H NΔ ζητά να κατατεθεί στη Βουλή το αναθεωρημένο σύνταγμα της πΓΔΜ

173

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης εκφράζουν τον προβληματισμό του γιατί καλούνται να ψηφίσουν μια ιστορική Συμφωνία χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς κυρώνουν.Για το λόγο αυτό οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούσαν να κατατεθεί στα πρακτικά το νέο τροποποιημένο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, που θα ισχύσει, εφόσον ολοκληρωθεί η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και ψηφιστεί και το πρωτόκολλο εισδοχής της γείτονος στο ΝΑΤΟ.

Όσα συμβαίνουν στη Βουλή, για τρίτη συνεχόμενη μέρα, για ένα μείζον εθνικό θέμα είναι κατά κυριολεξία πρωτόγνωρα και επιβεβαιώνουν τις χειρότερες ανησυχίες μας. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση όχι μόνον παραχωρεί στο γειτονικό κράτος τη Μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, αλλά έχει προβεί και σε άλλες απαράδεκτες υποχωρήσεις τις οποίες επιχειρεί να αποκρύψει από το κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό αναφέρουν χαρακτηριστικά βουλευτές.

Μέχρι στιγμής, ο αναπληρωτής υπουργός του κ. Τσίπρα, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, έχει καταθέσει στο κοινοβούλιο:

• Tο υφιστάμενο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ που φέρει τον τίτλο «Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και το οποίο, όπως είπε, το κατέβασε από το ίντερνετ, ενώ θα όφειλε αυτονοήτως να καταθέσει το νέο επίσημο ολοκληρωμένο και κωδικοποιημένο κείμενο του αναθεωρημένου Σκοπιανού Συντάγματος.
• Μια ρηματική διακοίνωση με τροποποιήσεις στις οποίες μάλιστα υπάρχουν τρεις ρητές αναφορές σε «μακεδονικό λαό».

Mε απλά λόγια, μέχρι και αυτή τη στιγμή, καμία συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια δεν έχει ολοκληρωθεί, όπως υποχρέωνε ρητά τη γειτονική μας χώρα η Συμφωνία των Πρεσπών, κάτι που παραδέχθηκε σήμερα και η κυβέρνηση υπό την πίεση της Ν.Δ.

Για την αντιπολίτευση, το γεγονός αυτό, ωστόσο, συνιστά ευθεία παραβίαση της Συμφωνίας εκ μέρους των Σκοπίων με την ανοχή της κυβέρνησης, καθώς επιτρέπει στα Σκόπια να ολοκληρώσουν την αναθεώρηση μετά την διασφάλιση της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ. Αυτό μάλιστα συμβαίνει ενώ ακόμη και στις τροποποιήσεις της διακοίνωσης υπάρχουν αλληλοαναιρούμενες και ασαφείς διατυπώσεις που χρήζουν διευκρινήσεων καθώς επιτρέπουν εντελώς διαφορετικές ερμηνείες.

Πλέον κραυγαλέο παράδειγμα είναι ότι ενώ η 32η τροποποίηση του υπό αναθεώρηση Σκοπιανού Συντάγματος αναφέρεται στην αλλαγή του ονόματος από «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» σε «Βόρεια Μακεδονία», σε όσες ακολουθούν (33η 34η κ.λ.π.) οι Σκοπιανοί επαναφέρουν το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Στοιχείο που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα διεθνώς ισχύοντα στις συνταγματικές αναθεωρήσεις, καθώς κάθε μεταγενέστερη τροποποίηση οφείλει να ενσωματώνει το περιεχόμενο των προηγούμενων.

Πηγές της ΝΔ: αναφέρουν : «Με τα δεδομένα αυτά, συμβαίνει κάτι πρωτοφανές στα κοινοβουλευτικά χρονικά: Σε ένα ζήτημα μείζονος εθνικής ευαισθησίας που δεσμεύει εσαεί την Ελλάδα, οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς θα κυρώσουν. Δηλαδή θα ψηφίσουν εν κενώ καθώς δεν έχουν υπάρξει επαρκείς διευκρινίσεις από την πλευρά των Σκοπίων.

Η Ν.Δ. αξιώνει το αυτονόητο: Nα κατατεθεί στη Βουλή το πλήρες επίσημο και κωδικοποιημένο κείμενο του νέου Συντάγματος της ΠΓΔΜ και μαζί και το προοίμιό του. Το αίτημα να κατατεθεί και το προοίμιο καθίσταται επιτακτικό καθώς στο εν λόγω κείμενο υπήρχαν πάντα οι περισσότερες αλυτρωτικές αναφορές και μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί καν σαφές αν η αλλαγή του ονόματος, βάσει της 32ης τροποποίησης, αφορά και το προοίμιο».

Δήλωση Ιωάννη Βαρβιτσιώτη για τη συμφωνία των Πρεσπών

Τα κοινοβουλευτικά περαγμένα προκάλεσαν και την παρέμβαση του πρώην υπουργού της ΝΔ, Ιωάννη Βαρβιτσιώτη:

«Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθώ με ανησυχία ανιστόρητους ισχυρισμούς με τους οποίους επιχειρούν ορισμένοι να υποστηρίξουν ανιστόρητες συμφωνίες. Το «Σκοπιανό» δεν είναι μόνο ζήτημα ονοματολογικό. Είναι, πάνω απ’ όλα, ζήτημα ιστορικό. Είναι ζήτημα ευθείας αμφισβήτησης της ιστορικής αλήθειας. Της συλλογικής μας ταυτότητας. Της ίδιας μας της γλώσσας. Στοιχεία που αν σήμερα παραγνωρίσουμε και αποδεχθούμε, θα δεσμεύσουμε όχι μόνο την εθνική μας συνείδηση, αλλά και τις επόμενες γενεές.

Είμαι της άποψης ότι τα εθνικά ζητήματα πρέπει να λύνονται και όχι να διαιωνίζονται. Η λύση τους, όμως, πρέπει να γίνεται με τρόπο που να αποτυπώνει και να διασφαλίζει την εθνική ομοφωνία. Με ευρείες εθνικές συναινέσεις και με τη συγκρότηση μιας ισχυρής πατριωτικής φωνής. Και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Τα μεγάλα εθνικά ζητήματα διευθετούνταν διαχρονικά μόνο όταν το εθνικό συμφέρον των πολλών, υπερίσχυε του καιροσκοπισμού των λίγων.

Σήμερα, παρακολουθώ μετά λύπης μου όλα αυτά να παραγκωνίζονται. Για μια συμφωνία ανιστόρητη, πρόχειρη και επιδερμική. Που, κατά τη διαμόρφωσή της, δεν ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Αξιωματική Αντιπολίτευση, οι λοιπές πολιτικές δυνάμεις, και -εν τέλει- ο ίδιος ο λαός. Μια συμφωνία που σήμερα οξύνει και βαθαίνει το πλήγμα στο πατριωτικό αίσθημα των πολιτών.

Σήμερα, οι ώρες που διέρχεται η πατρίδα μας είναι κρίσιμες. Είναι ώρες εθνικής ευθύνης για όλους μας. Είναι στιγμές όπου όλοι οφείλουν να λάβουν θέση έναντι της ιστορίας. Πρέπει η Κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι η καλλιέργεια της πόλωσης, αντί της αναζήτησης συνθέσεων, διχάζει τους Έλληνες και αδυνατίζει σημαντικά τη φωνή μας στο εξωτερικό. Ιδίως, όταν συνυπογράφει εν ονόματι του λαού, μια συμφωνία χωρίς κείμενο και με τον λαό με απέναντί της».