Nέα μέτρα στα νησιά για τους ανεμβολίαστους – Αύξηση κρουσμάτων στις ηλικίες 40-60 ετών

254

Η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν τα νησιά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αλλά και η αναμενόμενη άνοδος της κινητικότητας τον Αύγουστο έφεραν νέα μέτρα για όσους δεν είναι ακόμη εμβολιασμένοι, σε μια προσπάθεια ελέγχου της διασποράς.

Την ίδια ώρα, ο σταθερά υψηλός αριθμός των νέων κρουσμάτων και η επικράτηση του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα έκαναν αναγκαστική την περαιτέρω θωράκιση.

Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, αποφασίστηκε όλοι οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στον τουρισμό και την εστίαση να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο με δύο τεστ εβδομαδιαίως και συγκεκριμένα, ένα self-test και ένα rapid test, σε όλη την επικράτεια, και όχι μόνο στα νησιά όπως αρχικά εξετάζονταν.

Από τη Δευτέρα επίσης θα πραγματοποιούνται σαρωτικοί έλεγχοι σε όλες τις επιχειρήσεις για την τήρηση των μέτρων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων, τόσο στη Μύκονο, όσο και στις υπόλοιπες περιοχές που επιδημιολογικά προβληματίζουν τους εδικούς.

Τι θα γίνει με τη Μύκονο
Τα δεδομένα αυτή τη στιγμή για τη Μύκονο δείχνουν υψηλή επιδημιολογική επιβάρυνση, αλλά και μερική σταθεροποίηση της κατάστασης, ενώ αρχίζει να διαφαίνεται και μια μικρή τάση μείωσης, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για άρση των περιορισμών στη διασκέδαση από την επόμενη εβδομάδα.

Από τις ιχνηλατήσεις των τελευταίων ημερών προέκυψε ακόμη ότι δεν υπάρχουν νέες συρροές στο νησί και ότι τα όποια νέα κρούσματα σχετίζονται με τις ήδη υφιστάμενες συρροές των προηγούμενων εβδομάδων.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, τα πρόσθετα μέτρα που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται από το Σάββατο, κατάφεραν μερικώς να ανακόψουν την περαιτέρω διασπορά του ιού και την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Οι τελικές αποφάσεις εντούτοις δεν έχουν ακόμη ληφθεί.

Αλλαγή εικόνας
Η εικόνα της πανδημίας έχει αλλάξει και καταγράφεται μετακίνηση των κρουσμάτων από τους νέους 15-25 ετών σε ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας.

Οι λοιμωξιολόγοι βλέπουν αύξηση των κρουσμάτων σε ενήλικες ηλικίες 40-60 ετών, μια ηλικιακή ομάδα με σχετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη σε σχέση με τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Η μετατόπιση της διασποράς προς τις μεγαλύτερες ηλικίες συμβαδίζει και με την παρατηρούμενη αύξηση των νοσηλειών. Ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, σημειώνονται κρούσματα και σε ανεμβολίαστους ενήλικες με ηλικία μεγαλύτερη από 65 ή και 75 ετών.

Η πορεία της διασποράς
Η αύξηση του επιδημικού κύματος στη χώρα μας συνεχίζεται. Παρατηρείται όμως μια σημαντική ύφεση της κατακόρυφης αύξησης που είχαμε δει τις προηγούμενες δύο εβδομάδες.

Αυτή την εβδομάδα, όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων ήταν 12% περίπου στην επικράτεια, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε υπερδιπλασιασμό των κρουσμάτων.

Ο μέσος κυλιόμενος αριθμός νέων κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών ανέρχεται στα 2.568 κρούσματα την ημέρα. Αυτό που αποτυπώνεται από την ιχνηλάτηση που διενεργεί ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, είναι ότι σε περιοχές που η διάμεση ηλικία είναι κοντά στα 20 έτη, η νυχτερινή διασκέδαση αποτελεί την πιο συχνά αναφερόμενη πιθανή έκθεση.

Αντίθετα, σε περιοχές όπου η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου ξεκίνησε 2-3 εβδομάδες νωρίτερα, υπάρχουν αρκετοί που μολύνονται και από το οικογενειακό και το εργασιακό περιβάλλον.

Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων στην επικράτεια παρουσίασε μια μικρή αύξηση και είναι σήμερα στα 26 έτη. Σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΕΟΔΥ, αν και το μεγαλύτερο ποσοστό των κρουσμάτων εξακολουθεί να αφορά νέους, αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό των κρουσμάτων σε ενήλικες ηλικίας άνω των 40 ετών, που σήμερα πλέον αποτελούν σχεδόν το 30% των νέων κρουσμάτων.