Μήνυμα Μπορέλ για την Ημέρα της Ευρώπης- «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας υπενθυμίζει την αξία της ΕΕ»

395

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ έστειλε το δικό του μήνυμα για τη σημερινή «Ημέρα της Ευρώπης», 9 Μαΐου.

Υπενθυμίζοντας ότι η σημερινή μέρα είναι μέρα τιμής και μνήμης για την υπογραφή της ιδρυτικής διακήρυξης του Ρομπέρ Σουμάν για τη δημιουργία της ευρωπαϊκής κοινότητας, ο Μπορέλ είπε ότι ο φετινός εορτασμός έχει ιδιαίτερο νόημα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η ΕΕ στο πλευρό της Ουκρανίας

«Από τις 24 Φεβρουαρίου, η Ευρώπη στο σύνολό της έχει δει την επιστροφή του πολέμου σε μεγάλη κλίμακα στο έδαφός της, με έναν επιτιθέμενο από τη μία πλευρά, τη Ρωσία, και έναν αμυνόμενο από την άλλη, την Ουκρανία. Αυτός ο πόλεμος επηρεάζει πρωτίστως την Ευρώπη γιατί γίνεται στο έδαφός της. Και ακόμη κι αν η Ουκρανία δεν είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ένας πολύ στενός εταίρος, με τον οποίο έχουμε την πιο ολοκληρωμένη συμφωνία σύνδεσης και του οποίου η ευρωπαϊκή αποστολή είναι αναμφισβήτητη», επεσήμανε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Με αυτό το μήνυμα-απάντηση στην πολεμοχαρή ομιλία του Πούτιν , ο οποίος επιχείρησε να εντάξει την ημέρα της νίκης στο κάδρο της ρωσικής εισβολής σε μια προσπάθεια δικαιολόγησης του πολέμου, ο Ζοζέπ Μπορέλ μιλά για μια Ευρώπη της ειρήνης και της ενότητας.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας υπενθυμίζει τώρα με δραματικό και εντυπωσιακό τρόπο τη διαρκή αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως μιας ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ των Ευρωπαίων και ως ισχυρού παράγοντα για την υποστήριξη και την προώθηση της ασφάλειας στην ήπειρό μας και στον ευρύτερο κόσμο». Επεσήμανε μάλιστα τέσσερις βασικές σκέψεις σχετικά με αυτό.

Ισχυρότερη πολιτική ενότητα απέναντι στην επιθετικότητα

«Πρώτον, τα κράτη μέλη έχουν επιδείξει την ισχυρότερη πολιτική ενότητα απέναντι στην επιθετικότητα. Κάποιοι το θεωρούσαν αυτό αδιανόητο, και σίγουρα ο επιτιθέμενος Ρώσος αμφέβαλλε ότι θα επιλέγαμε τέτοια αποφασιστικότητα, παρά τις σαφείς προειδοποιήσεις.

Όλοι καταλάβαμε τη σοβαρότητα της επιθετικότητας και τους κινδύνους που εγκυμονούσε. Εξ ου και η ταχύτητα με την οποία η Ένωση ενέκρινε χρηματοοικονομικές και οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε συντονισμό με τους εταίρους της G7», σημείωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Βήματα αλληλεγγύης- βήματα ολοκλήρωσης

«Ένα δεύτερο βασικό στοιχείο ήταν η απόφαση να χρησιμοποιηθούν – για πρώτη φορά – οι οικονομικοί πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ειρήνης για να βοηθήσουν ένα κράτος που δέχεται επίθεση να αμυνθεί», υπογράμμισε ο Μπορέλ. «Έχουν ήδη εκταμιευθεί τρεις δόσεις συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Αυτή η ευρωπαϊκή υποστήριξη συνδυάζεται με την άμεση στρατιωτική υποστήριξη από τα κράτη μέλη. Είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η Ένωση δεν περιορίζει τα κράτη μέλη, αλλά αντίθετα πολλαπλασιάζει την δύναμη καθενός από αυτά», συμπλήρωσε.

Όλοι μαζί καλύτερα

«Τρίτον, εργαζόμενοι συλλογικά προς το τέλος της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία, η ΕΕ δείχνει ότι είναι ισχυρότερη στο άθροισμα των μερών της από ό,τι όταν τα κράτη μέλη ενεργούν μόνα τους. Όχι μόνο είναι ισχυρότερος παίκτης στη διεθνή αγορά ενέργειας, αλλά περιορίζει επίσης την έκθεση των επιμέρους κρατών μελών της στον ενεργειακό εκβιασμό. Αυτό θα ενισχύσει τη στρατηγική ανθεκτικότητα της ΕΕ», ξεκαθάρισε ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ.

Το διεθνές δίκαιο αφορά όλους

Τέλος, τελευταίο σημείο με το οποίο ο Ζοζέπ Μπορέλ θέλησε να ολοκληρώσει το ευρωπαϊκό του μήνυμα ήταν το εξής: «Η ισχύς και η αποφασιστικότητα της απάντησης της ΕΕ για υποστήριξη της Ουκρανίας δεν είναι προς όφελος και ενδιαφέρον μόνο για τους Ευρωπαίους».

«Αυτό δεν είναι ζήτημα της “Δύσης” εναντίον της Ρωσίας. Η τήρηση των βασικών διεθνών αρχών που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών αφορά εξίσου τον Βορρά, την Ανατολή, τον Νότο και τη Δύση. Τουλάχιστον 141 κράτη της διεθνούς κοινότητας έχουν καταδικάσει ρητά τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ», τόνισε.

Ο Μπορέλ σημείωσε το εξής για τους Ουκρανούς: «Υπερασπίζονται την εδαφική τους ακεραιότητα και κυριαρχία έναντι μελλοντικών πιθανών επιθέσεων και λένε “όχι” στην επιστροφή του δικαίου της ζούγκλας στις διεθνείς σχέσεις».

Η ΕΕ να έχει επίγνωση:

« Η 9η Μαΐου 2022 πρέπει να υπογραμμίσει την αυξανόμενη επίγνωση» στα εξής, υπογράμμισε ο Μπορέλ:

«Την υπεράσπιση των αξιών στις οποίες στηρίζεται η ΕΕ».

«Την θέση της συλλογικής μας δύναμης στην υπηρεσία της εταίρου μας Ουκρανίας για να υπερασπιστεί τον εαυτό της και την πλήρη και πλήρη κυριαρχία της».

«Την συνεργασία μας με τη διεθνή κοινότητα για τη διατήρηση βασικών διεθνών κανόνων και ασφάλειας και την αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων συνεπειών αυτής της επιθετικότητας», κατέληξε στο μήνυμά του ο Μπορέλ.