Μητσοτάκης: Ντροπή να λέτε ότι παρακολουθούσα υπουργό, εσείς κ. Τσίπρα;

Σε σκληρή σύγκρουση εκτυλίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αντιπαρατίθενται σε υψηλούς τόνους.

Ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του σταχυολόγησε τις σημαντικότερες προβλέψεις του νομοσχεδίου. Παράλληλα απηύθυνε ερωτήματα στον ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα λίγες ημέρες πριν τις κάλπες του 2019, ισχυριζόμενος παράλληλα πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε τον δεύτερο εισαγγελέα της ΕΥΠ καθώς ο τελευταίος αρνούνταν τα συνεχόμενα αιτήματα επισυνδέσεων από τον τότε διοικητή της ΕΥΠ.

Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης, μίλησε για τις αλλαγές που φέρνει στην ΕΥΠ το νέο νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις ενώ επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ενέργειές τους.

Ακολουθούν σημεία της ομιλίας του:

«Τελειώνουμε όπως ξεκινήσαμε στο σημείο που τουλάχιστον συμφωνούμε. Χαίρομαι που επαναλάβατε και σήμερα, ότι έχετε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Αν έχετε στη διάθεσή σας πρόσθετα στοιχεία, δεν θα διαστάσετε να τα καταθέσετε. Η δικαιοσύνη θα κρίνει όσα έγιναν στο παρελθόν. Ούτε εγώ, ούτε εσείς, ούτε ο κ. Βαξεβάνης. Πετάμε τη λάσπη επειδή κάνουμε δημοσιογραφική έρευνα, αλλά μετά… Τα ίδια έγιναν και με τη Novartis».

«Τελειώσαν μια και καλή αυτά που κάνατε τον Δεκέμβριο του 2018. Ξεχάστε τα. Η κυρία Παπαρήγα σας τα έλεγε τότε».

«Μιλήσατε για άθλιες πολιτικές που θέλουν άθλιες μεθόδους. Αν έψαχνα να βρω κάποια δήλωση που να αποτυπώνει στο μυαλό μου τον ορισμό της πολιτικής αθλιότητας, θα σας έλεγα την κουβέντα σας στην Κοζάνη, αν κλέψεις σπίτια γίνεσαι βουλευτής».

«Χρησιμοποιήσατε τον όρο συνταγματική εκτροπή. Να είστε πολύ προσεκτικός, καθώς είστε ο άνθρωπος που ψηφίσατε πρόεδρο Αρείου Πάγου στις 3 τα χαράματα και προκηρύξατε δημοσψίσμα μέσα σε μια εβδομάδα. Θα συνιστούσα, όταν κάνετε μαθήματα δημοκρατίας, να είστε προσεκτικός με τη δική μας παράταξη».

«Η συζήτηση δεν σας πήγε όπως περιμένατε. Τέτοιον εκνευρισμό δεν έχω ξανασυναντήσει. Αν δεν σας αρέσει, μπορείτε να βγείτε από την αίθουσα. Τη δόξα του Πολάκη πολλοί εζήλεψαν στην κοινοβουλευτική σας ομάδα».

«Πάμε σε ένα ζήτημα που νόμια πως γνωρίζατε, αναφέρομαι στους ποινικούς κώδικες. Αποτελεί ακραίο σημείο διαπλοκής του ΣΥΡΙΖΑ η ψήφιση του Ποινικού Κώδικα. Δεν το είπα εγώ, αλλά ο δικός σας υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Κοντονής, που βγαίνει και σας κατηγορεί. Σας κατηγορεί ότι κάνατε την ενεργητική δωροδοία από κακούργημα, πλημέλημμα. Τι άλλη απόδειξη θέλετε επιτέλους; Όλα αυτά, τον Μάρτιο πριν ψηφιστεί ο νέος κώδικας, είχα σοβαρές αντιρρήσεις. Το βράδυ των Ευρωεκλοφγφών, βγαίνετε στην τηλεόραση και λέτε προκηρύσσω εθνικές εκλογές και διαλύεται η Βουλή. Και μετά την κρατάτε ανοιχτή για μια εβδομάδα για να ψηφίσετε με τη μορφή κατεπείγοντος τοιν Ποινικό Κώδικα των 1.000 σελίδων. Ποιον εξυπηρετήσατε;»

«Κοίταξα τον ελληνικό λαό στα μάτια και τον διαβεβαίωσα πως δεν γνώριζα τίποτα. Εσείς μπορείτε να διαβεβαιώσετε πως δεν ξέρατε κανέναν πολιτικο, κανέναν επιχειρηματία; Αν το κάνετε, θα λέτε ψέματα. Είπατε πως αν συλληφθώ ψευδόμενος, θα έπρεπε, να παραιτηθώ. Τότε εσείς θα έπρεπε να παραιτείστε κάθε εβδομάδα. Ο κ. Τσίπρας μας λέει πως γνώριζα οτι παρακολουθείται ο κ. Πιτσιόρλας, αλλά είπε πως δεν παρακολουθείται κανένας βουλευτής για να θολώσει τα νερά». 

«Έχουμε περάσει πολύ δύσκολες καταστάσεις με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον κ. Φλώρο. Είναι εξαιρετικός αξιωματικός που τιμά το εθνόσημο. Καποιοι στην άλλη πλευρά του Αιγαίου θα χαίρονται πολύ με αυτά που γράφονται πως τον παρακολουθούμε». 

«Είναι δυνατόν να υπονοείτε πως παρακολουθούσα εγώ υπουργό της κυβέρνησης; Ντροπή σας. Δεν ντρέπεστε λίγο; Γνωρίζομαι τόσα χρόνια με τον κύριο Χατζηδάκη, να μάθω τι; Πότε θα αυξήσουμε τις συντάξεις; Πότε θα δώσει επιδόματα;»

«Μας είπατε «μηνύστε τους δημοσιογράφους». Είμαι 19 χρόνια στη Βουλή και δεν έχω κάνει ποτέ αγωγή σε δημοσιογράφους. Αν έκανα μήνση ή αγωγή, εκεί θα βλέπαμε τι θα ακούγαμε. Εδώ έγινε το ανάποδο, έκανε σε εμένα αγωγή ο κύριος Βαξεβάνης, θίχτηκε επειδή είπα την αλήθεια. Ότι το 2016 στήθηκε ένα δίκτυο καναλιών στην Ελλάδα. Και αποδείχτηκε πως διακινήθηκαν 10 εκατ. δολάρια για τον σκοπό αυτό και ο κ. Βαξεβάνης ήταν ο  δημοσιογραφικός υπαίτιος».

«Αναγνωρίζουμε πως η προσθήκη πρόσθετων δικλείδων, καθιστά πιο δύσκολη τη διαδικασία. Το υφιστάμενο νομοσχέδιο διορθώνει παθογένειες του παρελθόντος». 
  
«Έχουμε θεμελιώδη διαφορά κύριε Τσίπρα. Δεν θεωρούμε πως η ΕΥΠ πρέπει να μετατραπεί σε μη κυβερνητική υπηρεσία. Είμαστε χώρα με εθνικούς κινδύνους και απαιτούμε από την ΕΥΠ να αναλαβει δράσει στα καθορισμένα πλαίσια δράσης της. Η ισορροπία που έχουμε πετύχει μεταξύ προστασίας θεμελιωδών δικαιωμάτων και της δυνατότητας που δίνουμε στην ΕΥΠ να χρησιμοποιεί εργαλεία νόμιμων συνακροάσεων, είναι ενδεδειγμένη». 

«Επί ημερών σας κύριε Τσίπρα έγιναν 75.000 επισυνδέσεις συνολικά, που δεν αντιστοιχούν σε 75.000 πρόσωπα».