Μεϊμαράκης: Εάν η Μελόνι συμφωνήσει με βασικά ζητήματα της ατζέντας μας, μπορεί να υπάρξει προγραμματική σύγκλιση με το ΕΛΚ

162

Ο αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ερωτηθείς στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1, αν πιστεύει ότι μπορεί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να συνεργαστεί και με την ακροδεξιά για τα ευρωπαϊκά αξιώματα, απάντησε:

«Η κ. Φον Ντερ Λαϊεν νομίζω ότι δεν αναφέρθηκε στην ακροδεξιά, αναφέρθηκε στο ECR που είναι το συντηρητικό κόμμα, στο οποίο μετέχει και η Μελόνι, άλλο αν κάποιοι θέλουν να τη χαρακτηρίζουν ακροδεξιά. Ακροδεξιούς θεωρούμε εκείνους οι οποίοι θέλουν να φύγουμε από την ΕΕ, δηλαδή θεωρούμε την Λεπέν ακροδεξιά, δεν θεωρούμε την Μελόνι και δεν είναι στο ίδιο ευρωπαϊκό κόμμα».

«Η ψήφος εμπιστοσύνης από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δίδεται αφού τελικά ακουστούν οι προγραμματικές δηλώσεις, τις οποίες φτιάχνουμε, τα κόμματα τα οποία θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης. Δηλαδή η Φον Ντερ Λαιεν τώρα από αυτή τη σύνθεση του κοινοβουλίου πήρε από τρία κόμματα ψήφο εμπιστοσύνης από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, από τους Σοσιαλιστές και από τους Φιλελεύθερους του Μακρόν. Κάναμε ενάμιση μήνα να φτιάξουμε τις προγραμματικές δηλώσεις της κ. Φον Ντερ Λαιεν και σε αυτές πάνω κινήθηκε. Άρα εδώ δεν είναι θα κάνω κυβέρνηση ή θα δώσω αξιώματα, τα αξιώματα δεν μοιράζονται έτσι έχουμε συγκεκριμένες πολιτικές απόψεις και θέσεις με βάση τις οποίες ψηφίζει το κοινοβούλιο», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, στην ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο προγραμματικής σύγκλισης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με την κ. Μελόνι, ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε: «Εάν η Μελόνι συμφωνήσει στις απόψεις μας και στις θέσεις που έχουμε για τα βασικά τρέχοντα ζητήματα αυτής της ατζέντας που είναι πολύ μεγάλα θέματα, όπως είναι η πράσινη ανάπτυξη, ο αμυντικός στρατιωτικός βραχίονας, το θέμα της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού…».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει πρόβλημα σταθερότητας της χώρας στην περίπτωση που η ΝΔ πάρει κάτω από 33%, σημείωσε: «Θα είναι ένας επιβραδυντής των μεταρρυθμίσεων».

«Η ΝΔ είχε φέρει ένα νόμο με brand name Μεϊμαρακης που κάναμε τις ευρωεκλογές μαζί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές»

«Η αποχή υπάρχει και υπάρχει σε όλα τα κράτη που έχουν ευρωπαϊκές εκλογές, γι’ αυτό η ΝΔ είχε φέρει ένα νόμο με brand name Μεϊμαρακης που κάναμε τις ευρωεκλογές μαζί με τις αυτοδιοικητικές και υπήρχε συμμετοχή και υπήρχε και μείωση κόστους. Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε τον νόμο και τώρα κλαίει, γιατί θα έχουμε αποχή», σημείωσε.