Γιατί οι απαιτήσεις του Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλια έχουν κάνει άνω – κάτω την Ευρώπη

357

Το διάταγμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την επιβολή ενός νέου συστήματος πληρωμών για τις προμήθειες φυσικού αερίου έχει φέρει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία σε αντιπαράθεση, με τη Μόσχα να απαιτεί από τις εταιρείες της ΕΕ να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια. Το ζήτημα, που πυροδοτήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη δυτική απάντηση σε αυτόν, κλιμακώθηκε στις 27 Απριλίου αφού η Ρωσία διέκοψε τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, οι οποίες αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια.

1. Τι λέει το διάταγμα;

Ο Πούτιν είπε στις 31 Μαρτίου ότι ήθελε το φυσικό αέριο της χώρας του να αγοράζεται σε τοπικό νόμισμα, από την 1η Απριλίου. Η κατάθεση ευρώ ή δολαρίων στον λογαριασμό του προμηθευτή δεν θα θεωρείται πλέον εκπλήρωση συμβατικών υποχρεώσεων. Οι εταιρείες θα πρέπει πρώτα να πληρώσουν για το φυσικό αέριο χρησιμοποιώντας λογαριασμό σε ευρώ. τότε τα κεφάλαια θα έπρεπε να μετατραπούν σε ρούβλια και να σταλούν σε δεύτερο λογαριασμό στο

2. Γιατί ο Πούτιν απαιτεί να πληρώνεται σε ρούβλια;

Όταν ανακοίνωσε την κίνησή του, ο Πούτιν είπε ότι ήταν για να προστατεύσει τα ζωτικά έσοδα της Ρωσίας από το φυσικό αέριο από πιθανές κυρώσεις ή κατάσχεση από την ΕΕ, όπως είχαν προτείνει ορισμένα κράτη μέλη. Δίνοντας στην Gazprombank κεντρικό ρόλο στον μηχανισμό πληρωμών, το Κρεμλίνο θα μπορούσε επίσης να εξασφαλίσει την προστασία της τράπεζας από περαιτέρω κυρώσεις. Η απαίτηση για το ρούβλι ανάγκασε την ΕΕ να αντιμετωπίσει μεγάλες διαφωνίες μεταξύ των κρατών μελών της σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της εξάρτησής τους από το φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Με τις τιμές των καυσίμων να εκτινάσσονται, η αβεβαιότητα ενίσχυσε επίσης το ρωσικό εισόδημα, ενώ τροφοδότησε την πολιτική πίεση στους ευρωπαίους ηγέτες. Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, το παιχνίδι θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο για το Κρεμλίνο εάν αναγκάσει την ΕΕ να επιταχύνει τις κινήσεις για διαφοροποίηση από τις ρωσικές προμήθειες

3. Ποιο είναι το πρόβλημα για τις εταιρείες και τις κυβερνήσεις;

Κυρίως η διαφάνεια. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες από την Ιταλία μέχρι την Ουγγαρία έχουν λάβει αθόρυβα μέτρα για να προετοιμαστούν για να συμμορφωθούν με το διάταγμα του Πούτιν. Η γερμανική εταιρεία κοινής ωφελείας Uniper SE, ένας μεγάλος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου, δήλωσε ότι πιστεύει πως μπορεί να συνεχίσει τις αγορές χωρίς να παραβιάσει τις κυρώσεις. Και στην Ιταλία, ένας άλλος μεγάλος πελάτης, η Eni SpA ετοιμάζεται να ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank, τους οποίους στη συνέχεια επιτρέπει να μετατραπούν σε ρούβλια. Δεν είναι, εντούτοις, σαφές εάν έχει ανοίξει τελικά λογαριασμό σε ρούβλια ή όχι. Οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες βλέπουν τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ, ως διφορούμενες, με πρεσβευτές πολλών εθνών, με επικεφαλής την Πολωνία, να πιέζουν για σαφέστερη καθοδήγηση.

4. Τι λέει η ΕΕ ότι επιτρέπεται;

Σε έγγραφο της 21ης ​​Απριλίου, η ΕΕ είπε ότι οι πληρωμές μπορούν να επιτρέπονται σε ευρώ και δολάρια, εφόσον λήξουν τυχόν νομικές υποχρεώσεις μόλις γίνει η αρχική πληρωμή σε ευρώ ή σε δολάρια στην Gazprombank. Η καθοδήγηση συμβούλεψε επίσης τις εταιρείες να ζητήσουν επιβεβαίωση από τη Μόσχα ότι αυτό ήταν δυνατό. Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν στις 28 Απριλίου ότι οι εταιρείες μπορούν να αγοράσουν φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάσουν τις κυρώσεις εάν ανοίξουν λογαριασμό σε ευρώ για να πραγματοποιήσουν την πληρωμή τους για το φυσικό αέριο και να δηλώσουν ότι έχουν ολοκληρωθεί οι υποχρεώσεις τους.

5. Τι λέει η ΕΕ ότι δεν επιτρέπεται;

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε στις 27 Απριλίου ότι «το αίτημα από τη ρωσική πλευρά να πληρώσει σε ρούβλια είναι μια μονομερής απόφαση και όχι σύμφωνα με τις συμβάσεις». Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, οι εταιρείες του μπλοκ που ανοίγουν λογαριασμό σε ρούβλια για να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο θα παραβιάσουν το πλαίσιο των κυρώσεων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο μηχανισμός εμπλέκει τη ρωσική κεντρική τράπεζα, στην οποία η ίδια έχει επιβάλλει κυρώσεις, ενώ η ρύθμιση πληρωμών του Πούτιν θα αποτελούσε επί της ουσίας δάνειο προς την κεντρική τράπεζα.

6. Ποιο είναι το επόμενο βήμα;

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανέφερε στις 27 Απριλίου ότι η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο της Ρωσίας. Ο υπουργός Οικονομίας του, Ρόμπερτ Χάμπεκ, είπε ότι έχει ξεκαθαρίσει με την Επιτροπή ότι είναι δυνατό, στο πλαίσιο του καθεστώτος κυρώσεων, να μεταφερθούν τα χρήματα σε ευρώ. Παραμένει ασαφές εάν η Μόσχα θα αποδεχόταν την ολοκλήρωση των συναλλαγών μετά την πραγματοποίηση της αρχικής πληρωμής σε ευρώ ή δολάρια, ακόμη και αν τα κεφάλαια στη συνέχεια μετατραπούν σε ρούβλια. Οι προθεσμίες πληρωμών για τις ευρωπαϊκές εταιρείες είναι κλιμακωτές, με πολλές να λήγουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Καθώς πλησιάζουν, οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις πρέπει να αποφασίσουν εάν θα αποδεχτούν τις ρωσικές απαιτήσεις και ενδεχομένως θα παραβιάσουν τις κυρώσεις ή θα διακινδυνεύσουν την προοπτική της διανομής φυσικού αερίου στο εσωτερικό.

7. Ποιος επιβάλλει τις κυρώσεις της ΕΕ;

Οι εθνικές κυβερνήσεις, και όχι η ΕΕ, είναι υπεύθυνες για την επιβολή κυρώσεων, τον εντοπισμό παραβιάσεων και την τιμωρία των παραβατών. Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες θα μπορούσαν να καταλήξουν να βρουν διαφορετικούς τρόπους για να ερμηνεύσουν τις οδηγίες της ΕΕ, παρόλο που το μπλοκ έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να παραμείνει ενοποιημένο. Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ένα συγκεκριμένο κράτος μέλος της ΕΕ παραβιάζει τις κυρώσεις, θα μπορούσε να ξεκινήσει μια νομική διαδικασία γνωστή ως διαδικασία επί παραβάσει, αλλά θα χρειαστούν μήνες ή χρόνια για να ολοκληρωθεί.

8. Θα μπορούσε η Ευρώπη να παρουσιάσει μια βελτιωμένη απάντηση;

Η Επιτροπή βρίσκεται σε συνεχείς συνομιλίες με τα κράτη μέλη για να βεβαιωθεί ότι έχουν, όπως είπε ένας αξιωματούχος, μέγιστη σαφήνεια για το πώς να προχωρήσουν. Είπε στους πρεσβευτές της ΕΕ ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο βελτίωσης της διατύπωσης των κατευθυντήριων γραμμών της και ότι το θέμα ήταν πιθανό να επανεξεταστεί από τους υπουργούς ενέργειας.

*Με πληροφορίες από το Bloomberg