Κατρούγκαλος: Το να πληρώνεις εισφορά ανάλογα με το εισόδημα, το θεωρώ κοινωνική δικαιοσύνη

294

Σε διαφορετική γραμμή για το θέμα της εφαρμογής της περικοπής των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019 εμφανίστηκε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στο ΘΕΜΑ 104,6, λίγες ώρες μετά τα όσα είπε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τις χθεσινές επαφές με τους εκπροσώπους των δανειστών ότι η μείωση των συντάξεων θα γίνει από τις αρχές του 2019.

«Δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης μέχρι τον Αύγουστο γιατί μέχρι τότε είμαστε στοχοπροσηλωμένοι στην έξοδο από τα Μνημόνια. Από εκεί και πέρα το θέμα είναι υπαρκτό και θα τεθεί» είπε ο κ. Κατρούγκαλος στους Γιάννη Μακρυγιάννη και Μάκη Πολλάτο.

«Μετά την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια θα πρέπει προφανώς να τεθεί το θέμα των συντάξεων γιατί έχουν αλλάξει και τα πραγματικά δεδομένα» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. 

Σύμφωνα με το ιστορικό, όπως το παρουσίασε, που οδήγησε στην απόφαση για μείωση των συντάξεων από τις αρχές του 2019, «ο δικός μου νόμος προέβλεπε ότι η προσωπική διαφορά δεν θα κοπεί. Έξι μήνες μετά στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης ήρθε ο εκβιασμός από το ΔΝΤ που είπε ότι ο ΕΦΚΑ θα είναι ελλειμματικός αν συνεχίζετε να δίνετε προσωπική διαφορά και τότε καταργήθηκε αυτό που προβλεπόταν στο δικό μου νόμο. Η βάση του εκβιασμού, όμως, ότι ο ΕΦΚΑ δεν θα είναι πλεονασματικός αποδείχθηκε πλήρως ανακριβής και από την άλλη υπερκαλύψαμε τα πλεονάσματα».

Κληθείς να τοποθετηθεί για το θέμα των αυξημένων εισφορών για τους ελευθέρους επαγγελματίες ο κ. Κατρούγκαλος σχολίασε ότι «αυτό που εσείς αποκαλείτε πετσόκομμα, το να πληρώνεις εισφορά ανάλογα με το εισόδημα, εγώ το θεωρώ κοινωνική δικαιοσύνη».

Εξηγώντας το σκεπτικό του είπε ότι «οι μισοί περίπου από τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν μπορούσαν να καταβάλουν τις εισφορές τους. Εγώ συνέδεσα την υποχρέωση με το πραγματικό τους εισόδημα και όχι με τα πόσα χρόνια ήταν στο επάγγελμα, Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όπως έχουν παραδεχθεί οι ενώσεις των εμπόρων, το 80% των ασφαλισμένων τώρα να πληρώνει λιγότερα χρήματα και το 20% περισσότερα και ορισμένοι πάρα πολλά περισσότερα και αυτό πρέπει να το δούμε στο μέλλον».