Μετάλλαξη της Μποτσουάνα: Η ΕΕ θα μπλοκάρει τις αφίξεις από νότια Αφρική

κορωνοϊός

 

 

Τρόμο έχει προκαλέσει η νέα μετάλλαξη της Μποτσουάνα, όπως έχει ονομαστεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρενέβη η πρόεδρος της Κομισιόν.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στόχο να σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για μια νέα παραλλαγή, Μποτσουάνα, της Covid-19 που εντοπίσθηκε στη Νότια Αφρική, έγραψε σήμερα στο Twitter η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

 

«Η Επιτροπή θα προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, να ενεργοποιηθεί το φρένο έκτακτης ανάγκης για να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής λόγω της παραλλαγής ανησυχίας Β.1.1.529», δήλωσε.

 

Η παραλλαγή έχει μια «πολύ ασυνήθιστη συγκέντρωση» μεταλλάξεων, οι οποίες είναι ανησυχητικές επειδή μπορούν να την κάνουν να διαφύγει από την ανοσολογική απάντηση του σώματος και να την καταστήσουν πιο μεταδοτική, λένε νοτιοαφρικανοί επιστήμονες.

Συναγερμός: Έκτακτη συνεδρίαση του ΠΟΥ

 

Τις τελευταίες ώρες επιβεβαιώθηκε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση για τη μετάλλαξη B.1.1.529 που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Παρασκευή. Σε αυτή τη συνεδρίαση αναμένεται να αποδοθεί και η ονομασία στη νέα παραλλαγή, βάσει του ελληνικού αλφάβητου -όπως δηλαδή στις παραλλαγές Βήτα, Δέλτα κ.ό.κ.

 

Ο Τούλιο ντε Ολιβέιρα, διευθυντής του Κέντρου Αντιμετώπισης Επιδημιών της Νοτίου Αφρικής δήλωσε στους Financial Times ότι ανησυχεί για τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, τονίζοντας ότι ήδη αποτελεί το 90% των 1.100 κρουσμάτων που δηλώθηκαν στην επαρχία Γκαουτένγκ. Να σημειωθεί ότι το νέο στέλεχος του κορωνοϊού μπορεί να εντοπιστεί βάσει κανονικών μοριακών (PCR) τεστ.

«Το ερώτημα – κλειδί που πρέπει να απαντηθεί είναι το ποιος θα είναι ο αντίκτυπος της νέας παραλλαγής στα εμβόλια» είπε ακολούθως ο Τούλιο ντε Ολιβέιρα. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο ΠΟΥ θα κληθεί να αποφασίσει αν η νέα μετάλλαξη μπει στη λίστα των VOC, δηλαδή των “variants of concern” (ανησυχητικές παραλλαγές).