Κορωνοϊός: H Γαλλία προχωρά στον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών

Η ρυθμιστική Ανώτατη Υγειονομική Αρχή (HAS) της Γαλλίας ενέκρινε σήμερα το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech κατά της COVID-19 για όλα τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών.

Το εμβόλιο, το οποίο θα χορηγηθεί σε παιδιατρική σύνθεση όταν γίνει ευρέως διαθέσιμο, έδειξε ότι είναι πολύ αποτελεσματικό στα παιδιά, δήλωσε η Λιζ Αλτέρ, μία από τους γιατρούς που έχουν επιφορτιστεί με την αξιολόγηση κινδύνου των νέων φαρμάκων.

“Η HAS προτείνει όλοι οι γονείς που το επιθυμούν να μπορούν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους ηλικίας 5-11 ετών”, πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα η Γαλλία άρχισε να εμβολιάζει παιδιά ηλικίας 5-11 ετών με ιατρικά προβλήματα που απαιτούν ειδική προστασία και ενίσχυσε την υλικοτεχνική υποστήριξη για τον εμβολιασμό όλων των παιδιών στην ηλικιακή αυτή ομάδα μόλις η HAS ενέκρινε την κίνηση.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως είναι υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών, αλλά πρόσθεσε πως το θέμα αυτό πρέπει να παραμένει απόφαση των γονέων.

“Με τον ερχομό της παραλλαγής Όμικρον, η οποία είναι πιο μεταδοτική από την παραλλαγή Δέλτα, μπορούμε να περιμένουμε μια αύξηση στις σοβαρές μορφές [της ασθένειας] στα παιδιά με προϋπάρχοντα ιατρικά προβλήματα”, είπε η Αλτέρ.

Αφότου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε τη χρήση μιας μικρότερης δόσης του εμβολίου των Pfizer-BioNTech για την ηλικιακή ομάδα 5-11 ετών τον περασμένο μήνα, αρκετές χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αρχίσει να εμβολιάζουν παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Εξάλλου, το Βέλγιο έδωσε σήμερα το πράσινο φως για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών.

Ο “δωρεάν και εθελοντικός” εμβολιασμός των παιδιών “θα μπορεί να γίνει μόνο με τη συγκατάθεση των γονέων ή του νόμιμου κηδεμόνα”, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε έπειτα από συνεδρίαση με τη συμμετοχή των υπουργών Υγείας αυτού του ομόσπονδου κράτους.

Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί με την παιδιατρική σύνθεση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech, “που χορηγείται σε δύο δόσεις με απόσταση 21 ημερών”, αναφέρεται στο κείμενο, υπενθυμίζοντας πως το εμβόλιο αυτό έχει εγκριθεί από τον EMA.

Οι πρώτες ‘προσκλήσεις’ για εμβολιασμό θα διατεθούν από τα τέλη Δεκεμβρίου. Απευθύνονται ιδιαίτερα σε παιδιά με συννοσηρότητες, για τα οποία ο εμβολιασμός “συνίσταται ισχυρά” γιατί “προστατεύουν από σοβαρές μορφές της ασθένειας που προκαλεί ο ιός”, προστίθεται ακόμη στην ανακοίνωση.

Το εμβόλιο προτείνεται επίσης και για τα παιδιά χωρίς συννοσηρότητες: θα μπορούν με αυτό τον τρόπο να επωφεληθούν μιας καλύτερης ατομικής προστασίας συμβάλλοντας σε εκείνην των ευάλωτων ανθρώπων του περιβάλλοντός τους και της κοινωνίας στο σύνολό της”.

Οι βελγικές αρχές διευκρίνισαν πως το εμβολιαστικό καθεστώς των παιδιών δεν θα έχει καμία επίπτωση στις κοινωνικές δραστηριότητές τους – κανένα υγειονομικό πιστοποιητικό δεν απαιτείται για αυτή την ηλικιακή κατηγορία.
Περίπου 10.000 μολύνσεις καταγράφονται κατά μέσον όρο καθημερινά στο Βέλγιο, μια χώρα 11,5 εκατ. κατοίκων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ινστιτούτου δημόσιας υγείας Sciensano.