H Bόρειος Κορέα κυκλοφόρησε ταινία που δείχνει ότι ο Νότος ξεκίνησε τον πόλεμο!

175

Στις αρχές της 25ης Ιουνίου 1950, 75.000 στρατιώτες του Λαϊκού Στρατού της Κορέας επιτέθηκαν, πιάνοντας αιφνιδιασμένο τον Νοτιοκορεατικό Στρατό και ξεκινώντας τον Κορεατικό Πόλεμο. Τρεις μέρες αργότερα, η Σεούλ έπεσε στον Κομμουνιστικό Βορρά.

Αλλά η νέα επιτυχημένη βορειοκορεάτικη ταινία, “72 Hours”, αφηγείται μια διαφορετική ιστορία για το πώς ξεκίνησε o εμφύλιος πόλεμος στην Κορεατική χερσόνησο.

Παραγωγή του Τμήματος Προπαγάνδας της Βόρειας Κορέας, η ταινία δείχνει τον Νότο να επιτίθεται πρώτος και η προέλαση του Βορρά στη Σεούλ είναι μέρος μιας αντεπίθεσης, είπε ένας πολίτης της βορειοανατολικής επαρχίας του North Hamgyong στο RFA Korean υπό τον όρο της ανωνυμίας για λόγους ασφαλείας.

Αυτός ο απολογισμός συμβαδίζει με την επίσημη εκδοχή της Πιονγκγιάνγκ για τα γεγονότα – ότι ήταν ο Νότος που προκάλεσε τον πόλεμο υπό τις διαταγές των Ηνωμένων Πολιτειών και ότι η Ουάσιγκτον ήθελε τον πόλεμο ως δικαιολογία για να στείλει στρατεύματα στην Κορέα για να «κατακτήσει» ολόκληρη τη χερσόνησο.

Η ταινία αποδεικνύεται δημοφιλής, σε μεγάλο βαθμό επειδή η ποιότητα παραγωγής της είναι υψηλότερη από τις περισσότερες ταινίες στη Βόρεια Κορέα, δήλωσε ο ίδιος.

«Ο κόσμος ξέρει ότι είναι ιδεολογικό, αλλά είναι πολύ διασκεδαστικό», είπε.

Οι θεατές φαίνονται ενθουσιασμένοι με την ταινία παρόλο που ξέρουν ότι πρόκειται για προπαγάνδα, συμπλήρωσε.

Ήταν σε παραγωγή για περισσότερα από δύο χρόνια και δημιουργήθηκε ειδικά για να δείξει τους Νοτιοκορεάτες ως εχθρό, είπε. Το Radio Free Asia δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την πλοκή ή άλλες λεπτομέρειες σχετικά με την ταινία, η οποία κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο.

Η ταινία αποδεικνύεται μια σπάνια εγχώρια επιτυχία για τους Βορειοκορεάτες, πολλοί από τους οποίους παρακολουθούν κρυφά νοτιοκορεατικές τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες.

«Δεν υπάρχουν πολλές βορειοκορεατικές ταινίες που αξίζει να παρακολουθήσετε, επομένως οι κάτοικοι προτιμούν συνήθως τις νοτιοκορεάτικες και ξένες ταινίες», ανέφερε ο πολίτης υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Τα μέσα ενημέρωσης της Νότιας Κορέας και τα ξένα μεταφέρονται λαθραία στη χώρα με κάρτες SD και μονάδες USB, αλλά η διανομή ή η προβολή των μέσων είναι παράνομη και οι πολίτες τιμωρούνται, ή ακόμη και εκτελούνται, επειδή πιάστηκαν να τα παρακολουθούν ή να τα πουλούν.

Υπολογίζεται ότι 2-3 εκατομμύρια Κορεάτες πέθαναν στον πόλεμο και ο Βορράς κατέληξε με ελαφρώς λιγότερη επικράτεια από ό,τι είχε στην αρχή, αλλά η Βόρεια Κορέα ισχυρίζεται ότι κέρδισε σε αυτό που τώρα αναφέρεται ως «Μεγάλος Απελευθερωτικός Πόλεμος της Πατρίδας».

Στην αρχή, ωστόσο, η ταχεία προέλαση του Λαϊκού Στρατού της Κορέας υπέδειξε ότι οι κομμουνιστικές δυνάμεις θα νικούσαν γρήγορα τον Νότο.

Όπως απεικονίζεται στην ταινία, η πρώτη πτώση της Σεούλ –η πρωτεύουσα άλλαξε χέρια τέσσερις φορές– είναι μια εμπνευσμένη ιστορία γενναίων ανδρών που δίνουν μια σκληρή τριήμερη μάχη για να «απελευθερώσουν» την πόλη, είπε ο πρώτος κάτοικος.

Αλλά δεν έχουν όλοι την οικονομική δυνατότητα να δουν την ταινία, είπε.

Οι αρχές όρισαν αρχικά τις τιμές των εισιτηρίων στα 18.000 won (2,12 δολάρια ΗΠΑ) όταν κυκλοφόρησε η ταινία, είπε, ένα τεράστιο ποσό που ισοδυναμεί με περίπου μισό μηνιαίο μισθό για τις χαμηλότερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας που ανατίθενται από την κυβέρνηση. Η τιμή αργότερα μειώθηκε στα 5.000 won (59 σεντς ΗΠΑ).

Το ακριβές κόστος παραγωγής δεν είναι γνωστό, αλλά οι φήμες διαδίδονται μεταξύ των κατοίκων ότι η μεγάλη διάρκεια της ταινίας στους κινηματογράφους οφείλεται στο ότι δεν έχει ανακτήσει ακόμη αυτά τα έξοδα, είπε ένας δεύτερος πολίτης που μίλησε και αυτός με τον καθεστώς της ανωνυμίας.

Όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να παρακολουθήσουν περιμένουν με ανυπομονησία την τηλεοπτική κυκλοφορία της ταινίας, καθώς αυτό συμβαίνει συνήθως σε όλες τις προπαγανδιστικές ταινίες της Βόρειας Κορέας, ανέφεραν οι πηγές. Αλλά κυκλοφορούν φήμες ότι το “72 Hours” θα πωληθεί σε VCD πριν από αυτό, ένας ακόμη τρόπος δημιουργίας εσόδων.

«Αν και η τιμή του εισιτηρίου μειώθηκε στα 5.000 γουόν… είναι πιο σημαντικό για τους κατοίκους να αγοράσουν ένα κιλό ρύζι για 6.000 γουόν (70 σεντς ΗΠΑ) παρά να ξοδέψουν 5.000 σε ένα εισιτήριο κινηματογράφου», ανέφερε ο κάτοικος της Βόρειας Πιονγκάν.

Οι αρχές λαμβάνουν επίσης μέτρα για να εμποδίσουν τους ανθρώπους να τραβούν βίντεο ή φωτογραφίες της ταινίας στα κινητά τους τηλέφωνα, λέγοντας ότι η απαγόρευση είναι να αποτρέψει τους ανθρώπους να τραβούν βίντεο του ιδρυτή της χώρας Κιμ Ιλ Σουνγκ, «παρόλο που ο ρόλος υποδύεται από έναν ηθοποιό», είπε.

«Οι κάτοικοι που παρακολούθησαν την ταινία όταν έφευγαν από τον κινηματογράφο αναρωτιούνταν: «Αν είχαμε κερδίσει τον πόλεμο και είχαμε καταλάβει τη Νότια Κορέα τότε, πώς θα ήταν η Κορέα τώρα;».

Πηγή: Radio Free Asia