Η επίσκεψη Τσαβούσογλου και η επόμενη μέρα στα ελληνοτουρκικά

385

Την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ελλάδα και το πώς θα επιδράσει στις σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας, σχολίασαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» οι βουλευτές Κωνσνταντίνος Μπογδάνος (ΝΔ) και Γιάννης Αμανατίδης (ΣΥΡΙΖΑ) και ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Κώστας Υφαντής.
Σχολιάζοντας τη δήλωση Τσαβούσογλου στο «Βήμα» περί αμοιβαίας αποδεκτής θέσης στο εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης Ελλάδας και Τουρκίας, ο κ. Μπογδάνος είπε ότι «το ότι λένε κάτι οι Τούρκοι δεν σημαίνει ότι κάτι θα γίνει ή ότι θα συζητηθεί».

«Πρέπει να γίνονται επαφές, πρέπει να μιλάει κανείς με τον αντίπαλό του» συμπλήρωσε, ενώ χαρακτήρισε «επικίνδυνη περίσταση» την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Θράκη. «Πολύ βασικό ότι δεν πήγε στην Ξάνθη» πρόσθεσε, ενώ επαίνεσε το γεγονός ότι κατά το 2017, οπότε ο κ. Ερντογάν επισκέφθηκε την Ξάνθη, δεν πραγματοποίησε υπαίθρια ομιλία ή δηλώσεις.

«Με προβλημάτισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης έκανε εκδήλωση με τον ψευδομουφτή για το Παλαιστινιακό. Γι’ αυτό το θέμα η εφημερίδα ‘’Μπιρλίκ’’ έγραψε ‘’Τεράστια συγκέντρωση του τουρκικού λαού στην Ξάνθη διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης΄» σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Αμανατίδης, έκανε λόγο ότι οι συγκεντρώσεις για το Παλαιστινιακό στην Ξάνθη ήταν ξεχωριστές και πώς οι τούρκοι χρησιμοποίησαν εικόνες για να περάσουν τα μηνύματα που ήθελαν.

«Με ενδιαφέρει εάν η Τουρκία θα δεχθεί να πάει στην Χάγη για την μια διαφορά που έχουμε την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας» τόνισε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, ένω σχετικά με την πρόταση Τσαβούσογλου για τα χωρικά ύδατα είπε ότι «κυριαρχικά δικαιώματα δεν έχει κανείς δικαίωμα να εκχωρήσει».

Λίγες προσδοκίες
Λίγες προσδοκίες από την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ελλάδα έχει ο Κώστας Υφαντής.

«Δεν περιμένουμε πολλά πράγματα από την επίσκεψη Τσαβούσογλου. Υπάρχει προσπάθεια να πέσει η ένταση στα ελληνοτουρκικά εδώ και μήνες. Αποκαταστάθηκαν κάποιοι δίαυλοι επικοινωνίας» σημείωσε, χαρακτηρίζοντας κομβικής σημασίας τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν. «Εκεί θα φανεί αν υπάρξει προοπτική για κάτι περισσότερο».

Τέλος, για το ζήτημα των χωρικών υδάτων δήλωσε: «Είναι ένα θέμα που θα χρειάζονταν ευρύτερη συναίνεση αν θεωρήσουμε ότι εξυπηρετεί τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Τη δεκαετία του 1970 υπήρξε πρώτη φορά η κουβέντα για διαφοροποιμένο εύρος αιγιαλίτιδας ζώνης».