Γαλλία: Κρίσιμο τεστ για τη συνδικάτα στην αναμέτρηση με τον Μακρόν για το συνταξιοδοτικό

224

Σε μαζική συμμετοχή στις διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη Γαλλία κατά της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης έχουν καλέσει σήμερα τα συνδικάτα σε ένα κρίσιμο τεστ για το κατά πόσον θα μπορέσουν να αναβιώσουν την δυναμική κατά της μεταρρύθμισης που προωθεί ο Εμανουέλ Μακρόν.

Τα συνδικάτα που αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού έχουν επικεντρώσει μέχρι τώρα τις προσπάθειές τους στην οργάνωση πορειών τις καθημερινές μαζί με εκκλήσεις για γενικές απεργίες, σημειώνει το Bloomberg.

Η συμμετοχή, όμως, μειώθηκε στις τελευταίες διαδηλώσεις την Τρίτη μετά από κάποιες παραχωρήσεις από την κυβέρνηση Μακρόν στη συζήτηση του νομοσχεδίου που συνεχίζεται στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, ενώ τα συνδικάτα λένε ότι τα μέλη τους δεν αντέχουν οικονομικά τις απώλειες στους μισθούς τους από τη συμμετοχή τους στις επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις.

Το εύρος και η δυναμική των κινητοποιήσεων στη Γαλλία έχουν συχνά αποδειχθεί καθοριστικές για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες προηγούμενων προέδρων. Η κυβέρνηση του Ζακ Σιράκ το 1995 εγκατέλειψε τα σχέδια για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού εν μέσω απεργιών από τα συνδικάτα και το 2006 οι παρατεταμένες διαμαρτυρίες υπό την ηγεσία φοιτητών οδήγησαν σε απόσυρση εργατικής νομοθεσίας, που είχε ήδη εγκρίνει η Βουλή.

Ωστόσο, το 2010, ο τότε πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί προώθησε, παρά τις πολύμηνες κινητοποιήσεις και αναταραχές, την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 έτη, που ο Μακρόν θέλει τώρα να ανεβάσει στα 64 έτη.

«Οι διαδηλώσεις δεν είναι ο μοναδικός τρόπος για να αντιταχθεί κάποιος στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, αλλά είναι σημαντικός επειδή είναι ο πιο συμβολικός και απτός», λέει η Αντελαϊντ Ζουλφικαρπασίτς, διευθύντρια της εταιρείας δημοσκοπήσεων BVA France. «Αν η συμμετοχή είναι χαμηλότερη, για την κυβέρνηση θα είναι μια ευκαιρία να πει ότι το κίνημα χάνει την ορμή του», συμπλήρωσε.

Κάποιες πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι αντιδράσεις ίσως έχουν αρχίσει να εξασθενούν. Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της Elabe σε δείγμα 1.001 Γάλλων για το δίκτυο BFMTV, η αντίθεση στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού υποχώρησε από το μέγιστο 72% στα τέλη Ιανουαρίου κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες στο 65% στις 8 Φεβρουαρίου, ενώ κατά λιγότεροι είναι εκείνη που θεωρούν άδικο ή αναποτελεσματικό μέτρο την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Τα κυριότερα εργατικά συνδικάτα θα συναντηθούν απόψε για να συζητήσουν τα επόμενα βήματά τους, ενώ έχουν ήδη προγραμματίσει άλλη μια απεργία για τις 16 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία θα συζητηθούν τα μέτρα για την ηλικία της συνταξιοδότησης στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση. Ορισμένα από τα συνδικάτα αυτά έχουν καλέσει τα μέλη τους να ετοιμάζονται για πιο δραστικά μέτρα, περιλαμβανομένων και κυλιόμενων απεργιών.

«Βασιζόμαστε στην υπευθυνότητα του Προέδρου και της κυβέρνησης ώστε να μην αναγκαστούμε να κλιμακώσουμε τις απεργίες», δήλωσε ο Φιλίπ Μαρτινέζ, επικεφαλής του αριστερού συνδικάτου CGT την Παρασκευή στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1. «Όταν η χώρα είναι τόσο θυμωμένη όσο τώρα, την ακούς», πρόσθεσε.

Ο Μακρόν μέχρι στιγμής έχει δώσει λίγα δείγματα διάθεσης υποχώρησης. Μιλώντας στο περιθώριο της διάσκεψης κορυφής της ΕΕ το πρωί της Παρασκευής ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι τα συνδικάτα «δεν πρέπει να μπλοκάρουν τη ζωή των υπολοίπων στη χώρα».