Μύτικας Αιτωλοακαρνανίας: Εμφανίστηκε γαλάζιος καρχαρίας (video)

Ένας γαλάζιος καρχαρίας έκανε την εμφάνισή του στα ρηχά  στον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας.

Το πιθανότερα είναι πως ο γαλάζιος καρχαρίας έψαχνε για τροφή και ακολούθησε κάποιο κοπάδι από ψάρια. Βρέθηκε στην περιοχή και η παρουσία του, δεν πέρασε απαρατήρητη. Κάποιοι που τον αναγνώρισαν ενημέρωσαν τους υπόλοιπους και στο σημείο μαζεύτηκε πλήθος κόσμου, για να τραβήξει βίντεο και φωτογραφίες.

«Είναι ακίνδυνος και ένα δείγμα των πολλών κατοίκων της θάλασσας που ζούμε. Ο γαλάζιος καρχαρίας φτάνει σε μήκος τα 3,8 μέτρα και βάρος τα 390 κιλά, αν και ο μέσος όρος είναι γύρω στα 200. Είναι ένα είδος σχεδόν απειλούμενο και κινδυνεύει από τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος από τον γαλάζιο καρχαρία» αναφέρει ο ιχθυολόγος Χρήστος Λοβέρδος Στελακάτος στο agriniosite.

Στις ελληνικές θάλασσες υπάρχουν 35 είδη καρχαριοειδών που τρέφονται κυρίως με ψάρια. Ο πιο συνηθισμένος καρχαρίας στα ελληνικά νερά είναι ο γλαυκοκαρχαρίας ή γαλάζιος καρχαρίας (Prionace glauca), όπως αυτός που βρέθηκε στο Μύτικα.

Ακολουθεί κοπάδια ψαριών για να τραφεί, μπορεί να εισέλθει σε κόλπους και να παρατηρηθεί σε ρηχά νερά. Υπολογίζεται πως 10 με 20 εκατομμύρια καρχαρίες του συγκεκριμένου είδους σκοτώνονται κάθε χρόνο από ψαράδες. Το κρέας τους χρησιμοποιείται τόσο ως τροφή όσο και από τη φαρμακοβιομηχανία.