Κακοκαιρία «Αθηνά»: Οι 10 περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμύρες

 

 

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Αθηνά» επιμένουν για ακόμη μία μέρα, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αναφορικά με τις περιοχές που ενδέχεται να υποστούν πλημμυρικά φαινόμενα.

 

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής διαχείρισης καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, ανέφερε τις 10 περιοχές που συγκεντρώνουν μεγαλύτερες πιθανότητες να κινδυνεύσουν από πλημμύρες: Πέντε περιοχές στην Εύβοια, η Λίμνη, η Αγία Άννα και η βορειοανατολική περιοχή. Τρεις περιοχές στην Αττική, οι Αχαρνές, το Θριάσειο Πεδίο και τα Μέγαρα μαζί με τον Σχίνο και δύο στην Πελοπόννησο, ο δήμος Πύργου και η Αρχαία Ολυμπία.

 

«Οι περιοχές που υπέστησαν τις πυρκαγιές έχουν να αντιμετωπίσουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, φαινόμενα διάβρωσης, φαινόμενα κατολισθήσεων και ουσιαστικά αποκλεισμούς μεγάλων περιοχών όπως έγινε σήμερα στην Εύβοια. Χρειάζονται επείγοντα καινοτόμα μέτρα τα οποία ουσιαστικά θα μειώσουν τις επιπτώσεις από ένα φαινόμενο όπως αυτό στην Εύβοια», δήλωσε, μιλώντας στο κεντρικό ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Λέκκας: Οι Αχαρνές έχουν ένα υψηλό δυναμικό διάβρωσης

 

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, τα αντιπλημμυρικά έργα έχουν καθυστερήσει, ενώ ακόμα και μια μέτρια βροχόπτωση μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα. «Εδώ είχαμε να κάνουμε ουσιαστικά με μια πολύ μικρή βροχόπτωση, της τάξης των 50 χιλιοστών. Δεν είχαμε να κάνουμε με μια βροχόπτωση τεράστια. Φανταστείτε αν εμφανιζόταν μια τεράστια βροχόπτωση πάνω από 100 χιλιοστά, πάνω από 200 χιλιοστά».

 

«Οι Αχαρνές έχουν ένα υψηλό δυναμικό διάβρωσης, έχουν ένα πυκνό υδρογραφικό δίκτυο, τα εδάφη είναι ευάλωτα σε διάβρωση και όλα αυτά μαζί ουσιαστικά συντείνουν όταν προκύψει μία μικρή βροχόπτωση  να έχουμε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα», επισημαίνει ο Ευθύμιος Λέκκας.