Η Διεθνής Αμνηστία επιβεβαιώνει την προειδοποίηση της Apple: Τα iPhone των Ινδών δημοσιογράφων μολύνθηκαν με λογισμικό κατασκοπείας Pegasus

213

Οι προειδοποιήσεις της Apple στα τέλη Οκτωβρίου ότι Ινδοί δημοσιογράφοι και στελέχη της αντιπολίτευσης μπορεί να είχαν γίνει στόχος κρατικών επιθέσεων προκάλεσαν μια σθεναρή αντεπίθεση από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Narendra Modi. Οι αξιωματούχοι αμφισβήτησαν δημόσια τα ευρήματα της Apple και ανακοίνωσαν έρευνα για την ασφάλεια της συσκευής.

Η Ινδία ποτέ δεν επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε τη χρήση του εργαλείου Pegasus, αλλά η μη κερδοσκοπική ομάδα υπεράσπισης της Διεθνούς Αμνηστίας ανέφερε την Πέμπτη (18/4) ότι βρήκε το -γνωστό στη χώρα μας- λογισμικό υποκλοπής spyware της NSO Group Pegasus , βρίσκεται στα iPhone διακεκριμένων δημοσιογράφων στην Ινδία, δίνοντας μεγαλύτερη αξιοπιστία στις έγκαιρες προειδοποιήσεις της Apple.

«Τα πιο πρόσφατα ευρήματά μας δείχνουν ότι όλο και περισσότερο, οι δημοσιογράφοι στην Ινδία αντιμετωπίζουν την απειλή της παράνομης παρακολούθησης απλώς και μόνο επειδή κάνουν τη δουλειά τους, μαζί με άλλα εργαλεία καταστολής, όπως φυλάκιση βάσει δρακόντειων νόμων, εκστρατείες συκοφαντικής δυσφήμισης, παρενόχλησης και εκφοβισμού», δήλωσε ο Donncha Ó Cearbhaill, επικεφαλής στο Εργαστήριο Ασφαλείας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Παρά τις επανειλημμένες αποκαλύψεις, υπήρξε μια επαίσχυντη έλλειψη λογοδοσίας σχετικά με τη χρήση του λογισμικού κατασκοπείας Pegasus στην Ινδία, η οποία απλώς εντείνει το αίσθημα ατιμωρησίας για αυτές τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η Washington Post ανέφερε ξεχωριστά την Πέμπτη (18/4) ότι η Apple αντιμετώπισε πίεση από ανώτερους αξιωματούχους του Modi, οι οποίοι πίσω από κλειστές πόρτες, νωρίτερα ζήτησαν από την Apple να αμβλύνει τον πολιτικό αντίκτυπο των προειδοποιήσεων. Ανώτεροι αξιωματούχοι κάλεσαν εκπροσώπους της Apple για να επιμείνουν να δώσουν εναλλακτικές εξηγήσεις, ακόμη και πετώντας σε έναν ειδικό σε θέματα ασφάλειας της Apple για να συναντηθούν με τους ηγέτες του υπουργείου, προσθέτει η έκθεση.

Η εκστρατεία πίεσης από Ινδούς αξιωματούχους για να αμβλύνουν τον αντίκτυπο των προειδοποιήσεων ενόχλησε τα στελέχη της Apple στην Καλιφόρνια, αλλά πέτυχε περιορισμένα αποτελέσματα, πρόσθεσε η Washington Post. Ενώ οι αξιωματούχοι της Apple India αρχικά βοήθησαν να τεθούν αμφιβολίες σχετικά με τις ειδοποιήσεις – εκδίδοντας μια δήλωση που εν μέρει ανέφερε ότι είναι πιθανό ορισμένες ειδοποιήσεις να είναι ψευδείς συναγερμοί – η εταιρεία δεν εξέδωσε καμία περαιτέρω δήλωση που να καθησυχάζει τις αρχές μετά την επίσκεψη του ειδικού.

Η έκθεση προσθέτει:

«Για την Apple, η διατήρηση της δέσμευσής της για την ασφάλεια των χρηστών είχε προτεραιότητα έναντι των κινδύνων για την αναπτυσσόμενη επιχείρηση της στην Ινδία. Η Apple, η οποία άνοιξε δύο επίσημα καταστήματα στην Ινδία φέτος, σχεδιάζει να μεταφέρει το 25% της παραγωγής iPhone στην Ινδία έως το 2025, σύμφωνα με τους αναλυτές της JP Morgan. Αλλά η αναμέτρηση αποκάλυψε την προθυμία του Modi να γυρίσει πίσω στην Big Tech.»