Η Χαμάς προσπάθησε να περάσει λαθραία στην Αίγυπτο τραυματισμένους ενόπλους της με ασθενοφόρα

293
Police officers direct ambulances with bodies of Russian plane crash victims outside Zeinhom morgue in Cairo, Egypt, Saturday, Oct. 31, 2015. A Russian aircraft carrying 224 people, including 17 children, crashed Saturday in a remote mountainous region in the Sinai Peninsula about 20 minutes after taking off from a Red Sea resort popular with Russian tourists, the Egyptian government said.(AP Photo/Nariman El-Mofty)

Τραυματισμένα μέλη του ένοπλου βραχίονά της επιχείρησε κατ’ επανάληψη να περάσει η Χαμάς λαθραία με ασθενοφόρα στην Αίγυπτο, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η εκκένωση αλλοδαπών πολιτών και κατόχων διπλών διαβατηρίων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η Ράφα είναι το μοναδικό από τα μεθοριακά περάσματα της Λωρίδας της Γάζας που δεν ελέγχει το Ισραήλ. Για πρώτη φορά από την έναρξη της σύρραξης Ισραήλ – Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου επετράπη σε εκατοντάδες αλλοδαπούς και Παλαιστίνιους με διπλό διαβατήριο να περάσουν στην Αίγυπτο την περασμένη Τετάρτη.

Αλλά όλο το προηγούμενο διάστημα το πέρασμα της Ράφα παρέμενε κλειστό επειδή η Χαμάς εμπόδιζε την αναχώρηση αλλοδαπών υπηκόων και πρόβαλλε παράλογες αξιώσεις. Αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για τις απαιτήσεις της Χαμάς, η οποία, όπως είπε, παρείχε επανειλημμένα στο Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο λίστες με τραυματίες Παλαιστίνιους, που θα έπρεπε όπως έλεγε να βγουν από τη Λωρίδα της Γάζας μαζί με Αμερικανούς και άλλους ξένους υπηκόους. Αλλά όπως αποδείχθηκε μετά από έλεγχο, πολλοί εξ’ όσων συμπεριλαμβάνονταν στις λίστες ήταν ένοπλοι της Χαμάς.

Ένας στους τρεις Παλαιστίνιους τραυματίες στις λίστες ήταν μέλος της Χαμάς

Ο Αμερικανούς αξιωματούχος είπε ότι περίπου ένας στους τρεις Παλαιστίνιους τραυματίες της πρώτης λίστας ήταν μέλος της Χαμάς και ως εκ τούτου Αίγυπτος, Ισραήλ και ΗΠΑ δεν υπήρχε περίπτωση να επιτρέψουν την έξοδό τους από τη Λωρίδα της Γάζας. Οι καθυστερήσεις συνεχίστηκαν για κάποιο διάστημα επειδή η Χαμάς συνέχιζε να παρουσιάζει λίστες, που όπως αποδεικνυόταν, περιλάμβαναν και μέλη της.

Οι διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς διεξάγονταν έμμεσα, σύμφωνα με πηγές από την αμερικανική κυβέρνηση, δηλαδή με τη μεσολάβηση του Κατάρ. Τελικά η Χαμάς έκανε πίσω.

Η προοπτική να βγουν από τη Λωρίδα της Γάζας μέλη της Χαμάς είχε θορυβήσει ιδιαίτερα την Αίγυπτο, που φοβάται μήπως διεισδύσουν τρομοκράτες στα εδάφη της. Τελικά όλες οι πλευρές συμφώνησαν σε μα λίστα τραυματιών Παλαιστινίων, που σίγουρα δεν περιλάμβανε μέλη της Χαμάς.