Η Ελλάδα ορίζει ειδικό αντιπρόσωπο στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας

441

Ειδικό Αντιπρόσωπο στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), θα ορίσει για πρώτη φορά η Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε από το Κάϊρο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

Ο Οργανισμός της Ισλαμικής Συνεργασίας είναι ο δεύτερος μετά τον ΟΗΕ πολυπληθέστερος, σε κράτη-μέλη, διεθνής οργανισμός. Σκοπός του είναι η συσπείρωση των ισλαμικών χωρών και αποτελείται από 57 κράτη-μέλη. Η έδρα του οργανισμού είναι στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Η απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών, στοχεύει στην αντιμετώπιση της προπαγάνδας και των θεμάτων που επιχειρεί να θέσει η Τουρκία, στο πλαίσιο εργασιών του OIC, με αιχμή του δόρατος την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Στην τελευταία συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έθεσε θέμα «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη, που «καταπιέζεται» από τις ελληνικές Αρχές.

Τις ελληνικές θέσεις υπερασπίστηκε η Αίγυπτος, που όπως έγινε γνωστό θα προωθήσει το ελληνικό αίτημα για τοποθέτηση Ειδικού Αντιπροσώπου στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας. Όπως δήλωσε ο κ.Δένδιας, υπήρξε συνεννόηση με το Κάϊρο : «ώστε η Ελλάδα να ορίσει έναν Ειδικό Απεσταλμένο, ο οποίος θα μπορεί να αντιμετωπίζει τα θέματα που η Τουρκία θέτει στο πλαίσιο αυτού του οργανισμού, σε συνεργασία με φιλικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, που βλέπουν καθαρά τα κίνητρα της Τουρκίας».

Στο παρελθόν πολλές φορές η Αίγυπτος μαζί με άλλες μουσουλμανικές χώρες, «μπλόκαραν» την προσπάθεια της Τουρκίας να αναβαθμίσει το ψευδοκράτος -στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου- ως πλήρες μέλος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας. Σήμερα τα κατεχόμενα συμμετέχουν ως «παρατηρητής» μαζί με Βοσνία- Ερζεγοβίνη, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Ταϊλάνδη και Ρωσία.