Κομισιόν για Θάνου: Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη

159

Η επίτροπος Ανταγωνισμού της Κομισιόν, Margrethe Vestager έκανε σαφές ότι δεν θα παρέμβει στην υπόθεση της Βασιλικής Θάνου και ταυτόχρονα εξέφρασε την εμπιστοσύνη της Επιτροπής στις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Τα παραπάνω ήρθαν ως απάντηση στην παρέμβαση του Αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη, να φέρουν την ελληνική κυβέρνηση κατηγορούμενη ενώπιον της Κομισιόν, για την απομάκρυνση της Βασιλικής Θάνου από την προεδρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η κ. Vestager διευκρινίζει πως η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε το δικαίωμα να νομοθετήσει επιπρόσθετους κανόνες και προϋποθέσεις για τον διορισμό στελεχών σε Ανεξάρτητες Αρχές, καθότι η σχετική κοινοτική οδηγία που έχει επικαλεστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ορίζει μόνον τις ελάχιστες απαιτούμενες προϋποθέσεις ανεξαρτησίας.

Η απάντηση της Μ. Vestager

Το ζήτημα της νομιμότητας της τροπολογίας και των αποφάσεων παύσης εξετάζεται επί του παρόντος ενώπιον του ελληνικού Συμβουλίου της Επικρατείας. Η Επιτροπή έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην αμερόληπτη κρίση του εν λόγω Δικαστηρίου. Η Επιτροπή αντιλαμβάνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει την πρόθεση να αποφύγει πολιτικά κατευθυνόμενους διορισμούς ή τη λήψη αποφάσεων από άτομα που έχουν υπηρετήσει σε κυβερνητικές θέσεις, για μια πενταετία μετά τη λήξη της εν λόγω απασχόλησης. Σύμφωνα με την οδηγία 2019/11 («η οδηγία ΕΔΑ+»), οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων των εθνικών αρχών ανταγωνισμού δεν μπορούν να λαμβάνουν εντολές από οποιονδήποτε δημόσιο φορέα, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης. Επομένως, ακόμη και αν υπεύθυνος λήψης αποφάσεων εθνικής αρχής ανταγωνισμού έχει προηγουμένως εργαστεί σε κυβερνητικές θέσεις, το εν λόγω άτομο θα πρέπει στο μέλλον να παράσχει εγγυήσεις ανεξαρτησίας κατά την άσκηση των καθηκόντων του, ακόμη και εν απουσία του είδους των κανόνων που εισάγει η τροπολογία στο ελληνικό δίκαιο. Μολονότι η οδηγία ΕΔΑ+ προβλέπει ήδη εγγυήσεις έναντι πολιτικών παρεμβάσεων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων των εθνικών αρχών ανταγωνισμού, δεν εμποδίζει τα κράτη μέλη να θεσπίζουν αυστηρότερους όρους διορισμού, ως πρόσθετη προστασία για την αποφυγή πολιτικών παρεμβάσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η οδηγία ΕΔΑ+ καθορίζει μόνον ένα ελάχιστο επίπεδο προστασίας. Η οδηγία ΕΔΑ+ προβλέπει ότι οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων των εθνικών αρχών ανταγωνισμού μπορούν να παυθούν μόνον αν κριθούν ένοχοι σοβαρής παράβασης καθήκοντος ή αν δεν πληρούν πλέον τις προϋποθέσεις εκτέλεσης των καθηκόντων τους όπως ορίζονται εκ των προτέρων στη νομοθεσία. Εντούτοις, η προθεσμία μεταφοράς της οδηγίας ΕΔΑ+ λήγει τον Φεβρουάριο του 2021. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το νομικό αποτέλεσμα της οδηγίας δεν είναι το ίδιο με το αποτέλεσμα μετά τη λήξη της προθεσμίας. Υπό τις περιστάσεις αυτές, δεν φαίνεται αιτιολογημένη η ανάληψη περαιτέρω ενεργειών σε αυτό το στάδιο. Η Επιτροπή βρίσκεται σε στενή επαφή με τα κράτη μέλη όσον αφορά τη μεταφορά της οδηγίας 2019/1. Μετά τη μεταφορά της στο εθνικό δίκαιο, η οδηγία ΕΔΑ+ θα εξασφαλίσει ότι οι εθνικές αρχές ανταγωνισμού διαθέτουν την αναγκαία ανεξαρτησία, τα εργαλεία και τους πόρους που χρειάζονται ώστε να καταστούν πλήρως αποτελεσματικοί φορείς επιβολής.

Η επιστολή της Επιτρόπου Ανταγωνισμού

Η επιστολή της Επιτρόπου Βεστάγκερ για την Βασιλική Θάνου