τότε είχε ακουστεί κοινότυπο αλλά σήμερα αποδεικνύεται σημαντικό ότι δεσμεύτηκε για λίγα και ήδη έχει ξεκινήσει να τα υλοποιεί. Αυτό από μόνο του αλλάζει την κουλτούρα. Βλέπει ο κόσμος πως δεν λένε όλοι οι πολιτικοί ψέματα, δεν τάζουν ανεφάρμοστα για να υφαρπάξουν την ψήφο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει πράξη τις υποσχέσεις του. Υποσχέθηκε αυτά που μπορούσε να κάνει. Ούτε ένα παραπάνω. Και το αναγνωρίζουν οι πολίτες.

Το “Ας κάνει το ένα από όλα όσα έταξε”, που επικρατούσε το 2015, δίνει τη θέση του στο “Είπε 10 και ήδη τα κάνει”. Αυτό από μόνο του είναι μια θετική επιρροή στην πολιτική παιδεία μας. Είναι μεγάλο στοίχημα να δούμε τους νέους να ασχολούνται, ξανά, ενεργά με τα κοινά. Θα είναι επίτευγμα να αποκτήσουμε ένα σύστημα που οι πολιτικοί δεν θα χρειάζεται να κάνουν προσωπικά ρουσφέτια για να εκλεγούν.

Εξ αφορμής της εκλογής βουλευτών που αναφέρατε: Θα έπρεπε να υπάρχει όριο στη βουλευτική θητεία, κατά τη γνώμη σας;

Όπως σε κάθε τομέα, έτσι και στην πολιτική, ό,τι μπορεί να δώσει κάποιος… θα το δώσει μέσα σε έναν συγκεκριμένο χρόνο. Μετά μειώνεται η παραγωγικότητα του.

Θεωρητικά, είμαι υπέρ της οριοθέτησης, όπως σε όλες τις θέσεις εξουσίας, αλλά δεν αρκεί να απαντήσω ένα σκέτο “ναι”. Επιβάλλονται ψύχραιμος διάλογος για να εφαρμοσθεί, αξιολόγηση των συνθηκών και διευκρινίσεις γύρω από το τι ορίζεται πλήρης θητεία. Μην ξεχνάμε, πως οι Έλληνες έχουμε το σαράκι των πρόωρων εκλογών. Παράλληλα, πρέπει να υπάρξουν όροι που θα εξασφαλίζουν το σεβασμό στη λαϊκή βούληση και τη συνταγματική τάξη.

Γιατί είστε υπέρ;

Κάθε εποχή έχει τις δικές της ανάγκες και τα δικά της πολιτικά δεδομένα, οπότε θα ήταν πιο υγιές αυτά να εκφράζονται πάντα στη Βουλή.

Ως νέος βουλευτής ενδιαφέρομαι για την ανανέωση. Εμείς είμαστε που πρέπει πρώτοι να στείλουμε το μήνυμα της διεύρυνσης. Πρέπει να συνεχίζουν να μπαίνουν νέοι και στο μέλλον οι νεότεροι από εμάς. Ήταν μια καλή ευκαιρία να γίνει αυτή η συζήτηση κατά τη Συνταγματική Αναθεώρηση αλλά χάθηκε εξ αιτίας της προηγούμενης κυβέρνησης.

Εσείς είστε στην επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Για ποιες αλλαγές θα πιέσετε;

Η Συνταγματική Αναθεώρηση ήταν μια ευκαιρία που ατόνησε στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε την τόλμη να αποδεχθεί την πρόταση της ΝΔ για την εναλλαγή ψήφου των προτάσεων των δύο κομμάτων για να προχωρούσαμε μετά τις εκλογές βάσει της κατεύθυνσης που θα έδινε ο ίδιος ο λαός δια της ψήφου του. Ήταν μια ευκαιρία εκσυγχρονισμού του Συντάγματός μας, με βάση και την εν τω μεταξύ κτηθείσα εμπειρία, από την εφαρμογή του, μετά τις προηγούμενες αναθεωρήσεις. Δυστυχώς οι ιδεοληπτικές αγκυλώσεις και η ατολμία του ΣΥΡΙΖΑ δεν του επέτρεψαν να αποδεχθεί την πρόταση της ΝΔ και απλώς χρησιμοποίησε τη αναθεωρητική διαδικασία για ωφελιμιστικούς λόγους μικροκομματικής σκοπιμότητας.

Ενδεικτική είναι η κραυγαλέα περίπτωση του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η παράλειψη της αναθεώρησης του οποίου κατατάσσει την χώρα μας σε θέση ουραγού ως προς τις ραγδαίες εξελίξεις που παγκοσμίως συντελούνται στον τομέα της εκπαίδευσης και της έρευνας και φυσικά του άρθρου 24 για το περιβάλλον και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, του οποίου η διατύπωση δημιουργεί πρακτικά προβλήματα σε δασικά θέματα που εμποδίζουν υπέρμετρα ορθολογικές και παραγωγικές δραστηριότητες.

Επί της παρούσης, ως κυβερνητική πλειοψηφία θα κάνουμε ό, τι είναι δυνατό ώστε, παρά τα περιορισμένα δεδομένα που μας έχει προσφέρει η έναρξη της αναθεώρησης από την προηγούμενη Βουλή, να προχωρήσουμε σε αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές, όπως η αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την διαδικασία των βουλευτικών εκλογών. Κρίσιμα, επίσης, ζητήματα είναι η βουλευτική ασυλία και φυσικά η διάταξη που ορίζει το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Πιστεύετε πως θα καταφέρετε να υπάρξουν συναινέσεις;

Κοιτάξτε, τα άρθρα προς αναθεώρηση είναι αρκετά και σίγουρα η συζήτηση θα είναι μακράς διάρκειας, καθώς μια συνταγματική αναθεώρηση είναι η ύψιστη κοινοβουλευτική διαδικασία. Επιβάλλεται να συνεργαστούμε για να διασφαλίσουμε τη συνταγματική τάξη, στο πλαίσιο που μπορούμε. Ελπίζω να τα καταφέρουμε.

Ήσαστε εισηγητής του νομοσχεδίου για την προστασία προσωπικών δεδομένων. Πολλοί δεν έχουν αντιληφθεί τί ακριβώς αλλάζει για τους ίδιους αλλά και τη χώρα μας. Μπορείτε να εξηγήσετε με απλά λόγια;

Πριν απ’ όλα, να πούμε πως με την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου η Ελλάδα γλίτωσε από ένα μεγάλο πρόστιμο, που θα πλήρωναν οι Έλληνες φορολογούμενοι και είχε προκύψει από την αδράνεια της προηγούμενης κυβέρνησης να ενσωματώσει έγκαιρα την ενωσιακή νομοθεσία.

Πρόκειται για ένα πολυσύνθετο νομοσχέδιο με τεχνικές ορολογίες, γι’ αυτό και είναι δυσνόητο. Ουσιαστικά το εν λόγω νομοσχέδιο θωρακίζει τα δικαιώματα των πολιτών. Προστατεύει με διαφάνεια τα προσωπικά δεδομένα τους, ακόμα και στο διαδίκτυο και κυρίως για τους ανήλικους που αποτελούν μια ευαίσθητη κατηγορία. Φέρνει ποινικές και διοικητικές κυρώσεις για όποιον επεξεργαστεί παρανόμως τα δεδομένα τρίτου. Και τέλος, εξασφαλίζει την ομαλότερη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Ελλάδας και άλλων χωρών για την εθνική ασφάλειά μας.

Κύριε Κώτσηρα, ο βουλευτής εκλέγεται για να βουλεύεται υπέρ όλων των Ελλήνων. Ωστόσο, παρατηρώντας κάποιος τις ενέργειές σας διαπιστώνει ότι διακατέχεστε από μέριμνα και για τους ψηφοφόρους σας, δράτε προς όφελός τους. Αν κάποιος σας κατηγορούσε για ψηφοθηρία, τι θα απαντούσατε;

Πως ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Τα συμφέροντα των ψηφοφόρων μιας εκλογικής περιφέρειας, αν δεν είναι, υπό τη στενότατη έννοια, ιδιοτελή, δεν αντιτίθενται στων υπολοίπων πολιτών.

Για έναν βουλευτή, υπάρχουν δύο παράλληλοι σκοποί. Ο ένας είναι να υπηρετείς το εθνικό συμφέρον και προϋποθέτει να στηρίζεις την προσπάθεια του Πρωθυπουργού για να ορθοποδήσει η χώρα.

Ο δεύτερος είναι η ανάδειξη και η επίλυση των προβλημάτων των πολιτών. Οι βουλευτές δεν εκπροσωπούμε αποκλειστικά και μόνον τις τοπικές κοινωνίες στο Κοινοβούλιο, ούτε επιχειρούμε να υποκαταστήσουμε το ρόλο των ΟΤΑ, για ψηφοθηρικούς λόγους. Ο ρόλος μας είναι διευρυμένος. Ωστόσο, είναι ευκόλως εννοούμενο και λογικό πως από τη στιγμή που γνωρίζουμε τα προβλήματα των περιοχών, στις οποίες ζούμε, πολιτευόμαστε και τιμηθήκαμε από τους πολίτες, θα τα γνωστοποιήσουμε στους αρμόδιους υπουργούς. Δεν είναι μεμπτό να συμβάλεις στην ανάδειξή αυτών και να “πιέζεις” για να βρεθεί η λύση από την εκτελεστική εξουσία. Δεν πρόκειται για ρουσφέτι, ούτε καν για καταχρηστική ενέργεια.

Αντιθέτως, θα ήταν μεμπτό να γνωρίζω και να μένω παγερά αδιάφορος. Η αποσιώπηση ενός προβλήματος είναι ύποπτη. Οφείλουμε να είμαστε η φωνή της κοινωνίας και να συνδράμουμε στην επίλυση των προβλημάτων με παραγωγικό τρόπο.

 Κλείνοντας, πιστεύετε πως θα καταφέρει η κυβέρνηση να εξασφαλίσει διακόσιες ψήφους για το “δικαίωμα ψήφου των ομογενών”; Ακόμη και αν ψηφίσει το ΚΙΝΑΛ δεν θα έχει τον απαιτητό αριθμό.

Δεν θέλω καν να πιστέψω ότι θα υπάρξει μη ψήφιση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας και από τους 300 βουλευτές. Είναι η απαραίτητη νομοθετική αποτύπωση του αναφαίρετου δικαιώματος των συμπατριωτών μας. Όλοι θα κριθούμε.

 

 

*Ένωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών