Κοντονής για Τούρκο: Αίτηση άρσης ασύλου λόγω κάποιων «ενστάσεων»

342

Στη θέση του ότι, αν η Τουρκία το ζητήσει επισήμως, τότε η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να δικάσει στην Ελλάδα τους οκτώ Τούρκους που έχουν ζητήσει άσυλο επέμεινε την Παρασκευή ο Σταύρος Κοντονής.

«Εάν η Τουρκία υποβάλλει μήνυση με κατηγορίες που μπορούν να δικαστούν στην Ελλάδα τότε θα αρχίσει η διαδικασία από τα στάδιο της προανάκρισης» είπε στο ραδιόφωνο 24/7.

 

Όσον αφορά την άρση ασύλου που ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής για τον αξιωματικό που του δόθηκε άσυλο, σχολίασε ότι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής «είχε κάποιες ενστάσεις», και ζήτησε να παγώσει το θέμα μέχρι να βγει απόφαση από το δικαστήριο. Πρόσθεσε δε ότι «και ο τούρκος αξιωματικός θα έκανε το ίδιο εάν η δευτεροβάθμια επιτροπή δεν του έδινε άσυλο». 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο έκδοσης των τούρκων στρατιωτικών στην Τουρκία. 

«Έκδοση των οκτώ τούρκων αξιωματικών που κατηγορούνται για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία δεν υπάρχει» δήλωσε, συμπληρώνοντας «ούτε με έμμεσο τρόπο μπορούν να επιστρέψουν στην Τουρκία». 

H κυβερνητική αίτηση ακύρωσης ασύλου εξετάζεταi στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών. Η αίτηση έγινε κατά της απόφασης της Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου με την οποία παρέχεται άσυλο στον τούρκο αξιωματικό. 

Η Άγκυρα εμφανίστηκε κατ’ αρχήν θετική στη δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης πως οι οχτώ τούρκοι στρατιωτικοί που κατέφυγαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 ενδέχεται να δικαστούν σε ελληνικά δικαστήρια. Όπως τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης την Πέμπτη, «το θέμα είναι να έχουμε μια δίκαιη δίκη, όπως είπε και ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο Ερντογάν». Σημειώνεται πάντως, πως έγκριτοι ποινικολόγοι που μίλησαν στον ΣΚΑΪ θεωρούν την εφαρμογή της πρότασης Κοντονή για δίκη των τούρκων στην Αθήνα, από πολύ δύσκολη έως έωλη νομικά. 

Κοινή δήλωση με την οποία ζητούν τη χορήγηση ασύλου στους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 υπογράφουν στο μεταξύ 66 Έλληνες των επιστημών, του πολιτισμού και της δημοσιογραφίας.

Νέα επίθεση στη Δικαιοσύνη 

Σε ό,τι αφορά το πόθεν έσχες των δικαστών ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε «ότι οι ίδιοι έπρεπε να είναι εκείνοι που επιδιώκουν τη διαφάνεια». 

Σύμφωνα με τον κ. Κοντονή, ο νόμος ζητά να δηλωθούν χρήματα και τιμαλφή προκειμένου να γίνεται έλεγχος κάθε χρόνο, ώστε να μπορεί να εξεταστεί μια αγορά μεγάλης αξίας. Χαρακτήρισε μάλιστα ως «προφάσεις επιχειρήματα όπως η πιθανή στοχοποίηση τους». «Είναι απαράδεκτο να χαρακτηρίζουν καθεστώς μια κυβέρνηση που θέλει τη διαφάνεια και την εφαρμογή των νόμων» σημείωσε ο υπουργός.

Ο κ. Κοντονής είπε ότι «εάν υπάρχουν εξαιρέσεις και αστερίσκοι, τότε δεν υπάρχει πόθεν έσχες και κοροϊδεύουμε την κοινωνία».

skai.gr