Μυκήνες: Άνοιξαν για τους επισκέπτες – μικρές και διαχειρίσιμες οι φθορές δηλώνουν οι ειδικοί

404

Περισσότεροι από 200 επισκέπτες βρέθηκαν, από το πρωί έως τις 4 το μεσημέρι, στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο των Μυκηνών οι πύλες των οποίων άνοιξαν κανονικά σήμερα μετά την φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή το μεσημέρι της Κυριακής. Επί τόπου, μάλιστα, βρέθηκαν από τις πρώτες πρωινές ώρες η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Τζένη Βελένη, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συντήρησης κ. Μαρία Μερτζάνη και η Έφορος Αργολίδας κ. Άλκηστη Παπαδημητρίου. Και οι τρεις τόνισαν πως, παρότι η φωτιά πέρασε μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο, οι φθορές είναι μικρές και διαχειρίσιμες.

Μυκηνες_ανοιγμα3

Περισσότεροι από 200 επισκέπτες επισκέφθηκαν σήμερα τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών

«Τα κατάλοιπα της φωτιάς είναι διαχειρίσιμα και μπορεί ο χώρος στο επόμενο χρονικό διάστημα να αποκατασταθεί» δήλωσε η Τζένη Βελένη δίνοντας έμφαση στην πρόνοια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας να αποψιλώνει τον χώρο καθ΄όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τη μη παραμονή επί μακρόν της φωτιάς, η οποία διήλθε με μεγάλη ταχύτητα. Πρόσθεσε δε πως «πολύ σύντομα η Εφορεία θα αποκαταστήσει, με τους δικούς της συντηρητές και εργατοτεχνίτες, αλλά και με τη βοήθεια των κεντρικών υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, τον χώρο και ζήτησε από τον Δήμο να συνεργαστούν προκειμένου να υπάρξει σύνδεση με το δίκτυο ύδρευσης».

Μυκηνες_ανοιγμα1

Σύμφωνα με τους ειδικούς σωτήρια στάθηκε η αποψίλωση που είχε γίνει πολύ πρόσφατα στο χώρο

Στην σωτήριο ρόλο της συστηματικής αποψίλωσης του χώρου αναφέρθηκε και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συντήρησης κ. Μαρία Μερτζάνη η οποία δήλωσε χαρακτηριστικά αμέσως μετά την αυτοψία που έκανε: «Πρόκειται για την καλύτερη δυνατή εκδοχή. Μόνο σε ένα μικρό σημείο-της τάξης των 4 τετραγωνικών- εντοπίζεται ένα πρόβλημα, αλλά η κατάσταση του είναι διαχειρίσιμη. Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά του μνημείου, η φωτιά πέρασε αλλά δεν προκάλεσε βλάβες στους λίθους. Εντοπίζεται μια μικρή χρωματική αλλοίωση σε ορισμένα σημεία, στον φυσικό βράχο, όχι σε δομικούς λίθους η οποία είναι επίσης αναστρέψιμη. Η εικόνα του αρχαιολογικού χώρου είναι πολύ καλή και απολύτως διαχειρίσιμη».