Ο Μπάιντεν εξετάζει τη διαγραφή χρεών από δάνεια φοιτητών

382
President Joe Biden poses for his official portrait Wednesday, March 3, 2021, in the Library of the White House. (Official White House Photo by Adam Schultz)

«Θετικός» εμφανίστηκε στην ιδέα διαγραφής μέρους του χρέους Αμερικανών φοιτητών ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια συνομιλιών που είχε τη Δευτέρα με Δημοκρατικούς, μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε συγκεκριμένη δέσμευση για το πολιτικά φλέγον θέμα.

Μεγάλο ποσοστό Αμερικανών φοιτητών αναγκάζεται να λάβει τραπεζικά δάνεια, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις σπουδές του σε ιδιωτικά ή και πολιτειακά πανεπιστήμια της χώρας. Η βουλευτής της Καλιφόρνιας, Νανέτ Μπαραγκάν, που παρίστατο στη συζήτηση με τον πρόεδρο, ανέφερε ότι ο πρόεδρος εξετάζει τρόπους για τη διαγραφή μέρους του χρέους φοιτητών, με τις πρώτες σκέψεις να κάνουν λόγο για διαγραφή 10.000 δολαρίων από χρέος κάθε Αμερικανού φοιτητή, σύμφωνα με το δίκτυο CNN.

Μετά την εκλογή του στην προεδρία, ο Μπάιντεν ανέλαβε ορισμένες πρωτοβουλίες με στόχο την ελάφρυνση των δανειακών βαρών φοιτητών, παρατείνοντας επανειλημμένως το «πάγωμα» της αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων φοιτητικών δανείων. Την περασμένη εβδομάδα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι το «πάγωμα» θα παρέμενε εν ισχύ μέχρι την 31η Αυγούστου.

Καθώς η προεδρία Μπάιντεν εισέρχεται στο δεύτερο έτος της, ο πρόεδρος υφίσταται ολοένα και περισσότερες πιέσεις προκειμένου να προωθήσει ευρύ πρόγραμμα διαγραφής φοιτητικού χρέους. Ορισμένοι Δημοκρατικοί νομοθέτες, όπως ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ και η Ελίζαμπεθ Ουόρεν της Μασαχουσέτης, έχουν καλέσει τον Μπάιντεν να διαγράψει χρέη μέχρι και 50.000 δολαρίων για κάθε φοιτητή. Η μικρή πλειοψηφία που απολαμβάνουν οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων σημαίνει ότι κάθε τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία θα πρέπει να υιοθετηθεί μέσω προεδρικού διατάγματος.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, είπε την Τρίτη ότι ο Μπάιντεν θα λάβει αποφάσεις για το κρίσιμο ζήτημα πριν από τη διάλυση της Βουλής για τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει άμεση ανάγκη πολιτικής τόνωσης εξαιτίας της προοπτικής εκλογικής συντριβής του κόμματος στις εκλογές του Νοεμβρίου για το Κογκρέσο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, οι Ρεπουμπλικανοί αναμένεται να ανακτήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, που είναι σήμερα διαιρεμένη 50-50 μεταξύ των δύο κομμάτων. Αν, όμως, οι Δημοκρατικοί καταφέρουν να περιορίσουν τις απώλειές τους ή ακόμη και να επικρατήσουν ορισμένων Ρεπουμπλικανών υποψηφίων, θα έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν τη Γερουσία, λύνοντας τα χέρια του προέδρου Μπάιντεν.