Ν. Σοφιανός – Στ. Δρογώσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δικαίωσε τον Κασιδιάρη και τη Χρυσή Αυγή

303

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη στήριξη του ΚΚΕ Νίκος Σοφιανός παραχώρησε, από κοινού με τον ανεξάρτητο και υποψήφιο (εκ νέου) με τη Λαϊκή Συσπείρωση Στάθη Δρογώση, συνέντευξη στο meaculpa.gr και την Ελένη Κριτσιδήμα. Σε μια συζήτηση, εφ’ όλης της ύλης για την πολύπαθη Αθήνα, οι δύο άνδρες διευκρίνισαν πως μοναδική τους προτεραιότητα είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι της πρωτεύουσας και συμφώνησαν πως ο νυν δήμαρχος υπηρέτησε την πολιτική τριών μνημονικών κυβερνήσεων.

Κύριε Σοφιανέ, πώς από τη στιγμή που το ΚΚΕ τάσσεται κατά της ΕΕ, η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ κάνει χρήση κοινοτικών κονδυλίων για τους δήμους; Δεν είναι αντιφατικό;

Ν. Σοφιανός: Είναι τόσο αντιφατικό, όσο το γεγονός πως η πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι αντίθετη με την ΕΕ -βάσει δημοσκοπήσεων- αλλά ταυτόχρονα ψηφίζει κόμματα που επικροτούν την παραμονή μας στην ΕΕ. Δεχόμαστε τα χρήματα αυτά, γιατί δεν έρχονται έτσι. Συμμετέχουμε, ως χώρα στους ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς. Εμείς είμαστε υπέρ της αξιοποίησης των κονδυλίων αυτών αλλά με προτεραιότητα τις λαϊκές ανάγκες. Θέλουμε και επιδιώκουμε να “πάνε” προς όφελος των κατοίκων, διότι -μέχρι σήμερα- στο δήμο της Αθήνας σκορπίστηκαν εκατομμύρια από προγράμματα που δεν άφησαν καμιά υποδομή στην πόλη. Τα παραδείγματα είναι πολλά… Αξιοποιώντας το ΕΣΠΑ ο δήμος της Αθήνας έφτιαξε το κτήριο της οδού Αμερικής μαζί με το βιομηχανικό επιμελητήριο και στο τέλος τα κλειδιά τα πήρε ο κος Μίχαλος. Το ΣΟΑΠ στοίχησε 9 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αυτά τα χρήματα μπορούσαν να έχουν δοθεί για τη βελτίωση του κέντρου και πολλών γειτονιών. Εμείς διεκδικούμε αυτά τα προγράμματα αλλά με άλλες προτεραιότητες, όπως είναι η διεύρυνση χώρων πρασίνου. η συντήρηση και ανέγερση σχολείων, το δίκτυο των παιδικών σταθμών.

Κύριε Δρογώση, γιατί συμπαρατάσσεστε με τη Λαϊκή Συσπείρωση, ενώ δεν είστε κομμουνιστής;

Στ. Δρογώσης: Το κάλεσμα έγινε από το ΚΚΕ, όταν έκανε λόγο για κοινωνική συμμαχία στο συνέδριό του. Άνθρωποι που δεν ήταν μέλη αλλά έχουν παρουσία σε κινήματα ανταποκριθήκαμε. Ήταν ανοιχτό και ειλικρινές κάλεσμα, δεν ήταν “κάλεσμα σε Θεοχαρόπουλους”. Στο παρελθόν, είχα επηρεάσει και παρασύρει κόσμο και το φέρω βαρέως στη συνείδησή μου. Δεν ήθελα να δώσω το μήνυμα “Απογοητευτήκαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ και πάμε σπίτι μας”. Δεν κρύβομαι. Έχω επί μέρους διαφωνίες με το κόμμα, όμως πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω. Άλλωστε, από τότε που ανεξαρτητοποιήθηκα ψηφίζουμε μαζί και μάλιστα ενστικτωδώς. Δεν ξέρω αν θα γίνω μέλος, πάντως (γέλια). Κανείς μας δεν μπορεί να πει πως στα ζητήματα τοπικής αυτοδιοίκησης, τα μέλη είναι ουτοπιστές. Έχουν διοικήσει και συνεχίζουν διοικούν δήμους. Οι κομμουνιστές δήμαρχοι αντιμετωπίζουν δικαστήρια, γιατί λειτουργούν υπέρ των δημοτών. Λύνουν τα προβλήματα των κατοίκων με οποιοδήποτε προσωπικό κόστος.

Υπάρχουν προβλήματα προβλήματα που δεν έχουν λυθεί, εδώ και χρόνια, στην Αθήνα. Γιατί;

Ν. Σοφιανός: Επειδή η ευθύνη μετατοπίζεται. Δείτε, για παράδειγμα, τα ερείπια που ανήκουν στο υπουργείο Πολιτισμού, στους πρόποδες της Ακρόπολης, που παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων υπάρχουν από το 1995.

Η κυβέρνηση ίδρυσε εταιρεία για την ανάπλαση της Αθήνας. Συμφωνείτε με αυτή την ενέργεια;

Ν. Σοφιανός: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ίδρυσε την εταιρεία ανάπλασης της Αθήνας με πρόεδρο τον υποψήφιο δήμαρχο Πειραιά Ν. Μπελαβίλα για να σπαταλιούνται εκατομμύρια σε μελέτες.

Η πρόταση για τη διάνοιξη του Ιλισσού στο ύψος του Καλλιμάρμαρου πιστεύετε πως μπορεί να υλοποιηθεί;

Στ. Δρογώσης: Είναι απίστευτο ότι η κυβέρνηση έβαλε πάνω στον μεγαλύτερο δήμο ως καπέλο μια κυβερνητική επιτροπή , με επικεφαλής τον Ν. Μπελαβίλα και έχει φτιάξει για να βολέψει δικούς τους κομματικούς ανθρώπους μια άλλη επιτροπή που φέρνει άλλα σχέδια και διαβουλεύεται με το δημοτικό συμβούλιο. Δεν σχεδιάζεται έτσι μια χώρα. Είναι παράλογα αυτά που συμβαίνουν. Το τραμ δείχνει την ανικανότητα του πολιτικού προσωπικού μας. Έχουν γίνει δύο διαφορετικές χαράξεις. Κάποιοι φώναζαν για τον Ιλισσό και δεν τους πήραν σοβαρά όταν έπρεπε. Στην αρχή περνούσε μπροστά από τους στύλους του Ολυμπίου Διός. Υπήρχε πρόβλημα στον αρχαιολογικό χώρο και μετά χαράχθηκε η σημερινή πορεία. Τα χρήματα όμως σπαταλήθηκαν…

Ν. Σοφιανός: Έχουμε δει δεκάδες μακέτες κι άλλα τόσα σχέδια, όμως η πραγματικότητα είναι πάντα εντελώς διαφορετική.

Στ. Δρογώσης: Είναι τραγικό να συζητούν για διάνοιξη ποταμών όταν η κα Δούρου θέλει να τσιμεντώσει τον Ποδονίφτη, το τελευταίο κομμάτι 700 μ που είναι φυσική κοίτη με σπάνια είδη πτηνών και άλλα είδη πανίδας στα όρια του δήμου της Αθήνας. Είναι έγκλημα να το κλείσουν στα πλαίσια αντιπλημμυρικών έργων, τη στιγμή που αδιαφορούν για τη ρίψη λυμάτων. Υπάρχουν μελέτες για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας με όρους οικολογικούς. Δεν πρέπει να καταστραφεί ο Ποδονίφτης.

Το δημοτικό συμβούλιο πως αντιδρά;

Ν. Σοφιανός: Ομόφωνα τάχθηκε κατά των έργων της περιφέρειας και ο δήμος έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Για την ενίσχυση του τουρισμού έχει πρόγραμμα η Λαϊκή Συσπείρωση;

Ν. Σοφιανός: Δεν μας λείπει ο τουρισμός. Βάσει των στοιχείων των ξενοδόχων, έχουμε 6 εκατομμύρια τουρίστες. Να μιλήσουμε για τον τουρισμό, αλλά να μιλήσουμε και για τα οφέλη του δήμου, που είναι αυτός που πρέπει να μεριμνά για την καθημερινότητα των κατοίκων. Οι ξενοδόχοι εισπράττουν το τέλος διαμονής αλλά δεν το αποδίδουν στο δήμο, όπως πρέπει. Εμείς προτείνουμε να φορολογούνται και η βραχυχρόνια μίσθωση από στο δήμο ως επαγγελματική δραστηριότητα, που είναι. Είναι ένα σημείο που κάνει διακριτή τη δική μας διαφορά.
Σ’ αυτή την πόλη, η μεγάλη πλειοψηφία είναι άνθρωποι του μεροκάματου. Αυτός ο κόσμος, λοιπόν, μπορεί και πρέπει να ελαφρυνθεί οικονομικά από το δήμο και ταυτόχρονα ο δήμος να εισπράξει από αυτούς που κερδοφορούν μέσα στην πόλη, από το δημόσιο που δεν αποδίδει τους συνταγματικά κατοχυρωμένους πόρους. Το κράτος δεν πληρώνει ούτε ανταποδοτικά τέλη για τα κτίριά του στον δήμο. Ο δήμος όμως φορολογείται με ΕΝΦΙΑ για τη δημοτική περιουσία.

Κύριε Δρογώση συμφωνείτε;

Στ. Δρογώσης: Εγώ εκλέγομαι ως σύμβουλος από τους κατοίκους για να υπερασπίζομαι τη ζωή τους και να εργάζομαι για την ποιότητα αυτής. Ο τουρίστας επισκέπτεται την Ερμού, 2-3 αρχαιολογικούς χώρους και φεύγει. Τι στιγμή όμως που βρίσκεται εκεί, ο δήμος και ο δημότης επιβαρύνονται. Υπάρχουν ελάχιστοι εργάτες καθαριοτητας, οι οποίοι κάνουν τρεις φορες τη μέρα αποκομιδή σκουπιδιών στο κέντρο. Κι όλα δείχνουν πως αν αυξηθεί ο τουρισμός δεν θα μπορούμε να μαζέψουμε ούτε τα σκουπίδια. Δεν κινδυνολογώ!. Σε 10 χρόνια η Αθήνα δε θα μπορεί ούτε να μαζέψε τα σκουπίδια κι ούτε θα έχει χώρο συγκέντρωσή τους. Καλός ο τουρισμός, αλλά ποιος πληρώνει την καθαριότητα; Αν θέλουμε τον τουρισμό πρέπει να ενισχύσουμε τον δήμο για να προσλάβει μόνιμο προσωπικό για καθαριότητα πράσινο και φωτισμό.

Αυτά όλα θα μπορούσαν να τα επικαλεστούν και οι ανθυποψήφιοι σας

Ν. Σοφιανός: Οι υποψήφιοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, του ΣΥΡΙΖΑ τα διαπιστώνουν, αλλά δεν μας λένε τι έκαναν τα κόμματά τους που κυβερνούν και κυβέρνησαν. Δεν μπορούν να διαπιστώνουν λες και είναι ουρανοκατέβατοι ενώ είναι στελέχη κομμάτων που κυβέρνησαν.

Εσείς τι κάνετε;

Ν. Σοφιανός: Όταν μιλάμε για την πόλη μιλάμε για τους κατοίκους της και για αυτούς που εργάζονται σ’ αυτήν. Πιέσαμε για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων διαβίωσης σε μια σειρά περιοχές. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των κατοίκων στα Αναφιώτικα, στο Μαρκόνι, στον Ασύρματο και άλλες γειτονιές.

Στ. Δρογώσης: Δεν μας ενδιαφέρει να φτιαχτεί ένας τουριστικός κύκλος στην Αθήνα, μια δυστοπία, χωρίς ούτε έναν κάτοικο. Προσωπικά, δεν θέλω ένα κέντρο μόνο τουρίστες να τρώνε τζατζίκι και μουσακά. Αυτό δεν είναι τουρισμός. Αν δεν λυθούν άλλα σημαντικότερα προβλήματα, η καθαριότητα, η εγκληματικότητα… δεν μπορούμε να μιλάμε για ενίσχυση τουρισμού.

Ως καλλιτέχνης, θέλω να επισημάνω ακόμη ένα παράδοξο σχετικό με τον τουρισμό. Σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες υπάρχουν οι -λεγόμενοι- καλλιτέχνες δρόμου, εκτός από την Αθήνα. Αυτό συμβαίνει διότι, λόγω της πολυνομίας και το νόμου περί επαιτείας, τους συνελάμβαναν. Κι αυτό, τη στιγμή που υπάρχουν επαγγελματίες καλλιτέχνες που κάνουν τουρ σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ανάμεσά τους σπουδαίοι σολίστς. Εδώ, δεν υπάρχει συγκεκριμένη διάταξη. Είχα βρει το καθεστώς με το οποίο εργάζονται ανά τον κόσμο. Η Λαϊκή Συσπείρωση, εγώ -όσο ήμουν ανεξάρτητος- και ο ΑΝΤΑρΣΥΑ, για να είμαι δίκαιος, υπερασπιστήκαμε τα δικαιώματα τους, πιέσαμε για να περάσει από τη διοίκηση και να δημιουργηθεί κανονιστική πράξη, που θα επιτρέπει την ύπαρξή τους στους δρόμους της Αθήνας. Φωνάζουν όλοι για τον τουρισμό αλλά δεν παίρνουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες για πράγματα που σε άλλες χώρες συμβαίνουν, εδώ και χρόνια.

Κύριε Σοφιανέ, αν εκλεγείτε δήμαρχος από πού θα ξεκινήσετε;

Ν. Σοφιανός: Στόχος είναι να ανακόψουμε τη συρρίκνωση,την υποστέλεχωση και την ιδιωτικοποίηση του δήμου. Σήμερα, με απόφαση υπουργών ΣΥΡΙΖΑ και Καμίνη παραδίδεται σε ιδιωτική εταιρία ακόμα και ο ηλεκτροφωτισμός. Με λίγα λόγια, ιδιωτική εταιρεία θα εισπράττει το τέλος ηλεκτροφωτισμού, το οποίο ανέρχεται στα 13 εκατομμύρια ανά έτος, για να αντικαταστήσει 45.000 λάμπες με led και να διαχειρίζεται τον ηλεκτροφωτισμό της πόλης. Εργολαβίες συναντάμε, επίσης, στο χώρο του πολιτισμού και του αθλητισμού. Σε εργολάβους καταλήγει ακόμα και το κλάδεμα των δέντρων.
Υπάρχουν σχολεία με σοβαρά προβλήματα, τα οποία πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν. Το 39ο Γυμνάσιο – Λύκειο στην Κυψέλη -με πάνω από 1000 μαθητές- αντιμετωπίζει πρόβλημα καθίζησης. Εδώ κι έναν χρόνο, κοροϊδεύουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Στο συγκρότημα της Γκράβας υπάρχει πρόβλημα στο κεντρικό σύστημα θέρμανσης που είναι απαρχαιωμένο. Είναι μεγάλη η λίστα με τα σχολεία που αντιμετωπίζουν προβλήματα στις υποδομές τους.

Επίσης, θα παλέψουμε ενάντια στο απαράδεκτο καθεστώς να δουλεύουν εργαζόμενοι με ημερομηνία λήξης. Μιλάμε για χιλιάδες εργαζόμενους που ανακυκλώνονται με ολιγόμηνες συμβάσεις. Διεκδικούμε την κάλυψη των τεράστιων κενών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Είναι τραγικό να βλέπεις ανθρώπους με 540 ευρώ να εργάζονται για οχτώ μήνες και πάνω που μαθαίνουν τη δουλειά να φεύγουν και να ξανακαταλήγουν άνεργοι.

Ο δήμος αντέχει να κάνει συμβάσεις αορίστου;

Ν. Σοφιανός: Εμείς θα ζητήσουμε να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά, απαιτώντας το από την κυβέρνηση που έχει την ευθύνη. Δεν είναι στη δικαιοδοσία του δήμου.

Kύριε Σοφιανέ, έχετε την πρόθεση να συνεργαστείτε με μια κυβέρνηση ΝΔ;

Ν. Σοφιανός: Διεκδικούμε από θέσεις αντιπολίτευσης από την κυβέρνηση τη σημερινή και την αυριανή, αν θα είναι της ΝΔ, τη χρηματοδότηση του δήμου με βάση τους θεσμοθετημένους πόρους που τους έχουν περικόψει πάνω από 50%. Διεκδικούμε από τα υπουργεία και τους οργανισμούς την αντιμετώπιση προβλημάτων στα οποία έχουν αρμοδιότητες. Συμφωνούμε όταν αντιμετωπίζονται θετικά τα αιτήματα του δήμου, συγκρουόμαστε όταν τα προβλήματα δεν λύνονται. Για παράδειγμα, η Αθήνα έχει πρόβλημα με τα κτήρια που είτε είναι εγκαταλελειμμένα, είτε έχουν πολλούς ιδιοκτήτες. Πολλά από αυτά τα κτήρια είναι επικίνδυνα για την ασφάλεια, ή προκύπτουν προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας. Οφείλεις να γκρεμίσεις τα ετοιμόρροπα κτήρια και να καθαρίσεις τα οικόπεδα. Δεν είναι πρόβλημα που λύνεται με το γράμμα του νόμου. Πρέπει να «σπάσεις αυγά». Να συγκρουστείς, όπου χρειαστεί.

Ποια είναι η γνώμη σας για τον απερχόμενο δήμαρχο;

Στ. Δρογώσης: Ο κος Καμίνης είναι πιο αριστερός από τον ΣΥΡΙΖΑ. Του αναγνωρίζω πως από την αρχή της θητείας του ξεκίνησε να κάνει μποϊκοτάζ στη ΧΑ. Όμως δεν βοήθησε την πόλη να αναπτυχθεί, λόγω της προσκόλλησης του στη νομιμότητα. Δεν ξεχνώ πως επί θητείας του διαλύθηκε η δημοτική αστυνομία. Δεν ήταν δική του απόφαση αλλά τη δέχτηκε. Πιστεύω πως έχασε το ενδιαφέρον του, στη δεύτερη θητεία, κι αυτό ήταν εις βάρος των πολιτών. Κι όσο γι’ αυτό που λένε πως παραδίδει τον δήμο σε καλή οικονομική κατάσταση είναι η μισή αλήθεια. Τον παραδίδει και με λιγότερους εργαζομένους. Κάτι τελευταίο θετικό. Είναι άνθρωπος με πολιτικό πολιτισμό.

Ν. Σοφιανός: Ο Γ. Καμίνης κατόρθωσε να είναι ο μνημονιακός δήμαρχος τριών μνημονιακών κυβερνήσεων, τις υπηρέτησε όλες, όπως και τα μνημόνια κατά γράμμα.

Για τους ανθυποψηφίους σας;

Ν. Σοφιανός: Είναι υποψήφιοι των κομμάτων τους. Υπηρέτησαν αυτή την πολιτική από διάφορες θέσεις. Τα ίδια θα κάνουν και στην Αθήνα, αν μείνουν στο δημοτικό συμβούλιο μετά τις εκλογές.

Στ. Δρογώσης: Άτυχη η Αθήνα να έχει ανθρώπους που δεν σκοπεύουν να μείνουν. Όμως και ο κόσμος πρέπει να ψηφίζει πρόσωπα που θέλουν να συνδράμουν στη βελτίωσή της από οποιαδήποτε θέση. Οι δημότες εκλέγουν και την δημοτική αρχή και την αντιπολίτευση. Χρειάζονται σε όλες τις θέσεις ικανοί άνθρωποι και με όρεξη. Θυμάμαι… πολλά άδεια έδρανα σε αυτή τη θητεία που λήγει. Κυρίως από την δεξιά αντιπολίτευση.

Είστε υπέρ των ΜΚΟ στην Αθήνα; Προσφέρουν βοήθεια;

Ν. Σοφιανός: Έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα την εκχώρηση δομών και υποδομών του δήμου σε ΜΚΟ. Στο δήμο της Αθήνας υπάρχει ένα εκτεταμένο δίκτυο δράσης ΜΚΟ σε όλες τις υπηρεσίες και λειτουργίες του δήμου, που εισπράττει ποσά από προγράμματα τα οποια θα μπορούσε να διαχειριστεί ο δήμος. Αυτό φαίνεται έντονα στη διαχείριση του προσφυγικού, στις κοινωνικές υπηρεσίες, στα σχολεία, στον πολιτισμό και αλλού.

Στ. Δρογώσης: Πωλούν αλληλεγγύη την ώρα που πρόσφυγες και μετανάστες στοιβάζονται σε κοντέινερς. Ψήφισα τον Ελαιώνα ως προσωρινή λύση και πια είναι μόνιμη κατάσταση. Το ίδιο και ο Στέλιος Λάμπρου, που βρίσκεται στο δημοτικό συμβούλιο συνολικά 17 χρόνια με τη Λαϊκή Συσπείρωση. Η Αθήνα έχει πολλές ανώνυμες εταιρείες, που αναρωτιέμαι αν συνεισφέρουν στο δήμο ουσιαστικά.

Ν. Σοφιανός: Η ΕΑΤΑ έχει 200 εργαζόμενους, τη στιγμή που για τη συντήρηση σχολείων εργάζονται μόλις 60. Αυτή η εταιρεία διαχειρίζεται πολλά προγράμματα που δεν αφήνουν καμιά υποδομή στην πόλη. Η Τεχνόπολη είναι μια δομή που έφταιξε ο δήμος και λειτουργεί σαν επιχείρηση με μόνο κριτήριο το κέρδος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η είσοδος 6 € για να μπουν τα παιδιά στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις.

Κύριε Δρογώση, η Αθήνα προσφέρει, παρέχει πολιτισμό και αθλητισμό σήμερα;

Στ. Δρογώσης: Με τα μνημόνια συνενώθηκαν σε έναν οργανισμό ο τομέας του πολιτισμού, του αθλητισμού και των παιδικών χαρών. Πρόκειται για έναν οργανισμό με εκατοντάδες εργαζόμενους. Παρακολουθώ το θέμα του ΟΠΑΝΔΑ από το 2015. Οι υπηρεσίες στον αθλητισμό είναι ακριβές την ώρα που οι δημότες πληρώνουν και υψηλά δημοτικά τέλη. Τα μουσικά σύνολα έχουν πολύ καλούς μουσικούς αλλά δεν έχουν την κατάλληλη στήριξη. Συμφωνική χωρίς οργανόγραμμα, η φιλαρμονική αδικείται, παίζει μόνο μόνο σε λιτανείες. Το εργαστήρι σύγχρονης μουσικής παίζει στις λέσχες. Όμως ο δήμος έπρεπε να αξιοποιεί τα μουσικά σύνολα, για να δίνει πρόσβαση στην τέχνη της μουσικής στους οικονομικά ασθενείς δημότες.

Ο δήμος θα έπρεπε να έχει και ένα δημοτικό ωδείο καθώς υπάρχουν παιδιά οικογενειών που αδυνατούν να πληρώσουν δίδακτρα. Άλλες πόλεις στην Ελλάδα έχουν. Γιατί όχι και η Αθήνα; Επίσης, η δημοτική βιβλιοθήκη αλλά και η δημοτική πινακοθήκη είναι παραμελημένες. Πρέπει να αγκαλιαστούν από τους Αθηναίους. Ο Δήμος έχει την ευθύνη της προβολής τους και δεν πρέπει να τις υποβαθμίζει. Όσον αφορά τις αθλητικές εγκαταστάσεις είναι απαρχαιωμένες. Στα αθλητικά κέντρα δεν υπάρχει φύλαξη. Το πνευματικό κέντρο που στεγάζει τις υπηρεσίες είναι ακατάλληλο. Μπορείς να έχεις πολιτισμό και αθλητισμό μέσα στην κρίση. Αν χάσεις αυτά… έχασες τα πάντα!  Όραμα και παιδεία δεν είναι οι πληρωμένες συναυλίες αλλά η καλλιέργεια της αγάπης για τη ζωγραφική, το θέατρο, κτλ.  Η Πινακοθήκη μας έχει καταπληκτικούς συντηρητές που ξέρουν τη δουλειά τους, φιλοξενεί έργα… μένει να δοθεί το κίνητρο για να την επισκεφθούν οι Αθηναίοι.

N. Σοφιανός: Έχουμε βιβλιοθήκη και αθλητικούς οργανισμούς που δεν συνδέονται με τα σχολεία. Στην Πετρούπολη και στην Πάτρα, που δημοτική αρχή είναι η Λαϊκή Συσπείρωση, αυτά έχουν λυθεί. Στο επίκεντρο έχουν τοποθετηθεί τα σχολεία και έχουν συνδεθεί με άλλες δραστηριότητες, ώστε να προκύπτουν νέες δράσεις. Στην Αθήνα, έχουμε 200 χώρους για θέατρο και μουσική. Αυτοί οι χώροι δεν ανήκουν στο δήμο. Όμως η δημοτική αρχή έχει υποχρέωση να συζητήσει με τους επαγγελματίες, που έχουν πχ 10 θέατρα σε έναν δρόμο, για να δημιουργηθούν οάσεις πολιτισμού σε μια συνοικία.

Η κατάσταση στις παιδικές χαρές ποια είναι; Έχουν περάσει iso;
Στ. Δρογώσης: Κατά τη γνώμη μου, οι απαιτήσεις του iso είναι εξωπραγματικές. Το πλαστικό είναι πιο προβληματικό από την άμμο. Επίσης, προκαλεί εντύπωση που αυτή η οδηγία δεν υπάρχει σε όλες τις χώρες. Εδώ, πάντως, έχουν πιστοποιηθεί 28 και μιλούν για άλλες 70 σε βάθος χρόνου.

Εσείς τι σκοπεύετε να κάνετε;

Ν. Σοφιανός: Θα αξιοποιήσουμε την καλή συνεργασία που έχουμε με σχολές και πανεπιστήμια, θα ζητήσουμε τη συμβολή τους για τη δημιουργία ασφαλών μικρών ή μεγάλων παιδότοπων. Είναι αναγκαίο να υπάρχουν σημεία να κάτσει ο γονιός και το παιδί να κάνει κούνια. Όμως αυτοί οι χώροι πρέπει να έχουν και φύλαξη.

Στ. Δρογώσης: Πράγματι, είναι απαραίτητη η φύλαξή τους. Σήμερα γυρνάει ένας υπάλληλος με μηχανάκι κι αυτό για να ανάψει τα φώτα. Επίσης, πρέπει να δημιουργηθούν παιδικές χαρές σε διάφορα σημεία. Δεν επιτρέπεται το Μεταξουργείο να έχει μόνο μία.

Κύριε Σοφιανέ, για τον αθλητισμό τι προτάσεις έχετε;

N. Σοφιανός: Η Αθήνα έχει μόνο τρία γήπεδα για δεκάδες ποδοσφαιρικές ομάδες. Μπορούμε στην περιοχή ανάμεσα σε Καβάλας και Πέτρου Ράλλη, που την έχουν μετατρέψει σε χαβούζα σήμερα, να φτιάξουμε γήπεδο. Μπορείς να κάνεις πολλές σημειακές παρεμβάσεις, όμως αυτά προϋποθέτουν την πολιτική επιλογή “θέλω να δώσω ανάσα στους κατοίκους”. Ήδη, έχουμε προτείνει προγραμματική συμφωνία με τον Πανελλήνιο ΓΣ για την αξιοποίηση των υποδομών του, ευρύτερα από δημότες και από τα σχολεία κατά τις πρωινές ώρες. Υπάρχουν τέσσερα κολυμβητήρια, αλλά έχουν υψηλό αντίτιμο. Ο δήμος χρειάζεται οργάνωση και αλλαγή νοοτροπίας για να προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες στους δημότες.

Απ’ όσα μας λέτε διακρίνω πως στην κορωνίδα έχετε την οικονομική ανακούφιση του δημότη.

N. Σοφιανός: Όταν μιλάμε για την πόλη, μιλάμε για τους ανθρώπους της. Στο κέντρο της προσοχής βρίσκονται οι ανάγκες τους και τα λεηλατημένα από τις κυβερνήσεις δικαιώματά τους.

Στ. Δρογώσης: Επισκεφθήκαμε το ΚΥΑΔΑ. Τα στοιχεία σοκάρουν 42.000 είναι οι δικαιούχοι των προγραμμάτων σίτισης και ρουχισμού. Το διανοείστε; Δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν ανάγκη από μια σακούλα με αλεύρι και λάδι. Πάντως, πρέπει να πω πως χαίρομαι γιατί άκουσα τον κο Γερουλάνο να λέει πως αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να πληρώνουν δημοτικά τέλη. Αυτή η πρόταση είναι της Λαϊκής Συσπείρωσης, το λένε 8 χρόνια και χαίρομαι που μια λογική πρόταση υιοθετείται και από άλλους.

Κλείνοντας, θα ήθελα τη γνώμη σας για την πρόσφατη απόφαση να δίνονται χώροι για ομιλίες και εκδηλώσεις στη Χρυσή Αυγή.

Στ. Δρογώσης: Όχι μόνο πια δίνονται χώροι με ουσιαστική απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης που είναι σε άμεση σχέση με την κυβέρνηση, και που αναίρεσε τη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και κυβερνητικός υπάλληλος -χωρίς αρμοδιότητα- θα ορίζει τους χώρους που θα τους δίνονται. Αυτό είναι το σκάνδαλο! Αν κάποιοι σκέφτονται πως τους συμφέρει να υπάρχει ακροδεξιά για να περνιούνται οι ίδιοι ως αριστεροί και να έχουν κομματικό όφελος… είναι απλώς τραγικοί. Θα χάσουν τις εκλογές, αλλά αυτό δεν είναι λόγος για να κάνουν αβάντα στη Χρυσή Αυγή. Κι επιτέλους, ας διευκολύνουν τη Δικαιοσύνη δίνοντας χώρους για τη διεξαγωγή της δίκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ιστορική ευθύνη για τη ΧΑ. Το δημοτικό συμβούλιο αντιδρά συμβολικά. Βγαίνουμε όλοι έξω όταν μιλάει ο Κασιδιάρης. Δεν δεχόμαστε στην πόλη που πέθαναν εκατοντάδες χιλιάδες από τους ναζιστές να δίνεται λόγος στους φασίστες. Πόσο μάλλον όταν ο λόγος αυτός περιορίζεται στο να βρίζει, μια φορά το μήνα, για την εγκληματικότητα και τους μετανάστες, χωρίς προτάσεις και επιχειρήματα

.Ν. Σοφιανός: Τα είπε όλα ο Στάθης. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πήγε ενάντια στη θέση του δημοτικού συμβουλίου και δικαίωσε τον Κασιδιάρη και τη Χρυσή Αυγή.