Εισπνεόμενη θεραπεία αντιμετωπίζει τα συμπτώματα της Covid-19.
Άκρως αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της Covid-19, τουλάχιστον στα πειραματόζωα, αποδεικνύονται τα λεγόμενα νανοσώματα, θραύσματα αντισωμάτων που μπορούν να παραχθούν σε αφθονία και με μικρό κόστος.
Η αρχή έγινε τον Νοέμβριο του 2020, όταν δύο ερευνητικές ομάδες παρουσίασαν στο Science τα αποτελέσματα εργαστηριακών πειραμάτων με νανοσώματα, τα οποία απομονώνονται από ζώα ή από γενετικά τροποποιημένους μύκητες με χημική επεξεργασία των φυσικών αντισωμάτων.
Τώρα, ένα ακόμα πιο αποτελεσματικό νανόσωμα παρουσιάζεται στο Science Advances από αμερικανούς ερευνητές, οι οποίοι εκτιμούν ότι η νέα προσέγγιση θα μπορούσε να σταματήσει την εξάπλωση του πανδημικού κορωνοϊού.
Σε αντίθεση με τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία είναι ευαίσθητα, ακριβά και μπορούν να χορηγούνται μόνο ενδοφλέβια, τα νανοσώματα είναι εξαιρετικά σταθερά, πολύ φθηνά και μπορούν να χορηγηθούν ως εισπνεόμενη θεραπεία.
Η νέα μελέτη δείχνει ότι ένα εισπνεόμενο αερόλυμα που περιέχει νανοσώματα σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις μειώνει κατά ένα εκατομμύριο φορές το ιικό φορτίο σε ποντίκια που μολύνθηκαν εσκεμμένα με τον SARS-CoV-2.
Επιπλέον, τα πειραματόζωα που υποβλήθηκαν στη θεραπεία δεν εμφάνισαν τη δραματική μείωση βάρους που κανονικά προκαλεί η Covid-19 –απώλεια που φτάνει το 16% του αρχικού βάρους και θα ισοδυναμούσε στον άνθρωπο με την απώλεια δέκα κιλών ανά εβδομάδα.
Το νανόσωμα, το οποίο απομονώθηκε από χάμστερ και βαφτίστηκε από τους ερευνητές PIN-21 (Pittsburgh inhalable Nanobody-21), «είναι μακράν το πιο δραστικό νανόσωμα που έχει αναγνωριστεί ως σήμερα», υπερηφανεύονται οι ερευνητές που το ανέπτυξαν.
«Χρησιμοποιώντας μια εισπνεόμενη θεραπεία, η οποία μπορεί να χορηγηθεί απευθείας στο σημείο της λοίμωξης –το αναπνευστικό σύστημα- μπορούμε να πετύχουμε καλύτερο αποτέλεσμα» σχολίασε ο Γι Σι, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματά μας, τα οποία υποδεικνύουν ότι το PiN-21 προσφέρει ισχυρή προστατευτική δράση έναντι της σοβαρής νόσου και δυνητικά εμποδίζει τη μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο».