Κέιτλιν Τζένερ: «Δεν είναι δίκαιο τρανς αθλήτριες να αγωνίζονται με γυναίκες»

Η χρυσή Ολυμπιονίκης Κέιτλιν Τζένερ εκφράζει την απόλυτη υποστήριξή της, στη νέα πολιτική που απαγορεύει σε τρανσέξουαλ αθλητές να αγωνίζονται σε αγώνες κολύμβησης.

«Έπιασε! Δέχτηκα πολλά πυρά – αλλά ό,τι είναι δίκαιο είναι δίκαιο! Αν περνάς από ανδρική εφηβεία δεν πρέπει να μπορείς να παίρνεις μετάλλια από τις γυναίκες. Τελεία και παύλα», έγραψε.

«Ευχαριστώ όλους εσάς που με στηρίξατε καθώς μιλούσα για αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο. Χαίρομαι που η διεθνής αθλητική κοινότητα μιλάει δυνατά. Θα συνεχίσω να μιλάω, να ενεργώ και να υπερασπίζομαι τις γυναίκες στον αθλητισμό».

Η παγκόσμια ομοσπονδία κολύμβησης (FINA) ψήφισε χθες τον περιορισμό της συμμετοχής των τρανσέξουαλ αθλητών σε κορυφαίες γυναικείες διοργανώσεις.

Η νέα πολιτική απαιτεί από όλους τους transgender διαγωνιζόμενους να έχουν ολοκληρώσει την φυλομετάβαση μέχρι την ηλικία των 12 ετών, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε αγώνες γυναικών. Ωστόσο, ο οργανισμός ανέφερε ότι θα επιδιώξει να δημιουργήσει μια «ανοικτή» κατηγορία αγώνων για κολυμβητές των οποίων η ταυτότητα φύλου είναι διαφορετική από το φύλο της γέννησής τους.

Η απόφαση ψηφίστηκε από το 71% των 152 μελών της Fina και χαρακτηρίστηκε ως «ένα πρώτο βήμα προς την πλήρη ένταξη» των transgender αθλητριών. Πριν την ψηφοφορία, τα μέλη της Fina συμβουλεύτηκαν έκθεση από μια ειδική ομάδα που αποτελούνταν από κορυφαίες προσωπικότητες της ιατρικής, της δικαιοσύνης και του αθλητισμού.

«Η προσέγγιση της Fina στη χάραξη αυτής της πολιτικής ήταν ολοκληρωμένη, βασισμένη στην επιστήμη και χωρίς αποκλεισμούς δίνοντας έμφαση στο δίκαιο του ανταγωνισμού», δήλωσε ο Brent Nowicki, εκτελεστικός διευθυντής της Fina.