Ιράν: Αντίστροφη μέτρηση για την απελευθέρωση των κατασχεμένων ελληνικών τάνκερ

Υπογράφεται στο Ιράν, σήμερα στις 11:00 το πρωί, η συμφωνία απελευθέρωσης των δύο ελληνικών τάνκερ που είχαν αιχμαλωτίσει οι Ιρανοί, ως αντίποινα της κράτησης ενός ιρανικού δεξαμενόπλοιου από τις ελληνικές αρχές, επειδή παραβίασε τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Στην Τεχεράνη θα φτάσουν αύριο το πρωί, ο Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Κώστας Κατσαφάδος που θα υπογράψει τη σχετική συμφωνία και ο ειδικός διαπραγματευτής του Πρωθυπουργού που σε 3 ταξίδια του στην ιρανική πρωτεύουσα ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις με τους Ιρανούς ώστε να απελευθερωθούν τα πλοία και ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών επί κυβερνήσεων Γεωργίου Παπανδρέου, Δημήτρης Δόλλης.

Ο κ. Δόλλης και στο παρελθόν είχε αναλάβει ειδικές αποστολές με επιτυχία, όπως η απελευθέρωση του Έλληνα δασκάλου που πήγε να διδάξει τους Καλάς στο ορεινό Αφγανιστάν, και πιάστηκε όμηρος από τους Ταλιμπάν, καθώς και Ελλήνων, Κυπρίων, Ολλανδών και δέκα χιλιάδων Κινέζων που απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από τη Λιβύη, αμέσως μετά την πτώση του καθεστώτος Καντάφι.

Το χρονικό της εφόδου στα ελληνικά πλοία
Υπενθυμίζεται ότι το περιστατικό είχε συμβεί τον περασμένο Μάιο. Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, τα ελληνικά πλοία πλησίασαν τα χωρικά ύδατα του Ιράν χωρίς να εισέλθουν σε αυτά, με απενεργοποιημένες τις συσκευές εντοπισμού. Πριν επιβιβαστούν οι Ιρανοί στα πλοία, τα πλησίασαν με στρατιωτικά ελικόπτερα, από όπου κατέβηκαν οι κομάντος, πήραν τον έλεγχο των τάνκερ και αιχμαλώτισαν το πλήρωμά τους.

Οι ιρανικές δυνάμεις επιβιβάστηκαν στα πλοία, στο Στενό του Ορμούζ, χρησιμοποιώντας ένα ελικόπτερο και δύο ταχύπλοα, σύμφωνα με τον διαχειριστή ενός από τα πλοία. Όπως έγινε γνωστό αργότερα, το ρεσάλτο στα δυο ελληνικά πλοία από Ιρανούς κομάντο φαίνεται πως ήταν αντίποινα για το συμβάν στην Κάρυστο με την κατάσχεση μεγάλου φορτίου ιρανικού πετρελαίου το οποίο μεταφερόταν με ρωσικό πλοίο και το οποίο σταμάτησαν λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα από την ΕΕ.

Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε στη συνέχεια έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα αναφορικά με τη βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο.