Γιατί το αποτέλεσμα των ευροεκλογών έχει σημασία για την Ουκρανία

143

Από τις 6 Ιουνίου και μέχρι και τις 9 Ιουνίου, οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πήγαν στα εκλογικά τμήματα για να εκλέξουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των 720 μελών του.

Οι ευρωεκλογές αν και συχνά υποβαθμίζονται από τους ψηφοφόρους, έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και τις σχέσεις της Ένωσης με την Ουκρανία.

Η Ουκρανία αναμένει την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών και τη διάθεση κονδυλίων της ΕΕ που αποτελούν κρίσιμο σωσίβιο για τη χώρα εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας.

Τα αυξανόμενα δεξιά λαϊκιστικά κόμματα, τα σκάνδαλα ρωσικής παρέμβασης και η φθορά της Ουκρανίας στον πόλεμο αποτελούν πηγή ανησυχίας στην Ουκρανική κυβέρνηση.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) διαμορφώνουν και εγκρίνουν την νομοθεσία, δίνοντάς τους επιρροή στον προϋπολογισμό της ΕΕ και την εξωτερική βοήθεια και εγκρίνουν υποψηφίους για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον εκτελεστικό βραχίονα του μπλοκ.

Μολδαβία και ΕΕ υπογράφουν σύμφωνο για την ασφάλεια και την άμυνα

Ενώ η αυξανόμενη δημοτικότητα των δεξιών κομμάτων αποτελεί πρόκληση, οι ειδικοί δεν αναμένουν σημαντική αλλαγή στην πολιτική των Βρυξελλών.

“Θα φανταζόμουν ότι θα δούμε ακόμη αρκετά ισχυρή υποστήριξη για την Ουκρανία όσον αφορά τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια”, αν και θα μπορούσε να “ελαφρώς μειωθεί”, είπε η Amanda Paul, ανώτερη αναλυτής πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικής (EPC), στην Kyiv Independent.

Παρόλο που η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και επιδιώκει να ανανεώσει τη θητεία της, θα μπορούσε να ενισχύσει συμμαχίες για το δικαίωμα εξασφάλισης επανεκλογής, κατέστησε σαφές ότι οποιοσδήποτε συνασπισμός με δυνάμεις φιλικές προς το Κρεμλίνο αποκλείεται.

Τέλος, οι εθνικο-συντηρητικοί Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) και το Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) μπορεί να έχουν το ίδιο σκεπτικό όσον αφορά το περιβάλλον και τη μετανάστευση, αλλά αντιμετωπίζουν μεγάλες διαφορές όταν προκύπτουν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

 

Ο αριθμός των ευρωβουλευτών κατανέμεται μεταξύ των κρατών μελών αναλογικά. Για παράδειγμα, η Γερμανία, η μεγαλύτερη χώρα, έχει σήμερα 96 νομοθέτες, ενώ η Κύπρος, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα έχουν από έξι.

Οι περισσότεροι από τους ευρωβουλευτές ομαδοποιούνται σε κοινοβουλευτικές παρατάξεις που επικεντρώνονται γύρω από πολιτικές και ιδεολογίες. Το ΕΛΚ και οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές και Δημοκράτες κυριαρχούν εδώ και καιρό στο κοινοβούλιο και εξακολουθούν να προβλέπεται ότι θα τερματίσουν πρώτος και δεύτερος, αντίστοιχα.

 

Ωστόσο, η αυξανόμενη πρόκληση προέρχεται από τη δεξιά, συμπεριλαμβανομένων κομμάτων που υποστηρίζουν για τη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μερικές από τις δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι υποψήφιοι των εθνικο-συντηρητικών Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) και των ακροδεξιών παρατάξεων Identity and Democracy (ID), καθώς και μη συνδεδεμένοι δεξιοί πολιτικοί, θα μπορούσαν μαζί να κερδίσουν σχεδόν το ένα τέταρτο των καθισμάτων.

Οι κορυφαίοι παίκτες του ECR, όπως οι αδελφοί της Ιταλίας της Giorgia Meloni (FdI) ή το Poland’s Law and Justice (PiS), μπορεί να βρουν κοινό έδαφος με την ακροδεξιά για τη μετανάστευση ή το περιβάλλον, αλλά έχουν κλείσει σε μεγάλο βαθμό τις τάξεις με τους μετριοπαθείς όσον αφορά την υποστήριξη του Κιέβου. .

Με τη σειρά του, το ID αποτελείται από κόμματα που παραδοσιακά θεωρούνται κοντά στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, συμπεριλαμβανομένων των Lega (League) του Matteo Salvini, National Rally (RN) της Marine Le Pen, Party for Freedom (PVV) του Geert Wilders και πρώην AfD.

 

Παρόλα αυτά, η υφέρπουσα κούραση της Ουκρανίας δεν έχει έρθει στο προσκήνιο των εκστρατειών των ακροδεξιών κομμάτων, τα οποία επικεντρώνονται στη μετανάστευση και τις περιβαλλοντικές πολιτικές.

Μερικά από αυτά τα κόμματα άρχισαν να πληρώνουν τουλάχιστον τα λόγια στην Ουκρανία μετά το ξέσπασμα του πολέμου πλήρους κλίμακας, επιδιώκοντας να απορρίψουν την επαχθή εικόνα της ύπαρξης δεσμών με το Κρεμλίνο.

Σε μια ομιλία στο γαλλικό κοινοβούλιο τον Μάρτιο, η Λεπέν εξήρε «την ηρωική αντίσταση του ουκρανικού λαού που θα οδηγήσει στην ήττα της Ρωσίας». Η επερχόμενη ολλανδική κυβέρνηση, με επικεφαλής το PVV του Wilders, επιβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Ολλανδίας στο Κίεβο.

Ωστόσο, το κόμμα της Λεπέν απείχε από την ψηφοφορία για το γαλλο-ουκρανικό σύμφωνο ασφαλείας, ενώ ο Wilders και ο Salvini επέκριναν και οι δύο τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Υπάρχει μια αξιοσημείωτη τάση μεταξύ πολλών ακροδεξιών να απορρίψουν τις πιο αμφιλεγόμενες και πολωτικές θέσεις για να απευθυνθούν σε ένα ευρύτερο εκλογικό σώμα.

Αυτός ήταν επίσης ένας από τους λόγους για τους οποίους η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) εκδιώχθηκε από την ομάδα ID μετά από μια σειρά σκανδάλων που περιλάμβαναν τους υποψηφίους της να μιλούν θετικά για τα ναζιστικά SS ή να ερευνώνται για λήψη χρημάτων από τη Μόσχα.

Τον Μάρτιο, έρευνες από τις τσεχικές αρχές ενέπλεξαν αρκετούς πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου του βουλευτή του AfD και υποψήφιου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Petr Bystron, ότι φέρεται να πληρώνονταν από φιλορώσους πράκτορες.

Τέλος, εκτός από την ταυτότητα και το ECR, ο Ούγγρος Viktor Orban παραμένει υποστηρικτής της Ρωσίας.

Οι ευρωβουλευτές του Fidesz κάθονται ως μη εγγεγραμμένοι (που δεν συνδέονται με καμία ομάδα) από τότε που το κόμμα αποχώρησε από το ΕΛΚ το 2021 λόγω του αυξανόμενου ριζοσπαστισμού και των ανελεύθερων απόψεων του πρώτου.

 

Η Ουγγαρία ήταν επίσης σταθερά η πιο φιλική προς το Κρεμλίνο χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του πλήρους πολέμου, εμποδίζοντας επανειλημμένα τη βοήθεια προς την Ουκρανία και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ο Orban επιδιώκει να βρει ένα νέο σπίτι για το κόμμα του, δηλαδή φλερτάροντας τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές και τη Meloni. Υποστήριξε επίσης την πρόταση της Λεπέν να σχηματιστεί ένα ευρύτερο πολιτικό στρατόπεδο δεξιά προς ακροδεξιά στο κοινοβούλιο.

Ένας τέτοιος συνασπισμός θα ήταν αναπόφευκτα τεταμένος από εσωτερικές συγκρούσεις που πυροδοτήθηκαν από τις πολικές απόψεις για τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, απειλώντας να διώξει πιο μετριοπαθείς ευρωβουλευτές και να τον καθιστά λιγότερο πιθανό εταίρο συνασπισμού για το κορυφαίο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, γράφει το Politico.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένα από τα τρία βασικά θεσμικά όργανα της ΕΕ. Μαζί με το Συμβούλιο της ΕΕ, τροποποιεί και εγκρίνει τη νομοθεσία που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το κοινοβούλιο δεν μπορεί να προτείνει άμεσα νομοθεσία, αλλά μπορεί να ζητήσει από την Επιτροπή να το κάνει. Εγκρίνει ή ασκεί βέτο στον πρόεδρο και τους επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της σύνθεσης της εκτελεστικής εξουσίας του μπλοκ.

Οι δημοσιονομικές πολιτικές της ΕΕ επηρεάζονται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις του κοινοβουλίου. Οι ψήφοι των ευρωβουλευτών βοηθούν στον καθορισμό των οικονομικών προτεραιοτήτων της Ένωσης, στην έγκριση μακροπρόθεσμων προϋπολογισμών και στον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο δαπανώνται τα χρήματα.

Μια μετατόπιση προς τα δεξιά «θα έχει κάποιες επιπτώσεις σε κάποια νομοθεσία… συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων που σχετίζονται με την Ουκρανία», κυρίως όταν πρόκειται για τον προϋπολογισμό, είπε η Amanda Paul, από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικής.

Η ΕΕ είναι ο μοναδικός μεγαλύτερος χορηγός μη στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και η ενδιάμεση αναθεώρησή της του προϋπολογισμού 2021-2027 περιελάμβανε ένα τετραετές πακέτο 50 δισεκατομμυρίων ευρώ (54 δισεκατομμύρια δολάρια) σε επιχορηγήσεις και δάνεια για τις ουκρανικές ανάγκες.

Ως βασικός παράγοντας για την ανάκαμψη της Ουκρανίας, η ΕΕ επιδίωξε να προωθήσει τις προσπάθειες ανοικοδόμησης, συνεργαζόμενη με το Κίεβο για την ανοικοδόμηση των υποδομών του με γνώμονα το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα.

Η συνέργεια των ουκρανικών μεταρρυθμίσεων και των ευρωπαϊκών κονδυλίων στο πλαίσιο της διευκόλυνσης της Ουκρανίας έχει σκοπό να βοηθήσει το Κίεβο να μειώσει τη βιομηχανική ρύπανση, να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα και να απομακρυνθεί από την οικονομία που βασίζεται στους πόρους. Αυτό το βήμα θα βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος της Ουκρανίας προς την τελική ένταξη.

Τέτοια σχέδια είναι πιθανό να τεθούν υπό αυστηρό έλεγχο εάν τα δεξιά κόμματα αποκτήσουν ισχυρότερη θέση στο κοινοβούλιο. Ο αγώνας ενάντια στις υποτιθέμενες «ιδεολογικά υποκινούμενες» πράσινες πολιτικές έχει διαμορφωθεί ως ένα από τα βασικά θέματα στη δεξιά και την ακροδεξιά προεκλογική εκστρατεία.

«Σε ένα πιο αισιόδοξο σενάριο, μόνο τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης και οι στόχοι που σχετίζονται, για παράδειγμα, με στόχους εκπομπών ενδέχεται να επηρεαστούν», γράφει ο Niklas Ebert σε μια ανάλυση που δημοσιεύτηκε από το German Marshall Fund.

Στο χειρότερο σενάριο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειωμένη χρηματοδότηση για έργα όπως η βιώσιμη στέγαση ή η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προσθέτει ο Ebert.

Συνολικά, ωστόσο, οι ειδικοί δεν αναμένουν σημαντική στροφή στην πολιτική προς την Ουκρανία. Η στρατιωτική και οικονομική βοήθεια πιθανότατα θα συνεχιστεί, παρόλο που θα μπορούσε να μειωθεί κάπως υπό ένα πιο δεξιό κοινοβούλιο.

Ένας άλλος βασικός ρόλος που διαδραματίζει το κοινοβούλιο είναι στη διαμόρφωση της σύνθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ενώ τα μέλη του εκτελεστικού σκέλους προτείνονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο –οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων– το κοινοβούλιο πρέπει να υπογράψει τους υποψηφίους.

Είναι η επιτροπή που εκπροσωπεί την ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή, επιβλέπει την καθημερινή λειτουργία της ένωσης και διαδραματίζει βασικό ρόλο στην εξωτερική πολιτική του μπλοκ, συμπεριλαμβανομένης της διεύρυνσης.

Για την Ουκρανία, ένα σημαντικό ερώτημα είναι ποιος θα καλύψει τον ρόλο του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση, ο οποίος επί του παρόντος καταλαμβάνεται από τον Ούγγρο Oliver Varhelyi που προτείνει ο Orban.

Το πώς θα καλυφθεί η θέση θα σηματοδοτήσει τη μελλοντική προσέγγιση του μπλοκ προς τη διεύρυνση, δήλωσε ο Liubov Akulenko, εκτελεστικός διευθυντής του Ουκρανικού Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής με έδρα το Κίεβο, σε σχόλιο για τον Kyiv Independent.

Η Βουδαπέστη ελπίζει να διατηρήσει τον Varhelyi στη δουλειά, αλλά φέρεται να υπάρχει αυξανόμενη αποστροφή μεταξύ των διπλωματών της ΕΕ για τη διατήρηση ενός Ούγγρου αντιπροσώπου σε αυτή τη θέση ενόψει των επερχόμενων ενταξιακών συνομιλιών με την Ουκρανία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και η Επιτροπή έχει ήδη υποβάλει σχέδιο πρότασης για το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.

Η τελική σύνθεση της επιτροπής παραμένει αβέβαιη. Σύμφωνα με το Politico, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραμένει η πρώτη θέση για την πρώτη θέση, παρόλο που αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη.

Ενώ η υποστήριξη της «τρίας» του κοινοβουλίου -του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της Ανανέωσης της Ευρώπης και των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών- θα πρέπει να είναι αρκετή για να ξεπεράσει τη φον ντερ Λάιεν το όριο των 361 ψήφων, η διαφωνία μεταξύ μεμονωμένων βουλευτών μπορεί να την οδηγήσει να ζητήσει υποστήριξη. αλλού-κάπου αλλού.

Ο σημερινός πρόεδρος μπορεί ακόμα να αναζητήσει υποστήριξη μεταξύ των συντηρητικών ECR – δηλαδή των Αδελφών της Ιταλίας του Meloni – ή των Πρασίνων. Αυτό σημαίνει ότι η φον ντερ Λάιεν και το ΕΛΚ μπορούν να αφήσουν την ομάδα ID και άλλα αμφιλεγόμενα, σκεπτικιστικά προς την Ουκρανία κόμματα με ασφάλεια πίσω από τον υγειονομικό κλοιό.

Όταν ρωτήθηκε για τη δυνατότητα συνεργασίας με κόμματα στα δεξιά, η φον ντερ Λάιεν κατέστησε σαφές ποιες θέσεις είναι απαράδεκτες για εκείνη.

“Εναντίον (του) κράτους δικαίου; Αδύνατον. Οι φίλοι του Πούτιν; Αδύνατο”, είπε η φον ντερ Λάιεν.

“Υποστηρίζετε την Ουκρανία; Και πολεμάτε ενάντια στην προσπάθεια του Πούτιν να αποδυναμώσει και να διχάσει την Ευρώπη; Και αυτές οι απαντήσεις πρέπει να είναι πολύ σαφείς”.

Η Meloni, η οποία κατέστησε σαφές ότι η Ρώμη θα διατηρήσει μια πορεία υπέρ του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας υπό την ηγεσία της παρά τις δεξιές θέσεις της σε άλλα ζητήματα, φαίνεται να είναι πιο πιθανός συνεργάτης της φον ντερ Λάιεν.

«Είναι ξεκάθαρα φιλοευρωπαϊκή, ενάντια στον Πούτιν, ήταν πολύ σαφής σε αυτό, και υπέρ του κράτους δικαίου, αν ισχύει, και τότε προσφέρουμε να συνεργαστούμε», είπε η φον ντερ Λάιεν για τον Ιταλό πρωθυπουργό.

Ο Akulenko δεν βλέπει μια πιθανή συμφωνία μεταξύ της φον ντερ Λάιεν και της Meloni ως εμπόδιο για την Ουκρανία, καθώς η τελευταία φέρεται να έχει πιέσει ακόμη και τον Orban να υποστηρίξει βασικά βήματα υπέρ της Ουκρανίας.

Ωστόσο, τόσο η ΕΕ όσο και η Ουκρανία πρέπει να χρησιμοποιήσουν το παράθυρο ευκαιρίας για να προωθήσουν τις μεταρρυθμίσεις και την ένταξη προτού η αυξανόμενη δυναμική της ακροδεξιάς δώσει στους σκεπτικιστές της Ουκρανίας λαϊκιστές ακόμη μεγαλύτερη επιρροή στις Βρυξέλλες, τόνισε ο Akulenko.

* Ελεύθερη μετάφραση στο άρθρο του Martin Fornusek στην Kyiv Independent για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών και πόσο σημαντικό είναι για την Ουκρανία και το αποτέλεσμα που θα μπορούσε να φέρει ο πόλεμος.